U Beogradu do 13 sati 25 požara

U Beogradu je samo o 13 sati izbilo je 25 požara, u kojima nije bilo žrtava, a uzrok je visoka temperatura. Požar i kod Pirota.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.07.2007.

13:50

Default images

Načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije Predrag Marić kaže da je u poslednja tri dana, kada je spoljna temperatura prelazila 35 stepeni, u Beogradu bilo 90 požara, što je znatno više nego kada je temperatura oko 30 stepeni. On je rekao da je u toku gašenje devet požara, od kojih nijedan "nije dramatičan".

Prema njegovim rečima, požari izbijaju na trafo-stanicama usled preopterećenja mreže i pregrejanosti.

Marić je dodao i da su na teritoriji Srbije izbila i četiri šumska požara, koji su pod kontrolom, u okolini Bora, Blaca i Preševa.

"Posle 2000. godine, u kojoj je bilo mnogo požara, ova godina će takođe biti upamćena po njima", dodao je on. Marić je naglasio da je od početka godine u Beogradu bio 12.771 požar, a na teritoriji Srbije 840 šumskih požara.

Požar na Staroj planini

Požar je izbio danas po podne na Staroj planini iznad sela Krupac, kod Pirota.

U vatrogasnoj službi kažu da, prema prvim procenama, gori više od sto hektara šume i niskog rastinja, ali da zbog nepristupačnog terena vatrogasci nisu u mogućnosti da požar gase vatrogasnim kolima. Kako je rečeno, naseljena mesta u podnožju Stare planine za sada nisu ugrožena.

Na terenu je šest vatrogasaca koji sa manjim terenskim vozilima i opremom za gašenje požara pokušavaju da lokalizuju vatru. Uzrok požara je još nepoznat.

Prema rečima vatrogasaca, jedan od uzroka je svakako i temepratura vazduha koja je danas u pirotskoj kotlini bila 42 stepena Celzijusa.

Samo u toku današnjeg dana na području Pirotskog okruga registrovano je desetak manjih požara.

Požari širom Grčke, vanredno stanje u Korintu

Vanredno stanje je zbog velikog požara proglašeno u Korintu i okolini, dok požari izazvani vrućinom besne i drugde širom Grčke.

Višednevni požar u okolini Korinta gori danima, a popodne je bio van kontrole uništavajući stotine hektara šume i poljoprivrednih kultura.

Zbog požara je zatvoren put Korint-Tripoli, a na severu Peloponeza nestala je struja.

Evakuisano je 350 dece iz jednog kampa, stanovništvo jednog obližnjeg sela i jedan manastir.

Veliki požar je i na severnoj obali Korintskog kanala kod grada Nafpaktosa, kao i na ostrvu Kefaloniji gde su ugrožene i kuće.

Stanovništvo tri sela je evakuisano i sa severnog Peloponeza gde je požar izbio uz sam autoput Atina Patra.

Požar je i u šumi kod Kastorije, na krajnjem severu Grčke, gde je gašenje otežano time što je u tom kraju ima minskih polja.

Poljski požar je i kod Soluna gde je uhapšen bračni par poljoprivrednika koji su ga izazvali paleći korov.

Po podacima Vatrogasne službe Grčke, samo za poslednja dva dana izgorelo je oko 300 hektara šume i poljoprivrednih kultura. Od početka jula registrovana su 1.542 požara, skoro tri puta više nego u isto doba lane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: