Tuča monaha na Atosu

Najmanje sedam monaha je povređeno u tuči u manastiru na Atosu, saopštila je grčka policija.

Izvor: B92

Sreda, 20.12.2006.

16:43

Default images

Tuča je izbila između grupe pobunjenih monaha, koja je zauzela prostorije manastira Esfigmen, starog 1.000 godina, i grupe priznatih monaha. Monasi pobunjenici, koje pravoslavna crkva nije priznala, oštro su raegovali kada je druga grupa monaha pokušala da upadne u kancelarije manastira u Kareji.

Oni su pokušavali da uđu kako bi počeli izgradnju nove zgrade. Tuča se pretvorila u veoma oštar sukob kada su monasi, koji su okupirali manastir, gvozdenim polugama i aparatima za gašenje vatre napali grupu koja je pokušavala da uđe.

Sedam monaha je povređeno, od kojih su četvorica brodom prebačena sa tog poluostrva u bolnicu u Poligirosu.

Oko manastira Esfigmen već duže vreme vode spor zvaničnici
pravoslavne crkve i pobunjeni monasi u tom manastiru, koji se oštro protive bilo kakvim kontaktima pravoslavnih crkava sa katoličkim crkvama i protestantima.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej i najviši administrativni sud Grčke naredili su njihovo izbacivanje iz manastira, ali su monasi odbili da se povinuju toj odluci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: