Subota, 19.08.2006.

10:39

"Plan se sprovodi"

Premijer Srbije Vojislav Koštunica kaže da se Akcioni plan uspešno sprovodi. Zoran Lončar: "Mora u Hag".

Izvor: B92, Beta

Default images

Koštunica je Tanjugu rekao da se plan sprovodi uz punu koordinaciju i sinhronizovano delovanje svih nadležnih organa. On je naveo da postoji čvrsta politička volja da, ako su na teritoriji Srbije, Haškom tribunalu budu izručeni Ratko Mladić i ostali optuženi.

"Vlada Srbije je više puta javno saopštila da će poštovati preuzete međunarodne obaveze jer je ispunjavanje preuzetih obaveza i poštovanje međunarodnog prava podudarno s državnim interesima Srbije", naveo je Koštunica, prenosi RTS.

Ministar Zoran Lončar, koji je ujedno i član Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom izjavio je za B92 da postoji čvrsta politička volja da se Ratko Mladić izruči Hagu: "Akcioni plan ima jedan jasan cilj a to je da se Haškom tribunalu izruči general Ratko Mladić i preostali haški optuženici. Postoji puna politička volja i puna politička rešenost da se okonča saradnja sa Haškim tribunalom što jednostavno znači da general Ratko Mladić mora u Hag".

"Krstić smenjen zbog Mladića"

Vlada Srbije smenila Ninoslava Krstića sa mesta potpredsednika Koordinacionog tela za jug Srbije, piše Blic. Krstić je smenjen na zahtev međunarodne zajednice zbog javno izrečenih stavova o Ratku Mladiću, piše list pozivajući se na izvore bliske Vladi. "Međunarodna zajednica je od Vlade tražila da povuče Krstića sa te funkcije posle njegove izjave u medijima da bi štitio Mladića kada bi mu ovaj zakucao na vrata", piše list pozivajući se na svoj izvor. Dodaje se da je ta smena bila očekivana reakcija Vlade Srbije. "To je bio probni balon za Vladu, da na delu pokaže kako se odnosi prema funkcionerima koji staju u zaštitu Mladića", rekao je izvor lista.

Forum za bezbednost i demokratiju saopštio je danas da je njegov predsednik Ninoslav Krstić smenjen sa mesta potpredsednika Koordinacionog tela za jug Srbije zbog izjave koja mu je pripisana, a koju on nije smatrao potrebnim da opovrgne. U saopštenju Foruma piše da je kolegijum direktora Foruma za bezbednost uveren da su javnosti poznati principijelni i kontinuirani stavovi i zalaganje foruma za punu saradnju s Hagom, jasna opredeljenost za evroatlanske integracije i demokratizaciju u domenu bezbednosti. "Očigledno je da se i Krstić nadao da su stavovi foruma o saradnji s Hagom dovoljno jaki i jasni i dovoljni i kao razlog za njegovo neupuštanje u javno objašnjavanje povodom stavova koji su mu pripisani, a koji su suprotnost i negacija svega što je Forum zastupao i zastupa", navodi Forum.

Drašković: I plan i medijska kampanja

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Drašković ocenio je da je, pored Akcionog plana, potrebna snažna medijska kampanja radi ispunjenja saradnje s Haškim tribunalom. Drašković je rekao da bi čelni ljudi države trebalo da se obrate naciji i jasno kažu zbog čega Haški tribunal traži optužene, a optužene bi trebalo javno pitati zbog čega se kriju od svoje nevinosti ako tvrde da nisu počinili zločine za koje su optuženi, a ako jesu s kojim pravom srpsku naciju uzimaju kao svog taoca. "Potrebno je i da budu saslušani svi koji su bili ili su još na čelnim funkcijama, a za koje postoje indicije da su na bilo koji način štitili optužene", kaže Drašković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: