Novi tender za prodaju RTB-a Bor

Odbor Vlade Srbije preporučio da se raspiše novi tender za RTB Bor, a da se prodaja ne nudi drugoplasiranom na prvom tenderu.

Izvor: B92

Petak, 27.04.2007.

08:29

Default images

Nadzorni odbor Vlade za restrukturiranje i privatizaciju RTB "Bor" ocenio je da bi trebalo raspisati novi tender. "Imajući u vidu značaj preduzeća za privredu Srbije, Odbor smatra da je za RTB najbolje da se raspiše novi tender i da bi to trebalo da uradi nova vlada Srbije", navodi se u saopštenju Odbora. Nadzorni odbor sastavljen je od pet ministara i direktora Agencije za privatizaciju.

Nakon analize propisa, Zakona o privatizaciji i ugovora, ističe se, konstatovano je da nema mogućnosti pregovaranja sa drugoplasiranim učesnikom na tenderu za Rudarsko-topioničarski basen Bor.

Nadzorni odbor je ocenio i da je zbog zaštite interesa zaposlenih, RTB-a i države najcelishodnije nastaviti sa restrukturiranjem preduzeća.

A ministar privrede Predrag Bubalo prethodno je rekao da Vlada Srbije čeka preporuku Nadzornog odbora."Ugovor je raskinut, biće doneta odluka o nastavku restrukturiranja, nastavićemo pozitivne efekte prethodnog restrukturiranja", kaže on.

"Bor će nastaviti da radi normalno do nove prilike za privatizaciju, a restrukturiranje će takođe biti nastavljeno da bismo zaštili imovinu od prinudnih naplata u periodu do završetka procesa", kaže Bubalo.

Ugovor o prodaji RTB-a rumunskoj kompaniji "Kuprom" za 400 miliona dolara raskinut zbog toga što nije dostavila bankarsku garanciju za plaćanje, što je u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

Kurpom ugovor o kupovini RTB-a potpisao 5. marta kao pobedinik o tedera raspisanog u jesen 2006. godine, dok je za drugoplasiranog ponuđača proglašen konzorcijum kiparske kompanije Ist point, vlasnika Zorana Drakulića, i londonskog fonda ORN.

Drakulić je izjavio da očekuje da Agencija za privatizaciju sa Ist pointom pokrene pregovore. O tome i drugim detaljima ove priče čitajte na ekonomskom portalu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: