Novosti: Kazne za pušače

Novosti pišu da je poslednja izmena Zakona o zabrani pušenja naterala većinu pušača da to ne radi bar u javnim prostorima.

Izvor: B92

Petak, 10.03.2006.

09:01

Default images

Izmenama zakona kazne su uvećane i do sto puta. Poslednjih dana, sve više kafića i restorana istaklo je nalepnice o zabrani pušenja. I u firmama, posebno stranim, gotovo da nema duvanskog dima. Najsavesniji su zdravstveni i prosvetni radnici, pa je u školama, bolnicama i domovima zdravlja teško videti nekoga sa zapaljenom cigaretom.

Načelnica Republičke zdravstvene inspekcije dr Dana Mihajlović, kaže da primena Zakona za njih nije novost: “Već dve godine na terenu pišemo kazne za pušenje i tokom 2005. godine izrekli smo 137 rešenja. To je, međutim, bilo beskorisno, jer su pojedinci plaćali 50 dinara, a ustanove 1.000.
(istockphoto.com)
Tokom januara i februara napisali smo sedam zahteva za prekršajni postupak, uglavnom za neisticanje znaka o zabrani pušenja. Tek smo dobili blokove za pisanje mandatnih kazni od 5.000 za svakoga ko puši u bolnicama, domovima zdravlja, ambulantama... Sada krećemo u oštriju akciju uperenu protiv svih onih koji puše na nedozvoljenim mestima. Najveći problem nam je da dokažemo da je neko zaista pušio. Kada uđemo u jednu ustanovu, brzo se pročuje, pa "uhvatimo" samo prvog na kojeg naiđemo, a ostali na vreme uklone tragove duvana” kaže dr Dana Mihajlović za današnje Novosti.

Zdravstvena inspekcija proverava i da li poslanici i ministri puše na radnom mestu. Ranije, kažu, političari i nisu baš poštovali odredbe, ali su se u poslednje vreme disciplinovali. Osim zdravstvene, za kažnjavanje nesavesnih pušača zadužene su i sanitarna i inspekcija rada. Sanitarci su dužni da kontrolišu sve objekte u kojima se proizvodi, čuva ili prodaje hrana. Oni, takođe, brinu i da li se puši u školama i obdaništima. Za sve ostale radne prostore nadležna je inspekcija rada.

Novosti navode i da se dnevno u Srbiji popuši 73 tone cigareta, da je 55 odsto dece od 13 do 15 godina bar jednom probalo cigaretu, ali i da je kazna za ustanovu u kojoj se puši 500.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: