Četvrtak, 07.09.2006.

20:04

Usvojien rebalans budžeta

Vlada Srbije usvojila je rebalans budžeta za 2006, koji predviđa suficit od 16 milijardi dinara. NBS upozorava.

Izvor: Beta

Default images

Ministar privrede Predrag Bubalo rekao je da će, prema rebalansu budžeta, prihodi iznositi 521 milijardu dinara, dok su izdaci projektovani na 505 milijardi dinara. Prema njegovim rečima, s obzirom na projekciju da do kraja godine bude ostvaren suficit od 49 milijardi dinara, Vlada je odlučila da od tog novca 33 milijarde dinara nameni za realizaciju Nacionalnog investicionog plana.

NIP će biti realizovan i iz dela privatizacionog prihoda, koji je višestruku premašio projektovanih 30 milijardi dinara i iznosiće 130,8 milijardi dinara, kazao je Bubalo.

Inflacija zavisi od fiskalne politike

Ostvarivanje restriktivne monetarne politike, s ciljem obaranja inflacije na 7 do  9%, zavisiće od načina sprovođenja fiskalne politike, upozorava NBS.

Narodna banka Srbije je u saopštenju naglasila da će način ostvarenja tog cilja zavisiti od podrške koju će u ostvarenju cilja centralna banka imati u fiskalnoj politici, izraženoj kroz predstojeći rebalans državnog budžeta.

Povodom usvajanja rebalasa budžeta za ovu godinu, NBS upozorava na negativne posledice po inflaciju i samu monetarnu politiku. "Budžetski rashodi će, pri tome, rasti brže od projektovanih prihoda, a njihovo pokrivanje se predviđa korišćenjem dela privatizacionih prihoda, što je iznad planiranog i sa MMF-om dogovorenog nivoa", ističe NBS.

Navodi se da će negativni efekti biti znatno veći od procentualno iskazanog rasta budžetskih rashoda, jer će se oni realizovati u nekoliko preostalih meseci do kraja godine.

Narodna banka Srbije ističe da je imala u vidu uticaj koji Nacionalni investicioni plan može imati na ostvarenje ciljeva na planu smanjivanja inflacije, ali da nije bila pripremljena na ostale izdatke iz rebalansa ovogodišnjeg budžeta, iskazane upravo u trenutku kada je jednocifrena inflacija na dohvat ruke. "Reč je o porastu zarada zaposlenima čije se plate finansiraju iz republičke budžetske kase, umesto devet od čak 15,19 odsto, zatim rastu izdataka iz republičkog PIO fonda, povećanju subvencija, prava iz socijalnog osiguranja, kao i korišćenja roba i usluga."

NBS upozorava da će rebalans budžeta znatno otežati posao, pre svega Narodnoj banci, koja je preuzela direktne obaveze u obuzdavanju inflacije, i koja će zbog toga biti prinuđena da dodatno pooštri monetarnu restriktivnost. Oni, takođe, upozoravaju da će krajnji račun zbog rasta kamata, nažalost, platiti pre svega građani, privreda i sama Narodna banka Srbije, ali i država.

Ostvarenje bazne inflacije u planiranom okviru biće moguće i sa ovim budžetom, ali će to biti teže, a NBS se neće ustezati da poveća monetarnu restriktivnost u cilju smanjivanja inflacije, jer smatra da je inflacija najveća opasnost i za nacionalnu ekonomiju i za same građane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: