Sreda, 07.06.2006.

09:29

"Vahabiti su marginalna grupacija"

Vahabizam u balkanskom islamu nije našao pogodno tle, smatra Milan Vukomanović.

Izvor: B92

Default images

Grupa koja je sprečila održavanje koncerta u Novom Pazaru, vahabisti, prepoznatljivi su po dugim bradama, skraćenim nogavicama pantalona i belim kapama na glavi. Sociolog religije i profesor na Filozofskom fakutetu u Beogradu Milan Vukomanović kaže da je ova grupa poznata kao neka vrsta šerijatske policije.

"Vahabiti su pre svega jedan puristički pokret u islamu, protivnici muzike, ikonografije, veoma konzervativan pokret unutar islama. Otuda, zbog takvog odnosa prema muzici i umetnosti, i reakcija na koncertu u Novom Pazaru. Moram reći da i unutar samog islama oni dolaze u konflikt sa onim islamom koji je pluralistički orijentisan. Upravo u islamu na Balkanu, vahabizam nije našao pogodno tle, oni su manjina koja je odbačena i u Bosni i na Kosovu, a ovi u Sandžaku su svakako jedna manjina."

Inače, novopazarska policija je privela i podnela krivičnu prijavu protiv Fuada H. iz Novog Pazara, zbog osnovane sumnje da je odgovoran za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. U saopštenju se navodi da je osumnjičen da je u nedelju, sa nekoliko nepoznatih izvršilaca sprečio održavanje koncerta Balkanike u Novom Pazaru, navodi se u saopštenju policije.

U saopštenju policije se kaže i da pritvoreni i Enes V. i maloletni A.Đ. koji su osumnjičeni da su u nedelju posle utakmice Novi Pazar-Mladost iz Apatina kamenovali službeno vozilo SUP Novi Pazar. Policija nastavlja rad na identifikaciji i hapšenju ostalih izgrednika.

FHP: Muzika ne narušava religiozna verovanja

Fond za humanitarno pravo smatra da je ponašanje grupe mladića koji su na vandalski način oštetili opremu ovog muzičkog sastava neposredno pre početka koncerta, u isto vreme i uznemiravajuće i neprihvatljivo.

"Muzika sastava Balkanika, koja je inspirisana folklornim nasleđem Balkana i koja se izvodi na tradicionalnim instrumentima, predstavlja deo regionalnog kulturnog nasleđa koje, u umetničkom smislu, ne narušava niti kulturna niti religiozna verovanja bilo kog naroda ili etničke grupe", stoji u saopštenju Fonda.

Fond za humanitarno pravo poziva na međuetničku toleranciju i poštovanje ljudskih prava u Novom Pazaru i Sandžaku i oštro osuđuje bilo kakav oblik nasilja nad kulturnim i umetničkim delima, posebno ako je ono inspirisano verskom i etničkom netolerancijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: