Utorak, 19.09.2006.

15:04

Prva presuda Evropskog suda

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu objavio je danas prvu presudu u predmetima građana Srbije protiv države Srbije.

Izvor: Beta

Default images

Prvom presudom konstatuje se da je Miliji Matijaševiću iz Vrbasa povređeno pravo na pravično suđenje. Time je i formalno građanima Srbije otvorena mogućnost da, kada iscrpe sve pravne mogućnosti za pronalaženje pravde u samoj zemlji, mogu pravdu potražiti od tog evropskog suda. Postupci pred sudom su besplatni i lako dostupni.

Matijaševićev advokat Vladimir Beljanski je rekao da je tokom prvostepenog suđenja u Okružnom sudu u Novom Sadu 2004. njegovom branjeniku bilo povređeno pravo na pretpostavku nevinosti.
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu
Beljanski je kazao da je u tom slučaju vanraspravno veće Okružnog suda kao jedan od razloga za produžetak pritvora Matijaševiću navelo da je on izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret, iako mu tada još nije bila izrečena presuda.

"Odlukom Evropskog suda ništa se ne nalaže, već je utvrđeno da je podnosiocu predstavke povređeno neko pravo", rekao je Beljanski i naveo da Evropski sud nije utvrđivao postojanje krivičnog dela, već samo povredu prava na pravično suđenje.

Advokat Beljanski očekuje da će novosadski Okružni sud ponoviti suđenje. "Nakon što preduzmemo određenje vanredne pravne lekove videćemo da li će to biti stav i naših sudova", rekao je Beljanski. Milija Matijašević je više od dve godine na odsluženju osmogodišnje kazne zatvora zbog podstrekivanja na ubistvo.

Beljanski je kazao da bi građani Srbije trebalo da budu ohrabreni i motivisani da u svakom slučaju, kada su im prava povređena, traže zaštitu od Evropskog suda, u postupcima koji su besplatni i lako dostupni.

Rumunija za primer

Više od 1.000 građana iz Srbije do sada je podnelo tužbe pred tim sudom, a ovo je prva presuda. Ulaskom u Savet Evrope građani Srbije su stekli to pravo.

U međuvremenu, u Beogradu je objavljena i zbirka relevantnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, i to u izdanju Saveta Evrope na srpskom jeziku, kako bi građani i pravnici mogli da se informišu i u skladu sa tim delaju.

Rumunija može poslužiti državnim službenicima Srbije, pa i samim sudijama, kao primer za to šta se može desiti kada građani ne dobijaju presude na vreme i njima, odnosno zaštitom svojih prava, nisu zadovoljni.

Naime, ta zemlja mora da plati preko 4 miliona evra građanima zbog izgubljenih sporova u sudu u Strazburu. Time je Rumunija postala jedan od najvećih gubitnika pred tim sudom.

Interesantan je i primer Slovenije čiji su građani uglavnom dobijali odštete zbog predugih sudskih postupaka.

Takođe, Bugarska je, recimo, morala da plati kaznu zato što je prekršila ljudska prava odbivši da registruje Komunističku partiju Bugarske.

Takođe treba pomenuti da se te kazne plaćaju iz državnog budžeta, odnosno iz džepa svih građana, koji zato treba više da povedu računa o tome koga postavljaju na vlast.

O tome i u Pregledu štampe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: