Četvrtak, 25.05.2006.

15:27

Poslanici protiv građana oko NIS-a

U sindikatu NIS-a kažu da, ako poslanici glasaju protiv besplatne podeli akcija, znači da glasaju protiv interesa građana.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

Prema rečima Duška Uzelca, poslanici će u tom slučaju onemogućiti pravo četiri miliona građana da imaju koristi od javnih preduzeća koja su sami stvarali, kao i dopustiti da se privatizacija tih nacionalnih vrednosti odvija "pod velom misterije".

Uzelac je naglasio da, ukoliko poslanici glasaju za besplatnu podelu akcija javnih preduzeća Naftne industrije Srbije, PTT-a, EPS-a i Telekoma, biće to najvažnija odluka u njihovom mandatu i imaće svoje efekte na nekim narednim izborima.

On je podsetio da su, u načelnoj raspravi o predlozima četiri zakona koje je potpisalo 540.000 građana, poslanici pokazali da ih uopšte ne interesuje ono o čemu se priča. Uzelac je naglasio i da ih je predsednik Skupštine Srbije nekoliko puta opominjao da uđu u salu kako bi rasprava o toj inicijativa mogla uopšte da počne.

Predstavnici ovih sindikata, koji su održali konferenciju u vreme kada su poslanici tek počeli glasanje o 19 tačka dnevnog reda, najavili su da se njihova aktivnost neće zaustaviti, ali da će se u narednom periodu odlučiti kako će ona dalje teći.

Inače, Skupština Srbije danas glasa o setu zakonskih predloga kojima se reguliše finansijsko tržište kapitala, kao i četiri predloga zakona koje su u skupštinsku proceduru uputili birači sakupljanjem više od 100.000 potpisa. To su Predlog izmena Zakona o privatizaciji, kao i tri predloga zakona o osnivanju Akcionarskih društava "NIS Kapitala", "EPS Kapitala" i "PTT kapitala".

Švajcarska kompanija tužila NIS

Švajcarska firma za trgovinu naftom i naftnim derivatima "Kopešim trejding" pokrenula je pred Tribunalom u Parizu krivični postupak protiv Naftne industrije Srbije zbog duga od osam miliona dolara. Kako je agenciji Beta potvrđeno u beogradskoj advokatskoj kancelariji "Kopešim trejdinga", krivični postupak je pokrenut protiv NIS-a kao pravnog lica, ali i svih odgovornih lica u nacionalnoj naftnoj kompaniji i van nje.

Na predlog vlasnika švajcarske firme Borisa Vukobrata, Trgovinski sud u Rijeci doneo je odluku kojom je početkom maja na Jadranskom naftovodu u Omišalju blokirano oko 82.000 tona sirove nafte koja je u vlasništvu NIS-a. Prema pisanju zagrebačkog "Jutarnjeg lista", Vukobrat je kupio naftne derivate proizvedene u Rafineriji nafte u Novom Sadu u vrednosti od oko osam miliona dolara, a koje NIS sada odbija da mu isporuči.

Iz NIS-a su danas saopštili da su uložili prigovor na odluku Trgovinskog suda u Rijeci, naglašavajući da je ona doneta neuobičajeno brzo, istog dana po prijemu zahteva švajcarske firme za njeno sprovođenje. "Odluka je doneta bez prethodnog izjašnjavanja NIS-a i bez obzira što se iz zahteva ne može ustanoviti postojanje duga srpske naftne kompanije prema 'Kopešim trejdu', jer NIS nije u poslovnom odnosu s tom firmom", navodi se u saopštenju dostavljenom Beti.

NIS osporava i osnovanost privremene mere i nadležnost riječkog Trgovinskog suda, a smatra da je odluka prekomerna, jer je vrednost blokirane nafte daleko veća od spornog duga na koji se poziva švajcarska firma.

U saopštenju se dodaje i da odluka suda o blokiranju isporuke 82.000 tona sirove nafte u vlasništvu NIS-a nanosi veliku štetu kompaniji i naglašava da će NIS preduzeti sve neophodne mere da očuva rad rafinerijskih postrojenja u Pančevu i Novom Sadu, tako da će tržište biti uredno snabdeveno naftnim derivatima.

"Jutarnji list" navodi i da je u toj transakciji NIS bio samo proizvođač derivata koje je "Kopešim trejd" u stvari kupio od beogradske kompanije "Trizon grup", čiji je vlasnik Zoran Trifunović, koji je u međuvremenu finasijski propao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: