Beograd protiv novog predloga

Eksperti UNOSEK-a danas su s članovima srpskog pregovaračkog tima razmotrili novi predlog decentralizacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2006.

15:49

Default images

Novi predlog razmotren je pred naredni sastanak delegacija Beograda i Prištine na tu temu, planiran za 7. septembar u Beču. Eksperti Kancelarije glavnog pregovarača Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija, predvođeni Bernhardom Šlagekom, razgovarali su s članovima srpskog tima o dokumentu koji je juče dostavljen Beogradu.

Srpska strana, kako saznaje Beta, nije zadovoljna novim predlogom UNOSEK-a jer smatra da srpskim opštinama nisu ponuđene dovoljne nadležnosti ni u oblasti obrazovanja ni u oblasti socijalne zaštite ni u oblasti kulture.

Ahtisari i eksperti UNOSEK-a su prošle nedelje boravili na Kosovu, gde su od prištinske delegacije zatražili veću fleksibilnost u pregovorima o decentralizaciji, a zatim su na osnovu tih razgovora sačinili nov predlog principa decentralizacije.

Riker stupa na dužnost

Novoimenovani šef UNMIK-a Joakim Riker, koji će sutra i zvanično stupiti na dužnost, najavio je da će mu prioriteti u radu biti podrška pregovorima o statusu Kosova i pripreme za okončanje misije UN na Kosovu.

Riker je do imenovanja za specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN na Kosovu obavljao dužnost zamenika šefa UNMIK-a za ekonomiju. On je agenciji Beta rekao da je Kosovo kao društvo "dostiglo novi nivo zrelosti" i da lično ne misli da se "nešto kao što je bio mart 2004. može ponovo dogoditi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: