Hapšenja zbog zagađenja reke

Policija uhapsila direktore dva knjaževačka preduzeća, Gorana Ivkovića i Ninka Mitrovića, zbog ozbiljnog zagađenja dve reke.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 05.07.2007.

14:14

Default images

Knjaževačka policija ih je uhapsila zbog sumnje da su direktno odgovorni za zagađenje Belog Timoka i pomora ribe u Svrljiškom i Belom Timoku. Njima je posle saslušanja određen pritvor u trajanju od 48 sati. Za krivično delo koje im se stavlja na teret zaprećena kazna je od jedne do 8 godina zatvora.

Ivković je direktor preduzeća "Džervin kop komerc", Mitrović je vlasnik firme “Kop komerc”, koja je zakupac “Džervinove” hladnjače. Njima je, nakon saslušanja, određen pritvor u trajanju od 48 sati, izjavio je Zoran Stamenković, iz Policijske uprave Zaječar.
“U toku juna 2007. godine, kršeći propise o zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine u slivu reke Beli Timok, zagadili su vodu u većoj meri, na širem području, usled čega je došlo do oštećenja i uništenja životinjskog sveta velikih razmera”, kaže on.

“Policijski službenici Policijske uprave Zaječar, u saradnji sa nadležnim državnim organima, nastavljaju aktivnosti na prikupljanju i rasvetljavanju činjenica povodom navedenog događaja o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštavana”, izjavio je Stamenković.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine uručio je u Knjaževcu rešenja kojima se privremeno zabranjuje rad preduzeća "Džervin kop komerc" i "Džersi", "Stokoimpeks" i "Venus".

Rešenja su usledila posle velikog uginuća ribe 29. juna u Svrljiškom i Belom Timoku, izazvanog povećanom količinom amonijaka.

Ministarstvo navodi da će preduzeće "Džervin kop komerc", koje se bavi preradom višanja, i "Džersi", koje proizvodi sir, morati da obustave rad dok ne dostave podatke o ispitivanju ispravnosti uređaja sa amonijakom, kao i o efikasnosti uređaja za prečišćavanja otpadnih voda.

Kako se navodi, klanici "Stokoimpeks" privremeno se zabranjuje rad dok ne dostavi podatke o efikasnosti uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, a "Venusu", koji prerađuje i konzervira voće i povrće, privremeno se zabranjuje ispuštanje otpadnih voda na zemljište, sve dok ne dostavi podatke o ispitivanju i uticaju otpadnih voda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: