Žalba na nepritvaranje Glavaša

Državno tužilaštvo u Zagrebu uložilo žalbu na odluku istražnog sudije kojom je odbijen zahtev za pritvor Branimira Glavaša.

Izvor: B92

Subota, 22.07.2006.

10:34

Default images

Glavaš je osumnjičenog za ratni zločin protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine. U žalbi se predlaže da vanraspravno veće preinači odluku istražnog sudije Zdenka Posavca i Glavašu odredi pritvor. Tužilaštvo je zatražilo pritvor jer smatra da je uticao na buduće svedoke objavljivanjem zapisnika iz istražnog postupka protiv njega zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Glavaš je početkom nedelje, posle saslušanja kod istražnog sudije, novinarima pred sudom podelio iskaze bivšeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Željka Tomljanovića i osječkog ratnog dobrovoljca Vjenceslava Bila i objavio ih na svom sajtu.

Vjenceslav Bil u izjavi zagrebačkom Radiju 101 izjavio je da se u Zagrebu odigrava pravosudna farsa, a da će nepritvaranjem Glavaša samo biti nastavljene pretnje potencijalnim svedocima. "Dobio je na kapaljku koliko mu treba, čisto da bi se to održalo. Ja sam razmišljao, kada mi je postavljao prvo pitanje, da se dignem, izađem napolje. Bilo mi je žao kada mi je rekao da je to državna tužiteljica, vidim žena ozbiljna, uplašena, šokirana, i zato sam ostao. Žao mi je onih svedoka koji će nasesti na priču od suda i kasnije možda dobiti metak u glavu", kaže Bil.

Branimir Glavaš sa druge strane demantuje da je bilo kada nekome pretio i navodi da ima podatke da je predsednik Sabora Vladimir Šeks uticao na državno tužilaštvo kako da vodi istragu protiv njega. "Ja nisam uticao na svedoke, niti preko interneta, niti na druge načine. Za razliku od policije koja je u predistražnoj fazi privodila ljude, pretila, kupovala, obećavala", rekao je Glavaš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: