Oskrnavljen spomenik Stamboliću

"Hvala, Legija", grafit kojim je oskrnavljen spomenik ubijenom bivšem predsedniku Srbije Ivanu Stamboliću, obrisan je jutros.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 20.02.2007.

09:24

Default images

Na spomeniku je plavim sprejom ćirilicom ispisano "Hvala, Legija" i nacrtan krst sa četiri ocila. Službenici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici obavili su uviđaj na mestu događaja, saopšteno je danas. Sprejem ispisane poruke su se zbog vlage počele razlivati, pa je grafit uklonjen, objasnila je policija.

Ivana Stambolića oteli su i ubili pripadnici "crvenih beretki" 2000. Spomenik Stamboliću nalazi se na lokalnom putu od Iriškog venca ka Vrdniku, na Fruškoj gori, gde je ubijen i bačen u jamu s krečom, a gde su ostaci njegovog tela i pronađeni.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je da je skrnavljenje spomenika Stamboliću "vandalski čin i slika društva u kojem živimo".

"Platili smo ogroman danak bezakonju i zločinima iz devedesetih godina, a sada plaćamo ceh činjenici da se u poslednjih nekoliko godina planski čini mnogo da se zločini relativizuju, a zločinci amnestiraju. To neće proći", poručio je predsednik Izvršnog veća Vojvodine.

Pajtić je dodao da "u ime Vojvođana" izražava "prezir prema ljudima koji zločince veličaju, a žrtve ponovo ubijaju".

"Ako neko poruku zahvalnosti jednom ubici potpiše krstom, simbolom hrišćanstva i ljubavi, to nedvosmisleno pokazuje koliko se zlo odomaćilo u Srbiji. Zaboravlja se da onaj ko zlo ne progoni - praktično zapoveda da se zlo čini, a ko pravda zločin, taj postaje saučesnik", naveo je Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: