"Viša inflacija izvesna - i dobra"

Goran Nikolić: Blago probijanje projektovane inflacije od 6,5 odsto izvesno, ali i bolje rešenje od veštačkog održavanja plana

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.08.2007.

10:53

Default images

"Bolje je da se prekorači planirana stopa inflacije Vlade Srbije za ovu godinu, za najverovatnije oko dva odsto, nego da dođe do negativnog uticaja na platni bilans zemlje ili na bruto-društveni proizvod", rekao je ekonomista Goran Nikolić.

Prema njegovim rečima, na probijanje inflacije, koje ne bi trebalo shvatiti tragično, uticaće i elementarne nepogode, odnosno suša i kretanje cene nafte na svetskom tržištu, što su elementi mimo kontrole vlade.

Nikolić je kazao da će Narodna banka Srbije ove jeseni verovatno zbog povećane javne potrošnje i ubrzanja inflacije odgovoriti pooštravanjem monetarne politike, kroz porast referentne kamatne stope.

"Jedna od mera biće i dopuštanje da dinar blago, realno nastavi da jača da bi se obuzdala inflacija, ali NBS prosto mora naći balans između negativnog uticaja te mere i eventualnog negativnog uticaja na povećanje deficita platnog bilansa", kazao je on.

Prema rečima Nikolića, eventualna mera najavljena iz NBS da će bankarima predložiti da malo "smire" gotovinske kredite, doprinela bi smanjenju pritiska na inflaciju.

Julska inflacija u Srbiji bila je 0,6 odsto, a od početka godine iznosi 4,8 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: