Četvrtak, 14.09.2006.

17:33

Dve velike zamerke iz EU

Početkom oktobra u Briselu biće održan poslednji sastanak pred godišnji izveštaj o učinku Srbije u evropskim integracijama.

Izvor: B92

Default images

Izuzimajući saradnju s Hagom i pregovore s Pištinom, Evropska komisija zamera što od prioriteta iz evropskog partnerstva nije izabran ombudsman, niti vrhovni državni revizor, iako je zakonski rok za to odavno istekao. Ocenjeno je i da se nije daleko odmaklo u civilnoj kontroli vojske.

Od pet ključnih prioriteta iz evropskog partnerstva, saradnja s Hagom i dijalog s Prištinom kao specifična pitanja izdvojena su iz izveštaja. Glavna tužiteljka Karla Del Ponte još nije napravila procenu saradnje Srbije s Tribunalom i kaže da će to možda moći krajem meseca.

Od njene ocene zavisiće dalja odluka Brisela da li da obnovi pregovore s Beogradom. Do tada, u Srbiji se radi na ispunjavanju ostalih prioriteta – pre svih reforme državne uprave i pravosuđa, kao i civilne kontrole vojske u kojoj je do sada najmanje urađeno.

Potredsednica vlade Ivana Dulić Marković, podnoseći izveštaj skupštinskom odboru za evropske integracije, istakla je dve velike zamerke Evropske komisije.

"Srbija ni posle skoro godinu dana od usvajanja zakona nema ombudsmana, odnosno zaštitnika građana. Ovo nam je posebno zamereno na poslednjem sastanku unapređenog stalnog dijaloga, a zameren nam je način odnosno da su na brzinu urađene izmene i dopune Zakona o radiodifuziji", kaže ona. 

"Od ostalih neispunjenih političkih kriterijuma posebno bi trebalo izdvojiti obavezu da se što pre pripreme nacrti zakona koji regulišu pitanje civilne kontrole vojske, da se kompletira izborno zakonodavstvo i da se usvoje akcioni planovi za sprovođenje nacionalne strategije za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije", rekla je Ivana Dulić.

I pored solidnih ekonomskih rezultata potreno je završiti privatizaciju državnih preduzeća i suzbiti inflaciju. Evropska komisija zamera i što još uvek nije izabran vrhovni državni revizor, iako je za to istekao zakonski rok.

Raditi i dalje

Šefica vladine Kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević smatra da i pored prekinutih pregovora ne treba sedeti skrštenih ruku, već sve institucije moraju da se što više tehnički usklade sa evropskim standardima.

"U momentu kada nemamo pregovore, ne smemo zastati jer nismo pod sankcijama EU. Proces integracije mora da teče, ovaj izveštaj je samo jedan od segmenata, ali se mora raditi mnogo više, a posebno na povećavanju naših kapaciteta", kaže ona.

Prvi izveštaj o evropskom partnerstvu skupštinski Odbor za evropske integracije usvojio je jednoglasno. Sednici su prisustvovali i poslanici DS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: