Pravo na stav o ustavu

Povodom kritičkih izjava vicepremijerke i šefa diplomatije o predlogu ustava, premijer rekao da svako ima pravo na mišljenje.

Izvor: B92, Beta

Petak, 06.10.2006.

07:46

Default images

"Tekst koji je usvojen u Skupštini najvećim delom je, uz mnogo konsenzusa i kompromisa, ipak zasnovan na nacrtu ustava koji je u junu 2004. uputila Vlada Srbije, a Ivana Dulić-Marković je tada bila član Vlade", rekao je premijer Srbije. Mlađan Dinkić kaže da će svi članovi stranke morati da poštuju odluke Glavnog odbora, koji se sastaje u nedelju.

Komentarišući pozive nekih stranaka na bojkot referenduma o ustavu, on je rekao da je to dokaz da je Srbija demokratska država u kojoj svako ima pravo da iznese mišljenje.

Predsednik Vlade Srbije zauzeo se i za što skorije raspisivanje izbora, koji bi trebalo da uslede posle potvrđivanja na referendumu predloga novog ustava.

"Što pre, to bolje. Termin izbora mora biti definisan u Skupštini, Ustavnim zakonom o sprovođenju ustava, koji, kao i ustav, mora biti donet dvotrećinskom većinom" u parlamentu, rekao je Koštunica u Bečeju.

O zaštiti manjina

Na pitanje o stavu ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića da bi potvrda teksta ustava bila legalizacija komunističkog nasilja iz 1945, kada narod nije pitan o obliku državnog uređenja, Koštunica je kazao da je "ovo novi vek, 21, i da će narod imati prilike da se izjasni na referendumu".

Srpski premijer je u Subotici izjavio da je jedna od važnih odredaba novog ustava da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjiti, već ubuduće samo proširivati.

Koštunica je u obraćanju predstavnicima lokalnih samouprava sedam opština na severu Vojvodine rekao da su u predlogu ustava prvi put odredbe koje zaštitu nacionalnih manjina proklamuju kao jedan od osnovnih ustavnih principa.

On je rekao da se ustavom nacionalnim manjinama garantuje ravnopravnost u vođenju javnih poslova i obezbeđuje srazmerna zastupljenost u državnim službama, a ustav zabranjuje i nasilnu asimilaciju i sprečava veštačku promenu nacionalnog sastava stanovništva na područjima gde pripadnici manjina žive u većem broju.

Dinkić: Svi da se povinuju odluci

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da će svi poslanici stranke morati da poštuju odluku Glavnog odbora o učešću na narednoj sednici Skupštine Srbije, na kojoj će biti usvojen novi ustav.

"Naši poslanici su jednoglasno podržali ustav. Srbija mora da dobije nov ustav i moj predlog je jasan oko toga", rekao je Dinkić Radiju Slobodna Evropa povodom najave Ivane Dulić da će predložiti bojkot referenduma.

"Ono što odluči Glavni odbor, svi će morati da poštuju", dodao je ministar finansija u ostavci.

Stranka G17 Plus će u nedelju, na sednici Glavnog odbora, odlučivati o učešću svojih poslanika na sednici Skupštine Srbije na kojoj će biti proglašen novi ustav.

Urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković ocenjuje za B92 da je Dulićeva ozbiljno shvatila svoju ostavku.

"Gospođa Dulić- Marković je potpredsednica Vlade u ostavci i njena odgovornost za unisono istupanje je manja nego što je bila pre 1. oktobra, kada su oni podneli ostavke. Izgleda da je ona svoju ostavku ozbiljno shvatila. Ako je do 1. oktobra ćutala o tome što misli, lepo što sada govori ono što misli. Koliko je to politički produktivno za G17 - videćemo", kaže on. 

Žarković smatra i da treba sačekati sednicu Glavnog odbora G17 plus, koja je zakazana za nedelju, na kojoj će se, prema njegovom mišljenju, videti na koji način će predsednik G17 Mlađan Dinkić rešiti poslednje 'ispade' Ivane Dulić-Marković.

Bubalo: Vojvodina pozitivno diskriminisana

Iako se deo stručne javnosti sa tim ne slaže, ministar privrede Predrag Bubalo rekao je da su u predlogu novog ustava postignuta dobra rešenja za Vojvodinu.

On kaže  da je pokrajina, kako se izrazio, pozitivno diskriminisana jer dobija sedam odsto sredstava više od drugih delova Srbije.

"Smatram da rešenja koja se nalaze u ovom ustavu, bar u ekonomskom delu, dovoljno govore za sebe o potrebi usvajanja ovog novog ustava. Jer ova rešenja nude  dalji razvoj, nude trzišne principe u ekonomiji, nude priključenje Evropskoj uniji jer time stvaramo takve uslove, i vodi računa o ravnomernom regionalnom razvoju", kaže Bubalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: