Sreda, 15.02.2006.

09:20

Kosovo na putu do...

Sanda Rašković Ivić najavila je mogućnost raspisivanja referenduma o statusu Kosova, ako pregovori krenu loše po srpske interese.

Izvor: B92

Kosovo na putu do... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Stonehenge

pre 18 godina

Kosovo treba podijeliti i uzeti manastire i ono malo enklava sto je ostalo ako se jos moze uzeti i teritorijalno ih podjeliti. Vojno se vise nista ne moze rijesiti. Kad onaj Milosevic nije znao, sada nam stranci polako ali sigurno svakim danom saopstavaju da gubimo diplomatsku bitku za Kosovom. Stavovi Tadica i Kostunice su kao kod male djece ... Sa Albancima je suzivot nemoguc, Kosovo ne treba pokusavati zadrzati,treba ga podjeliti i pokusati uzeti vrijedne manastire i crkve, koje su duhovna tekovina srpskog naroda. To bi bila jedina diplomatska pobjeda Beograda.

Pop

pre 18 godina

Možemo i po starom oprobanom receptu iz '98. da igramo kolo ispred glasačkih mesta i da kažemo još jedno istorijsko NE neprijateljima srpskoga naroda. Naravno, bio sam sarkastičan!(što bi rekao Homer Simpson)

Esad Paša

pre 18 godina

Oko Kosova i njegove sudbine ima različitih tumačenja ali jedno je izvesno; nema više nezavisnosti u smislu kako to shvataju kosovski Albanci jer nema te sile koja će povući američke trupe iz Bondstilla. Oni su došli da ostanu. Sve ostalo su kako neko reče nijanse. Dakle, parafraza iz knjige "Olovka piše srcem" gde jedna devetogodišnja devojčica kaže:"Sada kada smo postali samostalni, možemo samostalno da izaberemo novoga gospodara". Kosovska politička elita je to već učinila a crnogorska se tek priprema za sličnu opciju.Živeli........

Branislav

pre 18 godina

Pogledajmo problem nezavisnosti Kosova sa druge strane: pretpostavimo da Kosovo i dobije "uslovnu" nezavisnost (posto punu nezavisnost niko i ne pominje). Uslov podrazumeva rec "AKO". Voleo bih da mi neko od nasih (doskorasnjih) sunarodnika Albanaca odgovori sta to "AKO" znaci. Moguca znacenja:
1. AKO mi, Albanci na Kosovu ne stvorimo demokratsko, prosperitetno drustvo u kome ce se gradjani, ukljucujuci Srbe, osecati bezbedno i slobodno, u roku od 10 godina, spremni smo da se vratimo pod suverenitet Srbije
2. AKO mi Albanci ne ostvarimo sve sto se od nas trazi odricemo se nezavisnosti
3. AKO mi Albanci ne uspemo da stvorimo drustvo u kome starce nece ubijati u njihovim kucama samo zato sto su Srbi ... nikom nista
4. ????

gradjanin Srbije

pre 18 godina

Albanska zajednica na Kosovu mora da prestane da tera pricu o Milosevicu jer je njihov monoetnicki projekat o nezavisnom Kosovo mnogo duzi nego sto je trajala Miloseviceva vladavina. O oni su ga svojim "neucestovanjem u institucijama" tako i drzali na vlasti. Dakle sada ce Srbi sa Kosova imati svoje institucije i svoju drzavu: Srbiju. Dakle podela i da se ne gledamo vise.

kosovar

pre 18 godina

veoma je amaterski reci da treba praviti zid i ukinuti tranzite za albance. Za neobavestene, iz Kosova ima letova svaki dan za sve metropole evrope, imamo i KosovaAirlines naravno avion je izajmljen pa takav je i u CG, nijedan let ne ide preko teritorije srbije. A za tranzite mi placamo debelu postarinu, a ionako vecina albanaca koji dolaze u kosovu su drzavljani nemacke, svajcarske, britanije itd, pa ako im ne dozvolite tranzit to ide na vasu stetu jer ambasade ce znati za to, i eto ti. A prekinuti trgovinu sa kosovom pa to je glupo, pa to je bisnis danas na balkanu ima 9 miliona albanaca pa to je trziste gde srbi treba da investiraju i esporitiraju kao i sto rade samo nazalost niko o tome nije obavesten, ali tako je uvek sirotinja strada a bisnismeni rastu. Prema tome gospodo nema nista samo iz inata, gledajte samo interes i biznis, mi albanci idemo tom pravcu. Pozdrav

paja

pre 18 godina

Očigledno se platforma za pregovore Srbije polako realizuje. Ponuda koju je teško odbiti, a koja je očigledno usaglašena sa pregovaračkim timom Srbije, i koju je dao Tadić u UN teško da može da se zaobiđe. Ona je način da se ne prekrši međunarodno pravo, da budu zadovoljni Srbi ali i albanci (oni koji racionalno misle). Ovom ponudom Albanci preuzimaju odgovornost da sami urede deo teritorije na koji pretenduju uz isti model za deo Kosova gde žive Srbi.
Mislim da se ovoj ponudi nisu nadali i da će u pat poziciji MZ ovo prihvatiti kao rešenje. Ovo nije konačno rešenje ali je i odlaganje konačnih rešenja u postojećoj situaciji mudar potez. Albanci dobijaju priliku da dokažu da su zreli da poštuju norme EU i UN i to ne u pričama nego na delu.
Pa gospodo albanci sada imate priliku da se dokazujete sa visokim stepenom autonomije. Da li ćete uspeti da se dokažete to je drugo pitanje ali jedno je sigurno: za ono što vam sledi neće vam biti kriv ni Milošević niti bilo koja vlada iz Beograda. Bićete kovači svoje sreće (ili nesreće).
Pošto će u prelaznom periodu Kosovo uživati specijalan status (da nam ne otežava put ka EU), Kosovo će morati samo da se bori da izgradi svoje institucije po standardima EU i Srbije.

mama ludaca

pre 18 godina

Sve ovo sto predstavnici nase vlasti govore lici na konzilijum lekara koji se prvi put srecu sa nepoznatom,neizlecivom bolescu,a zele da sacuvaju autoritet strucnjaka koji sve lece.Mada jeste lekar,gdja Raskovic-Ivic vise deluje kao ona lepo upakovana sarena laza koja ne leci,ali dok je gledas zaboravis koliko boli.
Sve je toliko tuzno i beznadezno,ali nedostatak osecaja za realnost u politici je zastrasujuci.Kako sebi objasniti da smo izgubili rat protiv NATO-pakta,izgubili Kosovo koje su strane trupe uzele od Srbije koja je bila zao gospodar.Ako je ovo jasno,koji ludak misli da nakon toga moze da se kaze:Ok,pogresili smo,izgubili smo,blesavi smo,inertni,tromi,zagledani u nebesa umesto u realan zivot,ali smo odlucili da je san java i da je Kosovo nase,pa ako treba mozemo malo i ratovati ili se igrati referenduma,na kome ce kao i u Hrvatskoj,glasati gradjani Srbije,rodjeni u Hrvatskoj ili okolini.
Manite se, gdjo Raskovic,politike!Psihijatrija je zanimanje neophodno ovoj zemlji.

bato

pre 18 godina

ima dve opcije. ili podela ili nezavisnost celog kosmeta. naši političari trebali bi da rade da se ostvari prva opcija. po popisu 1991 godine trebalo bi podelit kosmet, to znači 81,59% (8.883 km²) albancima a 18,41% (2.004 km²) nama.

vasilije knezevic

pre 18 godina

Prozirnost politike Zapada, sa potenciranjem uloge Milosevica za odluku da se Kosovo proglasi nezavisnim, je samo naivno izvinjenje da se prikriju stvarne namjere zasto je cijela rezija sa tom pokrajinom pocela. Kosovski Albanci su saradjivali sa Zapadom mnogo ranije nego se Milosevic pojavio na scenu. Pripreme su vrsene jos od pocetka posleratne Jugoslavije da se stvore uslovi za intervenciju od strane Zapada slicno onoj neuspjeloj u Albaniji 1945.Vjerovatno ce se naci razlog da se Milosevic krivi i za albansku kolaboraciju sa nacistickom Njemackom. Srpski politicari i narod ne smiju nasjesti na jedan takav "trik" i kapitulirati pred lazima. Ko je oruzao i trenirao kosovske Albance mnogo ranije nego sto se Milosevic pojavio? Da li su objelodanjene sve kriminalne akcije prema bivsoj Jugoslaviji od strane albanskog stanovnistva? Mnogobrojna ubistva ne samo policajaca nego i obicnih gradjana, paljenje privatnih kuca i crkvenih objekata je samo dio organizovanog kriminala.Bilo kakva uloga se pripisuje Milosevicu, Albanci,zajedno sa Zapadom, moraju priznati svoja nedjela da bi dobili postovanje srpskog naroda.Realna istorija ce donijeti pravi sud o Milosevicu i njegovim greskama i nedjelima
ali to ne mora da bude izvinjenje da se prikriva kriminal prema srpskom narodu.
(vasilije knezevic, 15 Feb.2006)

Magnus Pyke

pre 18 godina

Na nasu veliku zalost Srbi i Albanci ne mogu da zive zajedno. Iako je Kosovo sastavni deo Srbije, ono je prakticno izgubljeno i mozemo jedino da se nadamo da ce medjunarodna zajednica uloziti napor i pokusati da spasi nase spomenike i crkve.
Da tragedija bude veca politicka "elita" Srbije trenutno pregovara za MZ i pravi deal-ove o prodaji Kosova, pri tom dolivaju ulje na vatru na domacem terenu i huskaju narod na nove ratove.

Gradanin Kejn

pre 18 godina

Ne mogu da verujem da su srpski politicari toliko licemerni. Ali, dobro po nas albance. Siroka autonomija - malo morgen. To smo imali. Milosevic je to smenio, pljeskali su mu u Sava Centru kao ludi. Posle ste nas svim roditelje oterali sa poslova, unistili nam zivote, nismo mogli ni u skoli da idemo bez da nas zaustavi policija, i da ne nabrajam sve druge stvari. Jeste da je imalo paralelnog rezima, ali je bilo razloga zasto je do toga doslo. Kad bi policija dosla u "ilegalne skole" ne bi dosla zaradi toga da nas vrati u "legalnim" zgradama nego da nas plasi sa kalasnjikovima i usput uzme nekog profesora na "informativni" razgovor. To sam sam doziveo na zalost mnogo puta. Kako mogu biti svi krivi za oruzane pobune u ex-SFRJ, a samo srbi nisu.
Gosp. Nikolicu, ne mozete VODITI jos jedan rat? Pa mi smo mislili da vi ne vodite ratove. Gosp.Tadic kaze kako srbi nemaju struje. Pa nemaju je i albanci - svi oni koji nisu platili. Pa rukovodioci elektro-kosovoa (KEK) nisu albanci, nego stranci. Oni su resili za taj ABC plan, pa ko placa, je A. Prosto. Pa sto lazeta ljudima u oci, a tamo i Pedersen. Pa zar nece oni Pedersena pitati? I sta ce posle misliti i vama. Inace, ja sam ok sa tim da se status resi posle 20 godina. Ali, da ne ostanete bez Srbije do tad sa vasim natalitetom. A, takode, kao u US kosarkaskoj reprezentaciji (beli:crni), trazimo najmanje 3 kosarkasa na svakom evropskom i svetskom prvenstvu.
I nije Kosovo srpsko prijatelju. Ja stvarno ne razumem kako neko moze da kaze da su se albanci preselili posle 1912, kad je teritorija gotovo sve vreme bila pod srpskom kontrolom. Pa, jeste li vi ljudi, pobogu, culi za Rankovica? Za srpsku vojsku 1912 godine, pa onda 1946.
Jeste i mnogo srba otislo za Kosovo, pa i ja sam pre dve godine, da zivim bolje. Ali me niko naterao nije.
Istina je da su vecina srba u losem bezbedosnom polozaju, ali u isto vreme treba da se ukljuce u institucije Kosova. Nema mesta paralelizmu sad, jel nema ama bas nikakve slicnosti sa onim albanski pre deset godina. Razlika: Kosovo je danas UN protektorat, KFOR joj je vojska, OSCE se brine za izbore, a srbi jos nece da ucestvuju, znaci ne priznaju ceo svet. Opet greska. Rad u institucijama ne znaci nikakvo priznavanje nicega u smislu nezavisnosti, nego izolacija i popustane prilike za vracanje srba u Kosovu. Pa treba kosovski srbi da shvate da nista nece da se desi preko noci. Nece svi albanci odjednom da se odsele pa da oni vrate, nego treba raditi preko institucija u tom pogledu. Nece nikakvo resenje vratiti srbe, ako se o tome ne radi svakog dana.
Jeste da smo i mi albanci krivi za mnogo stvari. Ali, cinjenica je da Kosovo treba postati nezavisno, a da u njoj bude mesta, ama bas za sve jedno za svagda. A ko bude igrao pogresno i da se kocka na stetu drugih, nece mu dugo potrajati. Pametno.

Vitez Koja

pre 18 godina

Ja cu na referendumu da glasam za nezavisnost Kosova. I bas se radujem tom referendumu, bas me zanima koliko ljudi misli svojom glavom, a koliko ljudi misli tudjim glavama.

Zoran

pre 18 godina

Kosovo je de facto nezavisno vec neko vreme ali mnogo je lakse to konstatovati iz moje udobne beogradske perspektive nego i formalno se odreci dela sopstvene teritorije. Problem je u tome sto bi otcepljenje Kosova realno pogodilo procentualno veoma mali broj Srba, pa je zato ova zemlja potpuno podeljena po tom pitanju. Sasvim logicno i razumljivo. Podela Kosova nije moguca jer se ne moze podeliti tako da svi Albanci ostanu na jednoj a Srbi na drugoj strani.

Petar

pre 18 godina

Albanci sa Kosova nikako ne mogu da se vade na politiku SM, jer su ga svojim ne izlaskom na izbore 15 godina (p)odrzavali na vlasti.
Taj argument se mora ponavljati Medjunarodnoj zajednici.

Zoran iz Pristine

pre 18 godina

Da razjasnim par stvari:
Albanci treba da podignu spomenike po Kosmetu jos za zivota S.Milosevicu.Njemu, jer je za njih najvise ucinio (namerno ili nenamerno)u smislu obogacivanja i sticanja pozicija u svetu. Oni su pod njim postali najbogatiji narod na Balkanu,i to tako sto ih nije sprecio da se bave drogom, prostitucijom, nelegalnom trgovinom, oruzjem i da ne nabrajam dalje.Ne znam sta je Albancima hvalilo pod njim. Ja znam jer sam ziveo dole.Najlepse kuce, kola, trgovine su imali, a mi Srbi smo radili po firmama.Nije ukinuo Zakon iz 1945 o povratku prognanih Srba na Kosovo, i jos mnogo sto sta.Prema tome, Albanci neka ne pricaju budalastine o njegovom "teroru", nego neka priznaju istinu kako su dosli do ovoga sada. Ta istina je JEDNA I JEDINA, a to je da su se spremali od 1878.god.i da su uz pomoc Srba (komunista, socijalista, demokrata)i ostalih (medjunarodne zajednice)dosli do ove situacije da im je nezavisnost "blizu".

Milan

pre 18 godina

Zaista mi nije jasno sta ima lose u stavu SRS-a da u slucaju proglasenja nezavisnosti Kosova Srbija proglasi taj deo svoje teritorije "pod okupacijom".Nema nista legitimnije od tog stava.Drugo,normalno je da zbog toga mi necemo ratovati sa celim svetom,ali na taj nacin uz referendum,mi zadrzavamo pravo da taj deo svoje teritorije(koja to jeste po medjunarodnom pravu),vratimo pod svoju kontrolu kad-tad.Nesto slicno kao pravo Grcke na okupirani deo Kipra.Sada je okupirani deo pod Turskom de facto,ali de jure, to je i dalje deo Grcke teritorije.
Jeste da mi ne mozemo nista uraditi protiv US-a,Engleske i drugih velikih sila,ali u slucaju ocepljenja nase teritorije i te kako mozemo otezati,na primer prolaz bilo koga kroz nasu teritoriju.Recimo uvodjenjem viznog rezima prema gradjanima Kosova koji ne zele da vise zive u drzavi koja se zove Srbija i Crna Gora.Te vize,cak ni tranzitne Albanci sa Kosova, koji ne pristaju ni nasta drugo nego na nezavisnost, ne bi trebalo da dobiju.To je takodje nas legitiman potez.Kao sto je legitiman potez Evropske Unije da nase gradjane maltretira i ne daje im vize na normalan nacin nego se nasi gradjani kao stoka guraju i danima cekaju ispred stranih ambasada da popune svu papirologiju oko dobijanja viza.govorim ovo kao neko ko ima inostrani,kanadski pasos i koji od 1999 godine nema nikakvih problema sa putovanjima.

mendi

pre 18 godina

gospodin tadic sada siroku autonomiju neka nudi albancima u presevskoj dolini madjarima u vojvodini i bosnjacima na sandjaku a sto se tice kosovo kasno stigao janko na kosovu da vi ponudite nesto albancima na kosovu sad mozete samo da pevate pesmu ko to kaze ko to laze da je srbija velika posto ste prije pevaliste po exs jugoslaviju ko to kaze ko to laze da je srbija malo

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Iznenadjujuce je transparentan stav Sande Raskovic koja ne krije da "ako stvari odu lose po Srbiju onda narod preuzima liderstvo i odgovornost" a ja cu da je pitam ako stvari idu dobro da li ce Sanda da pokupi sav kredit??

think about

pre 18 godina

Predhodna politika Srbija je bila arogantna, kao sto je arogantna politika svake vece drzave, sa razlikom, sto mi nismo bili u poziciji sile. Verovatno smo tako uspeli da isprovociramo nevidjeno neprijateljstvo od strane Blerove i Klintonove vlade, koji, za razliku od nas, jesu u poziciji trenutno (najvece) sile.
Pozicija Srbije u odnosu na silu, je crna rupa u razumu mnogih nasih foteljasha, da ne kazem politicara.
TACNO je da se nad nama sprovodi pravno nasilje, tacno je da se nad nama sprovodilo i sprovodi i fizicko nasilje od strane protivnika, MEDJUTIM, gospoda iz parlamenta moraju da VLADAJU ZNANJEM svog zanata - politike.
Trebalo bi takodje da podlezu odgovornosti za rezultate politike koju vode.
Takodje bi trebalo da ovladaju istinskim znacenjem 'nacionalni interes': nacionalni interes, nije akcija nego stanje. Dakle, uspeh u ostvarivanju istog, se meri iskljucivo analizom stanja nacije.
Danas na vremenskoj distanci, jasno vidimo rezultate jedne politike. Takodje vidimo i rezultate 'politike povijanja', koju su nepopularno vodili nashi protivnici, i gle cuda: uspeli! Zasto? Samo zato sto su shvatili da sila boga ne moli. Molim one koji nisu u stanju da svoje stavove uskladjuju-menjaju, u skladu sa tekucom situacijom, da se sklone, u cilju sprecavanja dalje destrukcije zemlje Srbije.
Svi mi u Srbiji zelimo isto - blagostanje nacije, gospodo extremisti, ali vash nacin ne dovodi do zeljenog cilja.
Dosta ste se zalili na nepravdu spolja, nesposebni da uticete i popravite nashu poziciju. Danas vishe nemate mandat da gubite u nashe ime, pogledajte rezultate svoje politike i povucite se. Danas su na potezu oni koji mozda i mogu nesto da poprave, sto se jos popraviti moze.

Luan

pre 18 godina

Ja razumem reakciju srpskog naroda i drugih.Razumem da kosovo je "kolevka" i da bi dali zivot,ali daj kako ste portvrdili to.Primera radi koliko kome je ostalo do kosova samo da uzima neke primere.Mi albanci od '80 smo se borili ma svim mogucim nacinam dali zivote demostracije po 500000 hijlada ljudi.lobirali dali mnogo para veq 20 gonia najmanje kad smo pravili demostracije bili su i po 100 000 na inostranvsto bilo je pravi potres za tamosnje vlasti i to 10 godina sa redom.a gde ste vi srbi.citam u ovaj sajt da kad je britanski zvanicnik rekao da Kosovo mora da bude nezavisno sta se desilo.@00 ljudi pretestiralo ipred amasade britanije.I sta ocekujte vi .da je bilo suprotno najmanje 10 000 bi pretestiralo usred Lodona a amisli kako bi bilo u kosovo.Pa prema tome recite sam sebi kome je vise stalo do kosove srbima ili albanicima.i ima mnogo mnog primera da se potvrdjue kome je stalo vise .I dragi citatelji sve ove postupske se prate i analiziraju se pa sve ovo je rezultat danasjeg statuta.(Molio bih redakciju da objavi )Ako neko misli da nisam u pravu nek mi abjasnava kako je.

D.D. Toronto

pre 18 godina

Lepo je to sto su Albancima puna usta prava za srpsku manjinu ali je poznato kako je ta "manjina" postala manjina u zadnjih 60 god. Sami smo krivi sto je albanski genocid nad Srbima na kraju nagradjen, lazni patriotizam srpskih komunista, socijalista i radikala i njhova potpuna nesposobnost da se uhvate u kostac sa realnim problemima nas je dovela pred svrsen cin.
Posto nismo 1945 dozvolili Srbima da se vrate na Kosovo sa koga su ih proterali Balisti a pri tome doselili Albance iz Albanije pripremnjen je teren za ovo danas. I umesto da krenemo da spasavamo bar deo Kosova sto se moglo do skoro uraditi Miloseviceva D.B. banda je odatle vukla lazne glasove na izborima da bi i dalje silovala Srbiju.
Posto su sve upropastili sada su svi drugi krivi.
Srbija mora da shvati da sa nasim natalitetom mi nestajemo a pored toga nam mladi ljudi masovno odlaze u svet i da su teritorije za nas sada malo manje bitne (...)
Kada ode i Crna Gora valda cemo napokon shvatiti da treba saradjivati sa napredim i organizovanim svetom (citaj Nemcima) koji su nasi omiljeni i najcasniji neprijatelji, a vise volim takve neprijatelje nego lazljive prijatelje (citaj Rusi, Grci i Englezi, pa i Francuzi).
Kada dodjemo pameti mozda se deo ljudi koji vole Srbiju a sada su po belom svetu i vrati kuci.

onaj

pre 18 godina

Danasnja "Politika" navodi da su se na sednici SB otvoreno suprostavile nezavisnosti Kosmeta Kina, Ukrajina i Argentina. Kao sto svi znamo, bez Kine koja ima pravo veta, ni SAD nemogu nista. Nije sve na Rusiji i nije sve gotovo.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Ja kao pojedinac nemam pravo da pisem u ime svih Kosovara,pa zato dajem samo moje misljenje.Pre Rambujea ja i mnogih koje sam ja poznavao bili smo zadovoljni i sa Ustavom od `74.Srbija nije prihvatila to,jer izgleda,da je suvise racunala na Rusiju,i rekla nece valjda ceo svet da se uvuce u Kosovski kosmar.G.Milosevic je povukao,da se sahovski izrazim,los potez mada je imao kao savetnike;Parlament,Vladu,SANU,Crkvu,KOS,UDB-u itd.Ali,raspad SFRJ pokazao je svu trivijalnost price"nas i Rusa 200 miliona"jer ih je Kosmet,u junu 1999. godine doslo svega 200. G.Tadic nudi nam iz Njujorka siroku autonomiju! Srpska izreka:"Ko se jednom o mleku opece taj i u jogurt duva".Vi ste druze Tadicu,zajedno sa vladom Srbije imali puni sest godina za dogovor sa Albancima cak ste mogli,da pregovarate i o trampi teritorija.I sada razgovarajte sa MZ i sa Albancima o trampi a ako ne dozvoljavaju velike sile onda bi bilo najprirodnije da Vi prvi priznajete nezavisnost Kosova,pod predpostavkom ako se ne bojite.Sta znaci druze Tadicu smisao recenice:"Ako Kosovo postaje nezavisno,Srbija ce da zadrzi pravo da vrati sve sto je nezakonito izgubila"? Kada cete vratite Kosovo pod Srbijom? Posle 50 godina Srbi ce ostati u manjini u svojoj drzavi.

Ne razumem

pre 18 godina

Zanimljiv je fenomen da se Srbi toliko nadcovecanski trude da organizuju drzavu u koju ce uci iskljucivo najnerazvijeniji i najzaostaliji ruralni regioni bivse Jugoslavije. A beze od razvijenih i urbanih delova Jugoslavije kao djavo od krsta. U cemu je vas probem, prijatelji?

jako zabrinut

pre 18 godina

Kad se kaze kompromis misli se na sledece: Srbija ce morati da prizna nezavisnost Kosovu, a tokom pregovora ce u zavisnosti od kooperativnosti moci da se izbori za uslovnu nezavisnost, nesto od svoje imovine, nesto za pravoslavnu crkvu, nekakvu decentralizaciju za preostale Srbe, eventualno specijalne veze sa Srbijom i to je to. Ovo nabrojano je i kompromis koji ce Albanci morati da prihvate u zamenu za nekakvu nezavisnost od Srbije. NAzalost, kakvo god resenje da bude, verujem da ce ono predstavljati kraj jednog, a pocetak novog ciklusa u kojem ce Srbi bojkotovati albanske skole, univerzitete, bolnice i graditi svoje privatne, pa ajmo nanovo, sada sa izmenjenim ulogama.

Pogled u buducnost

pre 18 godina

Necu da za 30 godina moja deca i unuci budu manjina u svojoj zemlji, i zato cu slaviti dan kada Kosovo ne bude ni zvanicno vise deo Srbije!

Demokrata

pre 18 godina

Ako dodje do nezavisnosti Kosova, potpune, da postane nova drzava u Evropi, onda c to povuci lancano i mnoge druge drzave da podju njihovim putem. Kako zabraniti Meksikancima onda da imaju svoju drzavu na jugu Amerike, ili Cecenima da prave svoju drzavu. Ili zakon vazi samo u dvoristu slabih i nemocnih a jaki rade sta hoce?

Driton

pre 18 godina

Da ce biti Kosovo biti nezavisno sada i ptice znaju...a da srbi i svi ostali treba da se integriraju... to je duznost svima nama Albancima... nista nije nemoguce ako se radi na tome, i ako sednemo za stolom sa licem prema jednima drugima i sa zeljom da zajedno idemo Evropi u buducnost...

ja

pre 18 godina

Zalosno je da kod nekih u Srbiji i nakon svih ovih godina prevladava ideja da raspad donosi rat - to je, nazalost, bila istina samo kad su Srbi bili u pitanju jer su se svi drugi ras(t/p)ali normalno (Česi od Slovaka, Baltičke zemlje od SSSR-a, Slovenija od Hrvatske, Hrvatska od Slovenije itd.); Ne zagovaram nezavisnost Kosova, ali ne razumijem da jos uvijek u Srbiji postoje oni koji stvari postavljaju: ili onako kako ja kazem ili onda nema kompromisa pa cemo u rat... Steta...

Vanstranacki analiticar

pre 18 godina

Celo, integralno Kosovo je sastavni deo Srbije bilo i bice. Za stanovnike svih nacija ista prava i obaveze. Za kao entitet konfederalne veze sa Srbijom i najvisi nivo autonomije do mere koja ne ugrozava jedinstvo Srbije.
To sto se sa tim ne slazu anglosanksonski clanovi Kontakt grupe i albanski droga-lobisti - to ne cudi jer im je pravoslavna, ratoborna i snazna Srbija kao Pijemont Srpstva uvek bila smetnja.
Ja znam da svako vodi racuna prvenstveno o svojim interesima pa onda o medjunarodnim pravima i praksi - ali ovo nije nikakav "specijalni" slucaj.
SAD treba dati ono sto ocekuje od nezavisnog Kosova, Francuskoj i Engleskoj treba dati 1/2 onoga sto ocekuju od nezavisnog Kosova - i prici je kraj. Niti je Srbija iciji Pijemont, niti je vise vojno snazna. niti su joj momci zaludjeni za "Kralja i otadzbinu", niti je pretnja bilo kome u regionu - ali nije ni lesina. Lesinari su rano uzleteli. Nikada ne treba prekidati prijateljske veze sa SAD, Rusijom i Kinom - a drugi vec ionako odavno nisu planetarni faktori.

komsija

pre 18 godina

Nije vise ni sekret cak nije vise atraktivno govoriti o nezavisnosti. To je stara tema interesantana samo za ljude "jakog" karaktera koji nikako da se prilagode prirodi i drustvu. Za mene vise atraktivno bi bilo da ljudi diskutuju o odnosima izmedju Srbije i Kosova u novim okolnostima. Ja se slazem izjavom Nikolica da postoji mogucnost da Kosovo trazi albanske krajeve koje ce ostati unutar Srbije i mozda i Vojvodina ce biti van.
Da on bude jasniji u svojim stavovima ja bih rekao da nikada nema garancija i sve je u kretanju. Znajuci to MZ vec prihvatila suprotnost prava Naroda za otcepljenje i prava drzava za cuvanje drzavnih granica. To u praksi radi isto kako je Ministar IP V.Britanije rekao da u svim slucajevima situacija ce razmotriti odvojeno. To znaci dragi Nikoloce da ako drzava nije u stanju da harmonizuje ovu protivrecnost, ona verovatno ce biti brisana sa mape. Prakticno to znaci da drzava mora da radi za narod a ne narod za drzavu. Dok srpski politicari, dakle i vi dragi Nikolice, razumete uvu prostu cinjenicu opasnost postoji. U mementu da vasa drzava tretira svoje drzavljane po ljudskim pravima, a ne po verskim ili nacionalnostima, i dok isti ljudi prihvate drzavu za svoje, opasnost da Jug Srbije i Vojvodina budu odvojeni od matice ide ka nuli. To pravilo ne vredi samo za Srbiju. To vredi i za Kosovo cak i za Ameriku....

CCCP

pre 18 godina

Molim g-dju Raskovic da ne brani Srbe na Kosovu. Znamo kako ih je odbranila u Hrvatskoj. Ako tako nastavi uskoro vise nigde ni jednog Srbina nece biti da ga gdja Raskovic i njeni mentori "stite".

Markica

pre 18 godina

A da li iko razmislja sta ce se desiti na "duge staze" ako Kosovo ostane u sastavu Srbije.
Vlast Srbije zagovara posebne stimulacije porodicama sa troje i vise dece.
A tu onda nema odvajanja po nacionalnoj osnovi i ispasce da ce ponovo Albanci koji zive u Srbiji proci najbolje jer imaju najvece porodice. Time onda sama vlast u Srbiji stimulise svoj nestanak.
Za 30 godina ce Srbi kao narod postati manjina u svojoj drzavi.

Hocu slobodu od mafije!!

pre 18 godina

Meni je sve ovo i vise nego odvratno i licemerno sa svih strana. Kolo vodi najveca super sila koja jedina ima svoju vojnu bazu bas na Kosovu. Drugo, te price o nezavisnosti, "kolevci Srpstva" i ostale bljuvotine su u stilu - nek' pricaju usta da ne budu pusta. Sve mirise i sve vodi ka ratu, na zalost i tugu svih nas. Rat je unosno zanimanje u ovom ekonomsko-socijalnom beznadju, za sve ljude, bez obzira na albansku, srpsku, ili tunguzijsku nacionalnost. U ratu profitiraju mafijasi koji zaista rade ujedinjeno, po svim osnovama: od nacionalne, preko internacionalne, do one usko stranacke, u politickom smislu.

neko

pre 18 godina

Albanci logično smatraju da su preostali Srbi na Kosovu glavna kočnica na njihovom putu ka nezavisnosi. Ravnopravost manjina se pokazuje kao jedini uslov.
Međutim, oni su pred vratima nezavisnosti zato što su uspešno istrebili Srbe, a ne zato što su sa njima uspešno sarđivali.
Promatrajući svoju do sada efikasnu metodiku, nije logično raditi suprotno od onog što je do sada bilo tako uspešno. Najbrži način da se standardi, koji su neizbežno vezani za prava manjine, siđu sa dnevnog reda, je da manjine nestanu.
Jedini način da ti jadni ljudi budu ostavlljeni na miru je da njihova dobrobit prestane da bude uslov za nezavisnost.
To znači da celo pitanje standarda mora postati bezpredmetno u srpskoj argumentaciji.
Šta onda ostaje?
Ostaje teritorijalnost i državnost koja nije bazirana na nacionalnoj pripadnosti. Zato mislim da Kosovo ne treba deliti. To bi opet bilo o zaštiti srpske manjine, što znači da bi se proces istrebljenja samo produžio u sledećoj etapi.
Mnogobrojni Albanci su građani države Srbije.To što na Kosovu danas Srba malo ima čini njihovu sramotu, a ne nezavisnost. Kao građani Sbije ostaju zaduženi državi koju decenijama miniraju. Kako to razrešiti?
Srbija je multietnička celina i Kosovo je deo nje, bez obzira ko tamo živi.
Treba pokazati da je Kosovo kao država nepoželjno, bez obzira da li je kazna za srpsko, ili nagrada za albansko krvoproliće.
Nepoželjna je između ostalog zato što je njen postanak uslovljen i kao kazna i kao nagrada i srpskog i albanskog krvoprolića. Rasulo. Nezavisnost Kosova je pobeda mržnje i licemerja, a ne prava.
Pobeda prava bi bila da se zaustavi mržnja. To je moguće samo onda kad mržnja "ne pali".
Treba pokazati da je dugogodišnji raspad celokupnog kosovskog društva dokaz da je celovitost Srbije bitnija od nacionalnosi njenih stanovnika, kada je u pitanju funkcionalnost regija.
Raspad Srbije nije u interesu njenih građana, uključujući i Albance, zato što kao što smo već videli, u današnjem svetu raspad sa sobom donosi RAT.
Zato tema pregovora mora biti kako se pomiriti, a ne kako regulisati nezavisnost.
Bezuslovna nezavisnost Kosova nudi svoju diaboličnu metodiku drugim, da pale vatre gde god po svetu.
Uslovna je nastavlja ovde.
Celovita Srbija sa druge strane, ostaje sa ogromnim problemima ali barem ovo dobija:
Srbija sa svojim građanima stiče PRAVO da odahne od užasa rata, ucena i mržnje, dovoljno dugo da barem malo sa uživanjem radi.
Kad li će to doći?

stratus

pre 18 godina

Ne postoji nijedan argument u medjunarodnom pravu koji omogucuje Kosovu nezavisnost. Na tome treba insistirati, sa eventualnom nezavisnoscu se nikako ne treba sloziti i time treba zadrzati pravo da se Kosovo, kada se steknu prilike (a bice to brze nego sto se bilo ko tome i nada), vrati pod svoje...

kalendar

pre 18 godina

Albanci su bili ukljuceni u institucije sistema u Srbiji - Jugoslaviji ali su ih srbi iskljucili.
Prvo su im oduzeli autonomiju, posle su ih izbacili iz institucija, pa su ih zatvorili i ubijali pa tek onda je pocela oruzana pobuna. A da bi Albanci bili opet ukljuceni u institucije sistema u Srbiji, Srbi su trebali potpisati dokument u Rambujeu, ali su propustili sansu. A to sto se dogodilo posle rata, je isto ono sto se dogodilo i pre rata. Srbi su odbili da se prilagode novoj situaciji, nisu prisustvovali u sednicama Kosovskog parlamenta, nisu se ukljucili u institucije sistema pa sad bi da odluce o buducnosti Kosova. Kockati se je lako, voditi politiku je nesto drugo, pogotova kad si toliko mali kao sto je Srbija, Kosovo, Makedonija, Hrvatska itd. Svet hoce da vi pudete poslusni i da vas nagrade. To ce uraditi kad tad, milom ili silom. Sto pre nadjete vase sediste, to bolje za vas, imacete bolji vidik pred pocetak velikog filma.

GuC

pre 18 godina

Cekaj malo, onaj covek u obliku Tome Nikolica rece da Srbija nema kapaciteta da vodi nove ratove!!! Koliko znam, koliko nam decenijama objasnjavaju, Srbije nije vodila ratove, Milosevic je ZA DZABE u hagu, zato ne damo Mladica i ostalih par zlocinaca? Kako sada Nikolic priznaje da je Srbija VODILA RATOVE! Onda super, pohapsite ih sve, odmah, priznali ste !!!

ymeri

pre 18 godina

Kosova na putu do nezavisnost. Nema i nemace druge resenje i posle 10,20,50,100 godina, nema prihvatljivo resenje za nas Kosovare osim nezavisno derzave Kosova. Kvala vam i molim vas budite i vi malo realnij, i mi imamo pravo da zivimo u mir, slobodu i nezavisnim od druge.

Albert

pre 18 godina

Albanci moraju da imaju suverenitet nad svojom teritorijom. Srbi moraju realitet da gledaju. Jos u Bujanskoj konferenciji bilo je to dogovoreno. Albanci imaju mnogo argumenata za nezavisnost. Sve ovo politicka struktura u Srbiji zna, ali cuvaju svoja mesta plase se reakciji. Svi oni koji stvarno zele da znaju vise oko historije Kosova trebaju da se trude da to stvarno i ozbiljno anliziraju. Kosovo je prpojeno Srbiji bez volje Albanaca to svi znamo. Albanci trebaju da se trude da Srbima kojih zive na Kosovo obezbedu sva prava.

ni u dzep a`l iz dzepa

pre 18 godina

Da smo mali, mali smo. Da nemamo dobre lobiste, nemamo!
Verovatno da imamo dovoljno nacionalnog novca koji ce sluziti za lobiranje bili bi smo u jednoj manje bolnoj situaciji kao sto je recimo jedna moderna Spanija ili Britanija (ETA,IRA). Ali od svih esencijalnih stvari mi samo imamo politicare bez jednako snazne politicke reci. Evropa mozda zeli da se igra pantomime, ali za to su nama potrebne i ruke i noge!

Aster Blistok

pre 18 godina

Kosovo je - trenutno - nista vise nego divlji zapad i takvi zakoni vaze. Ubice i pljackasi imovine to koriste jer znaju da im niko nista ne moze tj. nema zakona da se sprovodi. Meni licno sve to ide na nerve i pretvaranje kako ce sve dobro biti cim se dobije nezavisnost i svi ti bla-bla-truc standardi. Kakvi bre standardi? EU vrlo dobro zna da da se mora nesto napraviti jer je ovo stanje neodrzivo, vide dobro da Albanci na Kosovu ne mogu ili ne zele da odrzavaju red. Upravo zbog toga sve vodi ka nezavisnom Kosovu, da bi se mogao upreti prst u one koji nece/ne zele ili ne mogu da odrzavaju red.

mrvica

pre 18 godina

Vlast u Beogradu je stavila ukrasnu lutku u pregovaracki tim oko statusa Kosova misleci valda kako ce MZ pasti na nasu lepotu. Kad oni tamo a MZ zivi u stvarnosti i gleda u buducnost. I ne samo da MZ ne pada na nasu lepotu, ona ne pada ni na lekcije nasih profesora.

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

Ne bih se slozio sa Markom Jaksicem - kad covek tog diplomatskog statusa, kakav ima Jesen-Petersen, kaze "da je bilo usporavanja u primeni standarda, posebno na polju prava manjina" i kad se to prevede na obican, svakodnevni jezik, onda to od prilike znaci da je stanje katastrofalno. Drugo je sad pitanje zasto isti gospodin tera Srbe da se ukljuce u rad institucija koje evidentno koce primenu standarda na polju prava manjina, dakle i Srba, kao najbrojnije manjine na teritoriji KiM.

Albanci su imali potpuno iste uslove da se ukljuce u institucije sistema u Srbiji i tako rese svoje probleme, a oni su se ipak odlucili za daleko radikalnije metode - oruzanu pobunu.

Istina je, da u svetu postoji vise drzava u kojima zive na primer Francuzi, ali ne postoje dve nezavisne Francuske, nego samo jedna. U ostalim zemljama Francuzi zive isto kao Albanci u Srbiji, u sastavu visenacionalne drzave, sa raznim vrstama drzavnog uredjenja. Ovako kako Albanci postavljaju stvar, ekstremno i kategoricki, Francuzi ne postavljaju nigde. U nekim ranijim vremenima bi to jos i bilo razumljivo, ali sada, u istom dahu govoriti Srbima kako granice "nisu vazne" jer cemo "uskoro svi biti u EU" a traziti potpunu nezavisnost za Kosovo, je krajnje neprihvatljivo i licemerno. Srpske granice "nisu vazne" a albanske jesu?

Bačvanin

pre 18 godina

Zajednički život Srba i Albanaca je nemoguć bio i tokom mira, a kamoli sad posle rata.
Jedino održivo rešenje je pravadna podela Kosmeta u proporciji 70%-30% u korist Albanaca, pri čemu bi srpski entitet bio sastavljen iz dela severno od reke Ibar i iz dela kosovskog pomoravlja spojen sa Gračanicom i selima oko Gračanice i spojen koridorom sa Sirinićkom župom. Sve to uz što manje pomeranje i seobe srpskog i albanskog stanovništva.

brax

pre 18 godina

U nezavisnom kosovu koja skoro bude realitet ima mesta za svih ljude koji hoce tamo da zive, Albance, Srbe, Roma, Askalije, Egiptiana, Kineza, Bosnjaka, itd..itd..prema tome ljudi budite voljeni izmedju sebe jer zivot je kratak , i necemo da zivimo hiljada god.poz. brax

Lazar

pre 18 godina

Kada bi mene placao Albanski lobi, ja bi o Kosmetu pricao isto kao 90%Srpskih politicara. Dakle, iz moga izlaganja niko ziv ne bi znao sta ja zapravo hocu, bio bi konfuzan, nerazumljiv, kolebliv, nesiguran - u prevodu: pravio bih se lud!

Alban Martini

pre 18 godina

I ovoga puta je jasno pokazano da MZ je odlucila da Kosovo dobije ono sto zasluzuje. A ono kome pripada Kosovo?: Srbima se cinilo i jos uvek cini velika nepravda sto srpski politicari, istoricari, knizevnici i razni naucnici obmanili i jos obmanjuju da je Kosovo apriori srpska teritorija. Kosovo je na silo oteto od vecinskog stanovnistva (albanskog) koji uvek tamo zivelo i izgleda da ce se na silo biti im vraceno. Ovo je drugi ugao kosovskog problema koji bi Srbi terebali da ponekada gledaju.

Komunista

pre 18 godina

Kosovo je nezavisno (bar u u odnosu na Srbiju)i to je realnost. Moze Tadic, Kostunica, Nikolic, Dacic i bulumenta koja im veruje da prica da je Kosovo deo Srbije ili da je zemlja ploca i da stoji na tri kornjace - njihov problem, nek zive u svom sarenom i svetlucavom svetu na svojoj udaljenoj, usamljenoj planeti. Njihov problem. To sto oni pricaju ionako se ne tice nikog drugog na ovom svetu osim njih samih.

Alban Martini

pre 18 godina

I ovoga puta je jasno pokazano da MZ je odlucila da Kosovo dobije ono sto zasluzuje. A ono kome pripada Kosovo?: Srbima se cinilo i jos uvek cini velika nepravda sto srpski politicari, istoricari, knizevnici i razni naucnici obmanili i jos obmanjuju da je Kosovo apriori srpska teritorija. Kosovo je na silo oteto od vecinskog stanovnistva (albanskog) koji uvek tamo zivelo i izgleda da ce se na silo biti im vraceno. Ovo je drugi ugao kosovskog problema koji bi Srbi terebali da ponekada gledaju.

Komunista

pre 18 godina

Kosovo je nezavisno (bar u u odnosu na Srbiju)i to je realnost. Moze Tadic, Kostunica, Nikolic, Dacic i bulumenta koja im veruje da prica da je Kosovo deo Srbije ili da je zemlja ploca i da stoji na tri kornjace - njihov problem, nek zive u svom sarenom i svetlucavom svetu na svojoj udaljenoj, usamljenoj planeti. Njihov problem. To sto oni pricaju ionako se ne tice nikog drugog na ovom svetu osim njih samih.

brax

pre 18 godina

U nezavisnom kosovu koja skoro bude realitet ima mesta za svih ljude koji hoce tamo da zive, Albance, Srbe, Roma, Askalije, Egiptiana, Kineza, Bosnjaka, itd..itd..prema tome ljudi budite voljeni izmedju sebe jer zivot je kratak , i necemo da zivimo hiljada god.poz. brax

Bačvanin

pre 18 godina

Zajednički život Srba i Albanaca je nemoguć bio i tokom mira, a kamoli sad posle rata.
Jedino održivo rešenje je pravadna podela Kosmeta u proporciji 70%-30% u korist Albanaca, pri čemu bi srpski entitet bio sastavljen iz dela severno od reke Ibar i iz dela kosovskog pomoravlja spojen sa Gračanicom i selima oko Gračanice i spojen koridorom sa Sirinićkom župom. Sve to uz što manje pomeranje i seobe srpskog i albanskog stanovništva.

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

Ne bih se slozio sa Markom Jaksicem - kad covek tog diplomatskog statusa, kakav ima Jesen-Petersen, kaze "da je bilo usporavanja u primeni standarda, posebno na polju prava manjina" i kad se to prevede na obican, svakodnevni jezik, onda to od prilike znaci da je stanje katastrofalno. Drugo je sad pitanje zasto isti gospodin tera Srbe da se ukljuce u rad institucija koje evidentno koce primenu standarda na polju prava manjina, dakle i Srba, kao najbrojnije manjine na teritoriji KiM.

Albanci su imali potpuno iste uslove da se ukljuce u institucije sistema u Srbiji i tako rese svoje probleme, a oni su se ipak odlucili za daleko radikalnije metode - oruzanu pobunu.

Istina je, da u svetu postoji vise drzava u kojima zive na primer Francuzi, ali ne postoje dve nezavisne Francuske, nego samo jedna. U ostalim zemljama Francuzi zive isto kao Albanci u Srbiji, u sastavu visenacionalne drzave, sa raznim vrstama drzavnog uredjenja. Ovako kako Albanci postavljaju stvar, ekstremno i kategoricki, Francuzi ne postavljaju nigde. U nekim ranijim vremenima bi to jos i bilo razumljivo, ali sada, u istom dahu govoriti Srbima kako granice "nisu vazne" jer cemo "uskoro svi biti u EU" a traziti potpunu nezavisnost za Kosovo, je krajnje neprihvatljivo i licemerno. Srpske granice "nisu vazne" a albanske jesu?

Lazar

pre 18 godina

Kada bi mene placao Albanski lobi, ja bi o Kosmetu pricao isto kao 90%Srpskih politicara. Dakle, iz moga izlaganja niko ziv ne bi znao sta ja zapravo hocu, bio bi konfuzan, nerazumljiv, kolebliv, nesiguran - u prevodu: pravio bih se lud!

ni u dzep a`l iz dzepa

pre 18 godina

Da smo mali, mali smo. Da nemamo dobre lobiste, nemamo!
Verovatno da imamo dovoljno nacionalnog novca koji ce sluziti za lobiranje bili bi smo u jednoj manje bolnoj situaciji kao sto je recimo jedna moderna Spanija ili Britanija (ETA,IRA). Ali od svih esencijalnih stvari mi samo imamo politicare bez jednako snazne politicke reci. Evropa mozda zeli da se igra pantomime, ali za to su nama potrebne i ruke i noge!

Aster Blistok

pre 18 godina

Kosovo je - trenutno - nista vise nego divlji zapad i takvi zakoni vaze. Ubice i pljackasi imovine to koriste jer znaju da im niko nista ne moze tj. nema zakona da se sprovodi. Meni licno sve to ide na nerve i pretvaranje kako ce sve dobro biti cim se dobije nezavisnost i svi ti bla-bla-truc standardi. Kakvi bre standardi? EU vrlo dobro zna da da se mora nesto napraviti jer je ovo stanje neodrzivo, vide dobro da Albanci na Kosovu ne mogu ili ne zele da odrzavaju red. Upravo zbog toga sve vodi ka nezavisnom Kosovu, da bi se mogao upreti prst u one koji nece/ne zele ili ne mogu da odrzavaju red.

mrvica

pre 18 godina

Vlast u Beogradu je stavila ukrasnu lutku u pregovaracki tim oko statusa Kosova misleci valda kako ce MZ pasti na nasu lepotu. Kad oni tamo a MZ zivi u stvarnosti i gleda u buducnost. I ne samo da MZ ne pada na nasu lepotu, ona ne pada ni na lekcije nasih profesora.

Albert

pre 18 godina

Albanci moraju da imaju suverenitet nad svojom teritorijom. Srbi moraju realitet da gledaju. Jos u Bujanskoj konferenciji bilo je to dogovoreno. Albanci imaju mnogo argumenata za nezavisnost. Sve ovo politicka struktura u Srbiji zna, ali cuvaju svoja mesta plase se reakciji. Svi oni koji stvarno zele da znaju vise oko historije Kosova trebaju da se trude da to stvarno i ozbiljno anliziraju. Kosovo je prpojeno Srbiji bez volje Albanaca to svi znamo. Albanci trebaju da se trude da Srbima kojih zive na Kosovo obezbedu sva prava.

ymeri

pre 18 godina

Kosova na putu do nezavisnost. Nema i nemace druge resenje i posle 10,20,50,100 godina, nema prihvatljivo resenje za nas Kosovare osim nezavisno derzave Kosova. Kvala vam i molim vas budite i vi malo realnij, i mi imamo pravo da zivimo u mir, slobodu i nezavisnim od druge.

kalendar

pre 18 godina

Albanci su bili ukljuceni u institucije sistema u Srbiji - Jugoslaviji ali su ih srbi iskljucili.
Prvo su im oduzeli autonomiju, posle su ih izbacili iz institucija, pa su ih zatvorili i ubijali pa tek onda je pocela oruzana pobuna. A da bi Albanci bili opet ukljuceni u institucije sistema u Srbiji, Srbi su trebali potpisati dokument u Rambujeu, ali su propustili sansu. A to sto se dogodilo posle rata, je isto ono sto se dogodilo i pre rata. Srbi su odbili da se prilagode novoj situaciji, nisu prisustvovali u sednicama Kosovskog parlamenta, nisu se ukljucili u institucije sistema pa sad bi da odluce o buducnosti Kosova. Kockati se je lako, voditi politiku je nesto drugo, pogotova kad si toliko mali kao sto je Srbija, Kosovo, Makedonija, Hrvatska itd. Svet hoce da vi pudete poslusni i da vas nagrade. To ce uraditi kad tad, milom ili silom. Sto pre nadjete vase sediste, to bolje za vas, imacete bolji vidik pred pocetak velikog filma.

stratus

pre 18 godina

Ne postoji nijedan argument u medjunarodnom pravu koji omogucuje Kosovu nezavisnost. Na tome treba insistirati, sa eventualnom nezavisnoscu se nikako ne treba sloziti i time treba zadrzati pravo da se Kosovo, kada se steknu prilike (a bice to brze nego sto se bilo ko tome i nada), vrati pod svoje...

neko

pre 18 godina

Albanci logično smatraju da su preostali Srbi na Kosovu glavna kočnica na njihovom putu ka nezavisnosi. Ravnopravost manjina se pokazuje kao jedini uslov.
Međutim, oni su pred vratima nezavisnosti zato što su uspešno istrebili Srbe, a ne zato što su sa njima uspešno sarđivali.
Promatrajući svoju do sada efikasnu metodiku, nije logično raditi suprotno od onog što je do sada bilo tako uspešno. Najbrži način da se standardi, koji su neizbežno vezani za prava manjine, siđu sa dnevnog reda, je da manjine nestanu.
Jedini način da ti jadni ljudi budu ostavlljeni na miru je da njihova dobrobit prestane da bude uslov za nezavisnost.
To znači da celo pitanje standarda mora postati bezpredmetno u srpskoj argumentaciji.
Šta onda ostaje?
Ostaje teritorijalnost i državnost koja nije bazirana na nacionalnoj pripadnosti. Zato mislim da Kosovo ne treba deliti. To bi opet bilo o zaštiti srpske manjine, što znači da bi se proces istrebljenja samo produžio u sledećoj etapi.
Mnogobrojni Albanci su građani države Srbije.To što na Kosovu danas Srba malo ima čini njihovu sramotu, a ne nezavisnost. Kao građani Sbije ostaju zaduženi državi koju decenijama miniraju. Kako to razrešiti?
Srbija je multietnička celina i Kosovo je deo nje, bez obzira ko tamo živi.
Treba pokazati da je Kosovo kao država nepoželjno, bez obzira da li je kazna za srpsko, ili nagrada za albansko krvoproliće.
Nepoželjna je između ostalog zato što je njen postanak uslovljen i kao kazna i kao nagrada i srpskog i albanskog krvoprolića. Rasulo. Nezavisnost Kosova je pobeda mržnje i licemerja, a ne prava.
Pobeda prava bi bila da se zaustavi mržnja. To je moguće samo onda kad mržnja "ne pali".
Treba pokazati da je dugogodišnji raspad celokupnog kosovskog društva dokaz da je celovitost Srbije bitnija od nacionalnosi njenih stanovnika, kada je u pitanju funkcionalnost regija.
Raspad Srbije nije u interesu njenih građana, uključujući i Albance, zato što kao što smo već videli, u današnjem svetu raspad sa sobom donosi RAT.
Zato tema pregovora mora biti kako se pomiriti, a ne kako regulisati nezavisnost.
Bezuslovna nezavisnost Kosova nudi svoju diaboličnu metodiku drugim, da pale vatre gde god po svetu.
Uslovna je nastavlja ovde.
Celovita Srbija sa druge strane, ostaje sa ogromnim problemima ali barem ovo dobija:
Srbija sa svojim građanima stiče PRAVO da odahne od užasa rata, ucena i mržnje, dovoljno dugo da barem malo sa uživanjem radi.
Kad li će to doći?

Hocu slobodu od mafije!!

pre 18 godina

Meni je sve ovo i vise nego odvratno i licemerno sa svih strana. Kolo vodi najveca super sila koja jedina ima svoju vojnu bazu bas na Kosovu. Drugo, te price o nezavisnosti, "kolevci Srpstva" i ostale bljuvotine su u stilu - nek' pricaju usta da ne budu pusta. Sve mirise i sve vodi ka ratu, na zalost i tugu svih nas. Rat je unosno zanimanje u ovom ekonomsko-socijalnom beznadju, za sve ljude, bez obzira na albansku, srpsku, ili tunguzijsku nacionalnost. U ratu profitiraju mafijasi koji zaista rade ujedinjeno, po svim osnovama: od nacionalne, preko internacionalne, do one usko stranacke, u politickom smislu.

GuC

pre 18 godina

Cekaj malo, onaj covek u obliku Tome Nikolica rece da Srbija nema kapaciteta da vodi nove ratove!!! Koliko znam, koliko nam decenijama objasnjavaju, Srbije nije vodila ratove, Milosevic je ZA DZABE u hagu, zato ne damo Mladica i ostalih par zlocinaca? Kako sada Nikolic priznaje da je Srbija VODILA RATOVE! Onda super, pohapsite ih sve, odmah, priznali ste !!!

CCCP

pre 18 godina

Molim g-dju Raskovic da ne brani Srbe na Kosovu. Znamo kako ih je odbranila u Hrvatskoj. Ako tako nastavi uskoro vise nigde ni jednog Srbina nece biti da ga gdja Raskovic i njeni mentori "stite".

Vanstranacki analiticar

pre 18 godina

Celo, integralno Kosovo je sastavni deo Srbije bilo i bice. Za stanovnike svih nacija ista prava i obaveze. Za kao entitet konfederalne veze sa Srbijom i najvisi nivo autonomije do mere koja ne ugrozava jedinstvo Srbije.
To sto se sa tim ne slazu anglosanksonski clanovi Kontakt grupe i albanski droga-lobisti - to ne cudi jer im je pravoslavna, ratoborna i snazna Srbija kao Pijemont Srpstva uvek bila smetnja.
Ja znam da svako vodi racuna prvenstveno o svojim interesima pa onda o medjunarodnim pravima i praksi - ali ovo nije nikakav "specijalni" slucaj.
SAD treba dati ono sto ocekuje od nezavisnog Kosova, Francuskoj i Engleskoj treba dati 1/2 onoga sto ocekuju od nezavisnog Kosova - i prici je kraj. Niti je Srbija iciji Pijemont, niti je vise vojno snazna. niti su joj momci zaludjeni za "Kralja i otadzbinu", niti je pretnja bilo kome u regionu - ali nije ni lesina. Lesinari su rano uzleteli. Nikada ne treba prekidati prijateljske veze sa SAD, Rusijom i Kinom - a drugi vec ionako odavno nisu planetarni faktori.

Markica

pre 18 godina

A da li iko razmislja sta ce se desiti na "duge staze" ako Kosovo ostane u sastavu Srbije.
Vlast Srbije zagovara posebne stimulacije porodicama sa troje i vise dece.
A tu onda nema odvajanja po nacionalnoj osnovi i ispasce da ce ponovo Albanci koji zive u Srbiji proci najbolje jer imaju najvece porodice. Time onda sama vlast u Srbiji stimulise svoj nestanak.
Za 30 godina ce Srbi kao narod postati manjina u svojoj drzavi.

ja

pre 18 godina

Zalosno je da kod nekih u Srbiji i nakon svih ovih godina prevladava ideja da raspad donosi rat - to je, nazalost, bila istina samo kad su Srbi bili u pitanju jer su se svi drugi ras(t/p)ali normalno (Česi od Slovaka, Baltičke zemlje od SSSR-a, Slovenija od Hrvatske, Hrvatska od Slovenije itd.); Ne zagovaram nezavisnost Kosova, ali ne razumijem da jos uvijek u Srbiji postoje oni koji stvari postavljaju: ili onako kako ja kazem ili onda nema kompromisa pa cemo u rat... Steta...

komsija

pre 18 godina

Nije vise ni sekret cak nije vise atraktivno govoriti o nezavisnosti. To je stara tema interesantana samo za ljude "jakog" karaktera koji nikako da se prilagode prirodi i drustvu. Za mene vise atraktivno bi bilo da ljudi diskutuju o odnosima izmedju Srbije i Kosova u novim okolnostima. Ja se slazem izjavom Nikolica da postoji mogucnost da Kosovo trazi albanske krajeve koje ce ostati unutar Srbije i mozda i Vojvodina ce biti van.
Da on bude jasniji u svojim stavovima ja bih rekao da nikada nema garancija i sve je u kretanju. Znajuci to MZ vec prihvatila suprotnost prava Naroda za otcepljenje i prava drzava za cuvanje drzavnih granica. To u praksi radi isto kako je Ministar IP V.Britanije rekao da u svim slucajevima situacija ce razmotriti odvojeno. To znaci dragi Nikoloce da ako drzava nije u stanju da harmonizuje ovu protivrecnost, ona verovatno ce biti brisana sa mape. Prakticno to znaci da drzava mora da radi za narod a ne narod za drzavu. Dok srpski politicari, dakle i vi dragi Nikolice, razumete uvu prostu cinjenicu opasnost postoji. U mementu da vasa drzava tretira svoje drzavljane po ljudskim pravima, a ne po verskim ili nacionalnostima, i dok isti ljudi prihvate drzavu za svoje, opasnost da Jug Srbije i Vojvodina budu odvojeni od matice ide ka nuli. To pravilo ne vredi samo za Srbiju. To vredi i za Kosovo cak i za Ameriku....

jako zabrinut

pre 18 godina

Kad se kaze kompromis misli se na sledece: Srbija ce morati da prizna nezavisnost Kosovu, a tokom pregovora ce u zavisnosti od kooperativnosti moci da se izbori za uslovnu nezavisnost, nesto od svoje imovine, nesto za pravoslavnu crkvu, nekakvu decentralizaciju za preostale Srbe, eventualno specijalne veze sa Srbijom i to je to. Ovo nabrojano je i kompromis koji ce Albanci morati da prihvate u zamenu za nekakvu nezavisnost od Srbije. NAzalost, kakvo god resenje da bude, verujem da ce ono predstavljati kraj jednog, a pocetak novog ciklusa u kojem ce Srbi bojkotovati albanske skole, univerzitete, bolnice i graditi svoje privatne, pa ajmo nanovo, sada sa izmenjenim ulogama.

Driton

pre 18 godina

Da ce biti Kosovo biti nezavisno sada i ptice znaju...a da srbi i svi ostali treba da se integriraju... to je duznost svima nama Albancima... nista nije nemoguce ako se radi na tome, i ako sednemo za stolom sa licem prema jednima drugima i sa zeljom da zajedno idemo Evropi u buducnost...

Pogled u buducnost

pre 18 godina

Necu da za 30 godina moja deca i unuci budu manjina u svojoj zemlji, i zato cu slaviti dan kada Kosovo ne bude ni zvanicno vise deo Srbije!

Demokrata

pre 18 godina

Ako dodje do nezavisnosti Kosova, potpune, da postane nova drzava u Evropi, onda c to povuci lancano i mnoge druge drzave da podju njihovim putem. Kako zabraniti Meksikancima onda da imaju svoju drzavu na jugu Amerike, ili Cecenima da prave svoju drzavu. Ili zakon vazi samo u dvoristu slabih i nemocnih a jaki rade sta hoce?

Ne razumem

pre 18 godina

Zanimljiv je fenomen da se Srbi toliko nadcovecanski trude da organizuju drzavu u koju ce uci iskljucivo najnerazvijeniji i najzaostaliji ruralni regioni bivse Jugoslavije. A beze od razvijenih i urbanih delova Jugoslavije kao djavo od krsta. U cemu je vas probem, prijatelji?

onaj

pre 18 godina

Danasnja "Politika" navodi da su se na sednici SB otvoreno suprostavile nezavisnosti Kosmeta Kina, Ukrajina i Argentina. Kao sto svi znamo, bez Kine koja ima pravo veta, ni SAD nemogu nista. Nije sve na Rusiji i nije sve gotovo.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Ja kao pojedinac nemam pravo da pisem u ime svih Kosovara,pa zato dajem samo moje misljenje.Pre Rambujea ja i mnogih koje sam ja poznavao bili smo zadovoljni i sa Ustavom od `74.Srbija nije prihvatila to,jer izgleda,da je suvise racunala na Rusiju,i rekla nece valjda ceo svet da se uvuce u Kosovski kosmar.G.Milosevic je povukao,da se sahovski izrazim,los potez mada je imao kao savetnike;Parlament,Vladu,SANU,Crkvu,KOS,UDB-u itd.Ali,raspad SFRJ pokazao je svu trivijalnost price"nas i Rusa 200 miliona"jer ih je Kosmet,u junu 1999. godine doslo svega 200. G.Tadic nudi nam iz Njujorka siroku autonomiju! Srpska izreka:"Ko se jednom o mleku opece taj i u jogurt duva".Vi ste druze Tadicu,zajedno sa vladom Srbije imali puni sest godina za dogovor sa Albancima cak ste mogli,da pregovarate i o trampi teritorija.I sada razgovarajte sa MZ i sa Albancima o trampi a ako ne dozvoljavaju velike sile onda bi bilo najprirodnije da Vi prvi priznajete nezavisnost Kosova,pod predpostavkom ako se ne bojite.Sta znaci druze Tadicu smisao recenice:"Ako Kosovo postaje nezavisno,Srbija ce da zadrzi pravo da vrati sve sto je nezakonito izgubila"? Kada cete vratite Kosovo pod Srbijom? Posle 50 godina Srbi ce ostati u manjini u svojoj drzavi.

D.D. Toronto

pre 18 godina

Lepo je to sto su Albancima puna usta prava za srpsku manjinu ali je poznato kako je ta "manjina" postala manjina u zadnjih 60 god. Sami smo krivi sto je albanski genocid nad Srbima na kraju nagradjen, lazni patriotizam srpskih komunista, socijalista i radikala i njhova potpuna nesposobnost da se uhvate u kostac sa realnim problemima nas je dovela pred svrsen cin.
Posto nismo 1945 dozvolili Srbima da se vrate na Kosovo sa koga su ih proterali Balisti a pri tome doselili Albance iz Albanije pripremnjen je teren za ovo danas. I umesto da krenemo da spasavamo bar deo Kosova sto se moglo do skoro uraditi Miloseviceva D.B. banda je odatle vukla lazne glasove na izborima da bi i dalje silovala Srbiju.
Posto su sve upropastili sada su svi drugi krivi.
Srbija mora da shvati da sa nasim natalitetom mi nestajemo a pored toga nam mladi ljudi masovno odlaze u svet i da su teritorije za nas sada malo manje bitne (...)
Kada ode i Crna Gora valda cemo napokon shvatiti da treba saradjivati sa napredim i organizovanim svetom (citaj Nemcima) koji su nasi omiljeni i najcasniji neprijatelji, a vise volim takve neprijatelje nego lazljive prijatelje (citaj Rusi, Grci i Englezi, pa i Francuzi).
Kada dodjemo pameti mozda se deo ljudi koji vole Srbiju a sada su po belom svetu i vrati kuci.

think about

pre 18 godina

Predhodna politika Srbija je bila arogantna, kao sto je arogantna politika svake vece drzave, sa razlikom, sto mi nismo bili u poziciji sile. Verovatno smo tako uspeli da isprovociramo nevidjeno neprijateljstvo od strane Blerove i Klintonove vlade, koji, za razliku od nas, jesu u poziciji trenutno (najvece) sile.
Pozicija Srbije u odnosu na silu, je crna rupa u razumu mnogih nasih foteljasha, da ne kazem politicara.
TACNO je da se nad nama sprovodi pravno nasilje, tacno je da se nad nama sprovodilo i sprovodi i fizicko nasilje od strane protivnika, MEDJUTIM, gospoda iz parlamenta moraju da VLADAJU ZNANJEM svog zanata - politike.
Trebalo bi takodje da podlezu odgovornosti za rezultate politike koju vode.
Takodje bi trebalo da ovladaju istinskim znacenjem 'nacionalni interes': nacionalni interes, nije akcija nego stanje. Dakle, uspeh u ostvarivanju istog, se meri iskljucivo analizom stanja nacije.
Danas na vremenskoj distanci, jasno vidimo rezultate jedne politike. Takodje vidimo i rezultate 'politike povijanja', koju su nepopularno vodili nashi protivnici, i gle cuda: uspeli! Zasto? Samo zato sto su shvatili da sila boga ne moli. Molim one koji nisu u stanju da svoje stavove uskladjuju-menjaju, u skladu sa tekucom situacijom, da se sklone, u cilju sprecavanja dalje destrukcije zemlje Srbije.
Svi mi u Srbiji zelimo isto - blagostanje nacije, gospodo extremisti, ali vash nacin ne dovodi do zeljenog cilja.
Dosta ste se zalili na nepravdu spolja, nesposebni da uticete i popravite nashu poziciju. Danas vishe nemate mandat da gubite u nashe ime, pogledajte rezultate svoje politike i povucite se. Danas su na potezu oni koji mozda i mogu nesto da poprave, sto se jos popraviti moze.

Luan

pre 18 godina

Ja razumem reakciju srpskog naroda i drugih.Razumem da kosovo je "kolevka" i da bi dali zivot,ali daj kako ste portvrdili to.Primera radi koliko kome je ostalo do kosova samo da uzima neke primere.Mi albanci od '80 smo se borili ma svim mogucim nacinam dali zivote demostracije po 500000 hijlada ljudi.lobirali dali mnogo para veq 20 gonia najmanje kad smo pravili demostracije bili su i po 100 000 na inostranvsto bilo je pravi potres za tamosnje vlasti i to 10 godina sa redom.a gde ste vi srbi.citam u ovaj sajt da kad je britanski zvanicnik rekao da Kosovo mora da bude nezavisno sta se desilo.@00 ljudi pretestiralo ipred amasade britanije.I sta ocekujte vi .da je bilo suprotno najmanje 10 000 bi pretestiralo usred Lodona a amisli kako bi bilo u kosovo.Pa prema tome recite sam sebi kome je vise stalo do kosove srbima ili albanicima.i ima mnogo mnog primera da se potvrdjue kome je stalo vise .I dragi citatelji sve ove postupske se prate i analiziraju se pa sve ovo je rezultat danasjeg statuta.(Molio bih redakciju da objavi )Ako neko misli da nisam u pravu nek mi abjasnava kako je.

mendi

pre 18 godina

gospodin tadic sada siroku autonomiju neka nudi albancima u presevskoj dolini madjarima u vojvodini i bosnjacima na sandjaku a sto se tice kosovo kasno stigao janko na kosovu da vi ponudite nesto albancima na kosovu sad mozete samo da pevate pesmu ko to kaze ko to laze da je srbija velika posto ste prije pevaliste po exs jugoslaviju ko to kaze ko to laze da je srbija malo

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Iznenadjujuce je transparentan stav Sande Raskovic koja ne krije da "ako stvari odu lose po Srbiju onda narod preuzima liderstvo i odgovornost" a ja cu da je pitam ako stvari idu dobro da li ce Sanda da pokupi sav kredit??

Milan

pre 18 godina

Zaista mi nije jasno sta ima lose u stavu SRS-a da u slucaju proglasenja nezavisnosti Kosova Srbija proglasi taj deo svoje teritorije "pod okupacijom".Nema nista legitimnije od tog stava.Drugo,normalno je da zbog toga mi necemo ratovati sa celim svetom,ali na taj nacin uz referendum,mi zadrzavamo pravo da taj deo svoje teritorije(koja to jeste po medjunarodnom pravu),vratimo pod svoju kontrolu kad-tad.Nesto slicno kao pravo Grcke na okupirani deo Kipra.Sada je okupirani deo pod Turskom de facto,ali de jure, to je i dalje deo Grcke teritorije.
Jeste da mi ne mozemo nista uraditi protiv US-a,Engleske i drugih velikih sila,ali u slucaju ocepljenja nase teritorije i te kako mozemo otezati,na primer prolaz bilo koga kroz nasu teritoriju.Recimo uvodjenjem viznog rezima prema gradjanima Kosova koji ne zele da vise zive u drzavi koja se zove Srbija i Crna Gora.Te vize,cak ni tranzitne Albanci sa Kosova, koji ne pristaju ni nasta drugo nego na nezavisnost, ne bi trebalo da dobiju.To je takodje nas legitiman potez.Kao sto je legitiman potez Evropske Unije da nase gradjane maltretira i ne daje im vize na normalan nacin nego se nasi gradjani kao stoka guraju i danima cekaju ispred stranih ambasada da popune svu papirologiju oko dobijanja viza.govorim ovo kao neko ko ima inostrani,kanadski pasos i koji od 1999 godine nema nikakvih problema sa putovanjima.

Gradanin Kejn

pre 18 godina

Ne mogu da verujem da su srpski politicari toliko licemerni. Ali, dobro po nas albance. Siroka autonomija - malo morgen. To smo imali. Milosevic je to smenio, pljeskali su mu u Sava Centru kao ludi. Posle ste nas svim roditelje oterali sa poslova, unistili nam zivote, nismo mogli ni u skoli da idemo bez da nas zaustavi policija, i da ne nabrajam sve druge stvari. Jeste da je imalo paralelnog rezima, ali je bilo razloga zasto je do toga doslo. Kad bi policija dosla u "ilegalne skole" ne bi dosla zaradi toga da nas vrati u "legalnim" zgradama nego da nas plasi sa kalasnjikovima i usput uzme nekog profesora na "informativni" razgovor. To sam sam doziveo na zalost mnogo puta. Kako mogu biti svi krivi za oruzane pobune u ex-SFRJ, a samo srbi nisu.
Gosp. Nikolicu, ne mozete VODITI jos jedan rat? Pa mi smo mislili da vi ne vodite ratove. Gosp.Tadic kaze kako srbi nemaju struje. Pa nemaju je i albanci - svi oni koji nisu platili. Pa rukovodioci elektro-kosovoa (KEK) nisu albanci, nego stranci. Oni su resili za taj ABC plan, pa ko placa, je A. Prosto. Pa sto lazeta ljudima u oci, a tamo i Pedersen. Pa zar nece oni Pedersena pitati? I sta ce posle misliti i vama. Inace, ja sam ok sa tim da se status resi posle 20 godina. Ali, da ne ostanete bez Srbije do tad sa vasim natalitetom. A, takode, kao u US kosarkaskoj reprezentaciji (beli:crni), trazimo najmanje 3 kosarkasa na svakom evropskom i svetskom prvenstvu.
I nije Kosovo srpsko prijatelju. Ja stvarno ne razumem kako neko moze da kaze da su se albanci preselili posle 1912, kad je teritorija gotovo sve vreme bila pod srpskom kontrolom. Pa, jeste li vi ljudi, pobogu, culi za Rankovica? Za srpsku vojsku 1912 godine, pa onda 1946.
Jeste i mnogo srba otislo za Kosovo, pa i ja sam pre dve godine, da zivim bolje. Ali me niko naterao nije.
Istina je da su vecina srba u losem bezbedosnom polozaju, ali u isto vreme treba da se ukljuce u institucije Kosova. Nema mesta paralelizmu sad, jel nema ama bas nikakve slicnosti sa onim albanski pre deset godina. Razlika: Kosovo je danas UN protektorat, KFOR joj je vojska, OSCE se brine za izbore, a srbi jos nece da ucestvuju, znaci ne priznaju ceo svet. Opet greska. Rad u institucijama ne znaci nikakvo priznavanje nicega u smislu nezavisnosti, nego izolacija i popustane prilike za vracanje srba u Kosovu. Pa treba kosovski srbi da shvate da nista nece da se desi preko noci. Nece svi albanci odjednom da se odsele pa da oni vrate, nego treba raditi preko institucija u tom pogledu. Nece nikakvo resenje vratiti srbe, ako se o tome ne radi svakog dana.
Jeste da smo i mi albanci krivi za mnogo stvari. Ali, cinjenica je da Kosovo treba postati nezavisno, a da u njoj bude mesta, ama bas za sve jedno za svagda. A ko bude igrao pogresno i da se kocka na stetu drugih, nece mu dugo potrajati. Pametno.

Petar

pre 18 godina

Albanci sa Kosova nikako ne mogu da se vade na politiku SM, jer su ga svojim ne izlaskom na izbore 15 godina (p)odrzavali na vlasti.
Taj argument se mora ponavljati Medjunarodnoj zajednici.

Magnus Pyke

pre 18 godina

Na nasu veliku zalost Srbi i Albanci ne mogu da zive zajedno. Iako je Kosovo sastavni deo Srbije, ono je prakticno izgubljeno i mozemo jedino da se nadamo da ce medjunarodna zajednica uloziti napor i pokusati da spasi nase spomenike i crkve.
Da tragedija bude veca politicka "elita" Srbije trenutno pregovara za MZ i pravi deal-ove o prodaji Kosova, pri tom dolivaju ulje na vatru na domacem terenu i huskaju narod na nove ratove.

Zoran

pre 18 godina

Kosovo je de facto nezavisno vec neko vreme ali mnogo je lakse to konstatovati iz moje udobne beogradske perspektive nego i formalno se odreci dela sopstvene teritorije. Problem je u tome sto bi otcepljenje Kosova realno pogodilo procentualno veoma mali broj Srba, pa je zato ova zemlja potpuno podeljena po tom pitanju. Sasvim logicno i razumljivo. Podela Kosova nije moguca jer se ne moze podeliti tako da svi Albanci ostanu na jednoj a Srbi na drugoj strani.

Zoran iz Pristine

pre 18 godina

Da razjasnim par stvari:
Albanci treba da podignu spomenike po Kosmetu jos za zivota S.Milosevicu.Njemu, jer je za njih najvise ucinio (namerno ili nenamerno)u smislu obogacivanja i sticanja pozicija u svetu. Oni su pod njim postali najbogatiji narod na Balkanu,i to tako sto ih nije sprecio da se bave drogom, prostitucijom, nelegalnom trgovinom, oruzjem i da ne nabrajam dalje.Ne znam sta je Albancima hvalilo pod njim. Ja znam jer sam ziveo dole.Najlepse kuce, kola, trgovine su imali, a mi Srbi smo radili po firmama.Nije ukinuo Zakon iz 1945 o povratku prognanih Srba na Kosovo, i jos mnogo sto sta.Prema tome, Albanci neka ne pricaju budalastine o njegovom "teroru", nego neka priznaju istinu kako su dosli do ovoga sada. Ta istina je JEDNA I JEDINA, a to je da su se spremali od 1878.god.i da su uz pomoc Srba (komunista, socijalista, demokrata)i ostalih (medjunarodne zajednice)dosli do ove situacije da im je nezavisnost "blizu".

Vitez Koja

pre 18 godina

Ja cu na referendumu da glasam za nezavisnost Kosova. I bas se radujem tom referendumu, bas me zanima koliko ljudi misli svojom glavom, a koliko ljudi misli tudjim glavama.

kosovar

pre 18 godina

veoma je amaterski reci da treba praviti zid i ukinuti tranzite za albance. Za neobavestene, iz Kosova ima letova svaki dan za sve metropole evrope, imamo i KosovaAirlines naravno avion je izajmljen pa takav je i u CG, nijedan let ne ide preko teritorije srbije. A za tranzite mi placamo debelu postarinu, a ionako vecina albanaca koji dolaze u kosovu su drzavljani nemacke, svajcarske, britanije itd, pa ako im ne dozvolite tranzit to ide na vasu stetu jer ambasade ce znati za to, i eto ti. A prekinuti trgovinu sa kosovom pa to je glupo, pa to je bisnis danas na balkanu ima 9 miliona albanaca pa to je trziste gde srbi treba da investiraju i esporitiraju kao i sto rade samo nazalost niko o tome nije obavesten, ali tako je uvek sirotinja strada a bisnismeni rastu. Prema tome gospodo nema nista samo iz inata, gledajte samo interes i biznis, mi albanci idemo tom pravcu. Pozdrav

gradjanin Srbije

pre 18 godina

Albanska zajednica na Kosovu mora da prestane da tera pricu o Milosevicu jer je njihov monoetnicki projekat o nezavisnom Kosovo mnogo duzi nego sto je trajala Miloseviceva vladavina. O oni su ga svojim "neucestovanjem u institucijama" tako i drzali na vlasti. Dakle sada ce Srbi sa Kosova imati svoje institucije i svoju drzavu: Srbiju. Dakle podela i da se ne gledamo vise.

paja

pre 18 godina

Očigledno se platforma za pregovore Srbije polako realizuje. Ponuda koju je teško odbiti, a koja je očigledno usaglašena sa pregovaračkim timom Srbije, i koju je dao Tadić u UN teško da može da se zaobiđe. Ona je način da se ne prekrši međunarodno pravo, da budu zadovoljni Srbi ali i albanci (oni koji racionalno misle). Ovom ponudom Albanci preuzimaju odgovornost da sami urede deo teritorije na koji pretenduju uz isti model za deo Kosova gde žive Srbi.
Mislim da se ovoj ponudi nisu nadali i da će u pat poziciji MZ ovo prihvatiti kao rešenje. Ovo nije konačno rešenje ali je i odlaganje konačnih rešenja u postojećoj situaciji mudar potez. Albanci dobijaju priliku da dokažu da su zreli da poštuju norme EU i UN i to ne u pričama nego na delu.
Pa gospodo albanci sada imate priliku da se dokazujete sa visokim stepenom autonomije. Da li ćete uspeti da se dokažete to je drugo pitanje ali jedno je sigurno: za ono što vam sledi neće vam biti kriv ni Milošević niti bilo koja vlada iz Beograda. Bićete kovači svoje sreće (ili nesreće).
Pošto će u prelaznom periodu Kosovo uživati specijalan status (da nam ne otežava put ka EU), Kosovo će morati samo da se bori da izgradi svoje institucije po standardima EU i Srbije.

bato

pre 18 godina

ima dve opcije. ili podela ili nezavisnost celog kosmeta. naši političari trebali bi da rade da se ostvari prva opcija. po popisu 1991 godine trebalo bi podelit kosmet, to znači 81,59% (8.883 km²) albancima a 18,41% (2.004 km²) nama.

vasilije knezevic

pre 18 godina

Prozirnost politike Zapada, sa potenciranjem uloge Milosevica za odluku da se Kosovo proglasi nezavisnim, je samo naivno izvinjenje da se prikriju stvarne namjere zasto je cijela rezija sa tom pokrajinom pocela. Kosovski Albanci su saradjivali sa Zapadom mnogo ranije nego se Milosevic pojavio na scenu. Pripreme su vrsene jos od pocetka posleratne Jugoslavije da se stvore uslovi za intervenciju od strane Zapada slicno onoj neuspjeloj u Albaniji 1945.Vjerovatno ce se naci razlog da se Milosevic krivi i za albansku kolaboraciju sa nacistickom Njemackom. Srpski politicari i narod ne smiju nasjesti na jedan takav "trik" i kapitulirati pred lazima. Ko je oruzao i trenirao kosovske Albance mnogo ranije nego sto se Milosevic pojavio? Da li su objelodanjene sve kriminalne akcije prema bivsoj Jugoslaviji od strane albanskog stanovnistva? Mnogobrojna ubistva ne samo policajaca nego i obicnih gradjana, paljenje privatnih kuca i crkvenih objekata je samo dio organizovanog kriminala.Bilo kakva uloga se pripisuje Milosevicu, Albanci,zajedno sa Zapadom, moraju priznati svoja nedjela da bi dobili postovanje srpskog naroda.Realna istorija ce donijeti pravi sud o Milosevicu i njegovim greskama i nedjelima
ali to ne mora da bude izvinjenje da se prikriva kriminal prema srpskom narodu.
(vasilije knezevic, 15 Feb.2006)

mama ludaca

pre 18 godina

Sve ovo sto predstavnici nase vlasti govore lici na konzilijum lekara koji se prvi put srecu sa nepoznatom,neizlecivom bolescu,a zele da sacuvaju autoritet strucnjaka koji sve lece.Mada jeste lekar,gdja Raskovic-Ivic vise deluje kao ona lepo upakovana sarena laza koja ne leci,ali dok je gledas zaboravis koliko boli.
Sve je toliko tuzno i beznadezno,ali nedostatak osecaja za realnost u politici je zastrasujuci.Kako sebi objasniti da smo izgubili rat protiv NATO-pakta,izgubili Kosovo koje su strane trupe uzele od Srbije koja je bila zao gospodar.Ako je ovo jasno,koji ludak misli da nakon toga moze da se kaze:Ok,pogresili smo,izgubili smo,blesavi smo,inertni,tromi,zagledani u nebesa umesto u realan zivot,ali smo odlucili da je san java i da je Kosovo nase,pa ako treba mozemo malo i ratovati ili se igrati referenduma,na kome ce kao i u Hrvatskoj,glasati gradjani Srbije,rodjeni u Hrvatskoj ili okolini.
Manite se, gdjo Raskovic,politike!Psihijatrija je zanimanje neophodno ovoj zemlji.

Branislav

pre 18 godina

Pogledajmo problem nezavisnosti Kosova sa druge strane: pretpostavimo da Kosovo i dobije "uslovnu" nezavisnost (posto punu nezavisnost niko i ne pominje). Uslov podrazumeva rec "AKO". Voleo bih da mi neko od nasih (doskorasnjih) sunarodnika Albanaca odgovori sta to "AKO" znaci. Moguca znacenja:
1. AKO mi, Albanci na Kosovu ne stvorimo demokratsko, prosperitetno drustvo u kome ce se gradjani, ukljucujuci Srbe, osecati bezbedno i slobodno, u roku od 10 godina, spremni smo da se vratimo pod suverenitet Srbije
2. AKO mi Albanci ne ostvarimo sve sto se od nas trazi odricemo se nezavisnosti
3. AKO mi Albanci ne uspemo da stvorimo drustvo u kome starce nece ubijati u njihovim kucama samo zato sto su Srbi ... nikom nista
4. ????

Pop

pre 18 godina

Možemo i po starom oprobanom receptu iz '98. da igramo kolo ispred glasačkih mesta i da kažemo još jedno istorijsko NE neprijateljima srpskoga naroda. Naravno, bio sam sarkastičan!(što bi rekao Homer Simpson)

Esad Paša

pre 18 godina

Oko Kosova i njegove sudbine ima različitih tumačenja ali jedno je izvesno; nema više nezavisnosti u smislu kako to shvataju kosovski Albanci jer nema te sile koja će povući američke trupe iz Bondstilla. Oni su došli da ostanu. Sve ostalo su kako neko reče nijanse. Dakle, parafraza iz knjige "Olovka piše srcem" gde jedna devetogodišnja devojčica kaže:"Sada kada smo postali samostalni, možemo samostalno da izaberemo novoga gospodara". Kosovska politička elita je to već učinila a crnogorska se tek priprema za sličnu opciju.Živeli........

Stonehenge

pre 18 godina

Kosovo treba podijeliti i uzeti manastire i ono malo enklava sto je ostalo ako se jos moze uzeti i teritorijalno ih podjeliti. Vojno se vise nista ne moze rijesiti. Kad onaj Milosevic nije znao, sada nam stranci polako ali sigurno svakim danom saopstavaju da gubimo diplomatsku bitku za Kosovom. Stavovi Tadica i Kostunice su kao kod male djece ... Sa Albancima je suzivot nemoguc, Kosovo ne treba pokusavati zadrzati,treba ga podjeliti i pokusati uzeti vrijedne manastire i crkve, koje su duhovna tekovina srpskog naroda. To bi bila jedina diplomatska pobjeda Beograda.

Alban Martini

pre 18 godina

I ovoga puta je jasno pokazano da MZ je odlucila da Kosovo dobije ono sto zasluzuje. A ono kome pripada Kosovo?: Srbima se cinilo i jos uvek cini velika nepravda sto srpski politicari, istoricari, knizevnici i razni naucnici obmanili i jos obmanjuju da je Kosovo apriori srpska teritorija. Kosovo je na silo oteto od vecinskog stanovnistva (albanskog) koji uvek tamo zivelo i izgleda da ce se na silo biti im vraceno. Ovo je drugi ugao kosovskog problema koji bi Srbi terebali da ponekada gledaju.

Komunista

pre 18 godina

Kosovo je nezavisno (bar u u odnosu na Srbiju)i to je realnost. Moze Tadic, Kostunica, Nikolic, Dacic i bulumenta koja im veruje da prica da je Kosovo deo Srbije ili da je zemlja ploca i da stoji na tri kornjace - njihov problem, nek zive u svom sarenom i svetlucavom svetu na svojoj udaljenoj, usamljenoj planeti. Njihov problem. To sto oni pricaju ionako se ne tice nikog drugog na ovom svetu osim njih samih.

brax

pre 18 godina

U nezavisnom kosovu koja skoro bude realitet ima mesta za svih ljude koji hoce tamo da zive, Albance, Srbe, Roma, Askalije, Egiptiana, Kineza, Bosnjaka, itd..itd..prema tome ljudi budite voljeni izmedju sebe jer zivot je kratak , i necemo da zivimo hiljada god.poz. brax

Bačvanin

pre 18 godina

Zajednički život Srba i Albanaca je nemoguć bio i tokom mira, a kamoli sad posle rata.
Jedino održivo rešenje je pravadna podela Kosmeta u proporciji 70%-30% u korist Albanaca, pri čemu bi srpski entitet bio sastavljen iz dela severno od reke Ibar i iz dela kosovskog pomoravlja spojen sa Gračanicom i selima oko Gračanice i spojen koridorom sa Sirinićkom župom. Sve to uz što manje pomeranje i seobe srpskog i albanskog stanovništva.

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

Ne bih se slozio sa Markom Jaksicem - kad covek tog diplomatskog statusa, kakav ima Jesen-Petersen, kaze "da je bilo usporavanja u primeni standarda, posebno na polju prava manjina" i kad se to prevede na obican, svakodnevni jezik, onda to od prilike znaci da je stanje katastrofalno. Drugo je sad pitanje zasto isti gospodin tera Srbe da se ukljuce u rad institucija koje evidentno koce primenu standarda na polju prava manjina, dakle i Srba, kao najbrojnije manjine na teritoriji KiM.

Albanci su imali potpuno iste uslove da se ukljuce u institucije sistema u Srbiji i tako rese svoje probleme, a oni su se ipak odlucili za daleko radikalnije metode - oruzanu pobunu.

Istina je, da u svetu postoji vise drzava u kojima zive na primer Francuzi, ali ne postoje dve nezavisne Francuske, nego samo jedna. U ostalim zemljama Francuzi zive isto kao Albanci u Srbiji, u sastavu visenacionalne drzave, sa raznim vrstama drzavnog uredjenja. Ovako kako Albanci postavljaju stvar, ekstremno i kategoricki, Francuzi ne postavljaju nigde. U nekim ranijim vremenima bi to jos i bilo razumljivo, ali sada, u istom dahu govoriti Srbima kako granice "nisu vazne" jer cemo "uskoro svi biti u EU" a traziti potpunu nezavisnost za Kosovo, je krajnje neprihvatljivo i licemerno. Srpske granice "nisu vazne" a albanske jesu?

Lazar

pre 18 godina

Kada bi mene placao Albanski lobi, ja bi o Kosmetu pricao isto kao 90%Srpskih politicara. Dakle, iz moga izlaganja niko ziv ne bi znao sta ja zapravo hocu, bio bi konfuzan, nerazumljiv, kolebliv, nesiguran - u prevodu: pravio bih se lud!

ni u dzep a`l iz dzepa

pre 18 godina

Da smo mali, mali smo. Da nemamo dobre lobiste, nemamo!
Verovatno da imamo dovoljno nacionalnog novca koji ce sluziti za lobiranje bili bi smo u jednoj manje bolnoj situaciji kao sto je recimo jedna moderna Spanija ili Britanija (ETA,IRA). Ali od svih esencijalnih stvari mi samo imamo politicare bez jednako snazne politicke reci. Evropa mozda zeli da se igra pantomime, ali za to su nama potrebne i ruke i noge!

Aster Blistok

pre 18 godina

Kosovo je - trenutno - nista vise nego divlji zapad i takvi zakoni vaze. Ubice i pljackasi imovine to koriste jer znaju da im niko nista ne moze tj. nema zakona da se sprovodi. Meni licno sve to ide na nerve i pretvaranje kako ce sve dobro biti cim se dobije nezavisnost i svi ti bla-bla-truc standardi. Kakvi bre standardi? EU vrlo dobro zna da da se mora nesto napraviti jer je ovo stanje neodrzivo, vide dobro da Albanci na Kosovu ne mogu ili ne zele da odrzavaju red. Upravo zbog toga sve vodi ka nezavisnom Kosovu, da bi se mogao upreti prst u one koji nece/ne zele ili ne mogu da odrzavaju red.

mrvica

pre 18 godina

Vlast u Beogradu je stavila ukrasnu lutku u pregovaracki tim oko statusa Kosova misleci valda kako ce MZ pasti na nasu lepotu. Kad oni tamo a MZ zivi u stvarnosti i gleda u buducnost. I ne samo da MZ ne pada na nasu lepotu, ona ne pada ni na lekcije nasih profesora.

Albert

pre 18 godina

Albanci moraju da imaju suverenitet nad svojom teritorijom. Srbi moraju realitet da gledaju. Jos u Bujanskoj konferenciji bilo je to dogovoreno. Albanci imaju mnogo argumenata za nezavisnost. Sve ovo politicka struktura u Srbiji zna, ali cuvaju svoja mesta plase se reakciji. Svi oni koji stvarno zele da znaju vise oko historije Kosova trebaju da se trude da to stvarno i ozbiljno anliziraju. Kosovo je prpojeno Srbiji bez volje Albanaca to svi znamo. Albanci trebaju da se trude da Srbima kojih zive na Kosovo obezbedu sva prava.

ymeri

pre 18 godina

Kosova na putu do nezavisnost. Nema i nemace druge resenje i posle 10,20,50,100 godina, nema prihvatljivo resenje za nas Kosovare osim nezavisno derzave Kosova. Kvala vam i molim vas budite i vi malo realnij, i mi imamo pravo da zivimo u mir, slobodu i nezavisnim od druge.

kalendar

pre 18 godina

Albanci su bili ukljuceni u institucije sistema u Srbiji - Jugoslaviji ali su ih srbi iskljucili.
Prvo su im oduzeli autonomiju, posle su ih izbacili iz institucija, pa su ih zatvorili i ubijali pa tek onda je pocela oruzana pobuna. A da bi Albanci bili opet ukljuceni u institucije sistema u Srbiji, Srbi su trebali potpisati dokument u Rambujeu, ali su propustili sansu. A to sto se dogodilo posle rata, je isto ono sto se dogodilo i pre rata. Srbi su odbili da se prilagode novoj situaciji, nisu prisustvovali u sednicama Kosovskog parlamenta, nisu se ukljucili u institucije sistema pa sad bi da odluce o buducnosti Kosova. Kockati se je lako, voditi politiku je nesto drugo, pogotova kad si toliko mali kao sto je Srbija, Kosovo, Makedonija, Hrvatska itd. Svet hoce da vi pudete poslusni i da vas nagrade. To ce uraditi kad tad, milom ili silom. Sto pre nadjete vase sediste, to bolje za vas, imacete bolji vidik pred pocetak velikog filma.

stratus

pre 18 godina

Ne postoji nijedan argument u medjunarodnom pravu koji omogucuje Kosovu nezavisnost. Na tome treba insistirati, sa eventualnom nezavisnoscu se nikako ne treba sloziti i time treba zadrzati pravo da se Kosovo, kada se steknu prilike (a bice to brze nego sto se bilo ko tome i nada), vrati pod svoje...

neko

pre 18 godina

Albanci logično smatraju da su preostali Srbi na Kosovu glavna kočnica na njihovom putu ka nezavisnosi. Ravnopravost manjina se pokazuje kao jedini uslov.
Međutim, oni su pred vratima nezavisnosti zato što su uspešno istrebili Srbe, a ne zato što su sa njima uspešno sarđivali.
Promatrajući svoju do sada efikasnu metodiku, nije logično raditi suprotno od onog što je do sada bilo tako uspešno. Najbrži način da se standardi, koji su neizbežno vezani za prava manjine, siđu sa dnevnog reda, je da manjine nestanu.
Jedini način da ti jadni ljudi budu ostavlljeni na miru je da njihova dobrobit prestane da bude uslov za nezavisnost.
To znači da celo pitanje standarda mora postati bezpredmetno u srpskoj argumentaciji.
Šta onda ostaje?
Ostaje teritorijalnost i državnost koja nije bazirana na nacionalnoj pripadnosti. Zato mislim da Kosovo ne treba deliti. To bi opet bilo o zaštiti srpske manjine, što znači da bi se proces istrebljenja samo produžio u sledećoj etapi.
Mnogobrojni Albanci su građani države Srbije.To što na Kosovu danas Srba malo ima čini njihovu sramotu, a ne nezavisnost. Kao građani Sbije ostaju zaduženi državi koju decenijama miniraju. Kako to razrešiti?
Srbija je multietnička celina i Kosovo je deo nje, bez obzira ko tamo živi.
Treba pokazati da je Kosovo kao država nepoželjno, bez obzira da li je kazna za srpsko, ili nagrada za albansko krvoproliće.
Nepoželjna je između ostalog zato što je njen postanak uslovljen i kao kazna i kao nagrada i srpskog i albanskog krvoprolića. Rasulo. Nezavisnost Kosova je pobeda mržnje i licemerja, a ne prava.
Pobeda prava bi bila da se zaustavi mržnja. To je moguće samo onda kad mržnja "ne pali".
Treba pokazati da je dugogodišnji raspad celokupnog kosovskog društva dokaz da je celovitost Srbije bitnija od nacionalnosi njenih stanovnika, kada je u pitanju funkcionalnost regija.
Raspad Srbije nije u interesu njenih građana, uključujući i Albance, zato što kao što smo već videli, u današnjem svetu raspad sa sobom donosi RAT.
Zato tema pregovora mora biti kako se pomiriti, a ne kako regulisati nezavisnost.
Bezuslovna nezavisnost Kosova nudi svoju diaboličnu metodiku drugim, da pale vatre gde god po svetu.
Uslovna je nastavlja ovde.
Celovita Srbija sa druge strane, ostaje sa ogromnim problemima ali barem ovo dobija:
Srbija sa svojim građanima stiče PRAVO da odahne od užasa rata, ucena i mržnje, dovoljno dugo da barem malo sa uživanjem radi.
Kad li će to doći?

Hocu slobodu od mafije!!

pre 18 godina

Meni je sve ovo i vise nego odvratno i licemerno sa svih strana. Kolo vodi najveca super sila koja jedina ima svoju vojnu bazu bas na Kosovu. Drugo, te price o nezavisnosti, "kolevci Srpstva" i ostale bljuvotine su u stilu - nek' pricaju usta da ne budu pusta. Sve mirise i sve vodi ka ratu, na zalost i tugu svih nas. Rat je unosno zanimanje u ovom ekonomsko-socijalnom beznadju, za sve ljude, bez obzira na albansku, srpsku, ili tunguzijsku nacionalnost. U ratu profitiraju mafijasi koji zaista rade ujedinjeno, po svim osnovama: od nacionalne, preko internacionalne, do one usko stranacke, u politickom smislu.

GuC

pre 18 godina

Cekaj malo, onaj covek u obliku Tome Nikolica rece da Srbija nema kapaciteta da vodi nove ratove!!! Koliko znam, koliko nam decenijama objasnjavaju, Srbije nije vodila ratove, Milosevic je ZA DZABE u hagu, zato ne damo Mladica i ostalih par zlocinaca? Kako sada Nikolic priznaje da je Srbija VODILA RATOVE! Onda super, pohapsite ih sve, odmah, priznali ste !!!

CCCP

pre 18 godina

Molim g-dju Raskovic da ne brani Srbe na Kosovu. Znamo kako ih je odbranila u Hrvatskoj. Ako tako nastavi uskoro vise nigde ni jednog Srbina nece biti da ga gdja Raskovic i njeni mentori "stite".

Vanstranacki analiticar

pre 18 godina

Celo, integralno Kosovo je sastavni deo Srbije bilo i bice. Za stanovnike svih nacija ista prava i obaveze. Za kao entitet konfederalne veze sa Srbijom i najvisi nivo autonomije do mere koja ne ugrozava jedinstvo Srbije.
To sto se sa tim ne slazu anglosanksonski clanovi Kontakt grupe i albanski droga-lobisti - to ne cudi jer im je pravoslavna, ratoborna i snazna Srbija kao Pijemont Srpstva uvek bila smetnja.
Ja znam da svako vodi racuna prvenstveno o svojim interesima pa onda o medjunarodnim pravima i praksi - ali ovo nije nikakav "specijalni" slucaj.
SAD treba dati ono sto ocekuje od nezavisnog Kosova, Francuskoj i Engleskoj treba dati 1/2 onoga sto ocekuju od nezavisnog Kosova - i prici je kraj. Niti je Srbija iciji Pijemont, niti je vise vojno snazna. niti su joj momci zaludjeni za "Kralja i otadzbinu", niti je pretnja bilo kome u regionu - ali nije ni lesina. Lesinari su rano uzleteli. Nikada ne treba prekidati prijateljske veze sa SAD, Rusijom i Kinom - a drugi vec ionako odavno nisu planetarni faktori.

Markica

pre 18 godina

A da li iko razmislja sta ce se desiti na "duge staze" ako Kosovo ostane u sastavu Srbije.
Vlast Srbije zagovara posebne stimulacije porodicama sa troje i vise dece.
A tu onda nema odvajanja po nacionalnoj osnovi i ispasce da ce ponovo Albanci koji zive u Srbiji proci najbolje jer imaju najvece porodice. Time onda sama vlast u Srbiji stimulise svoj nestanak.
Za 30 godina ce Srbi kao narod postati manjina u svojoj drzavi.

ja

pre 18 godina

Zalosno je da kod nekih u Srbiji i nakon svih ovih godina prevladava ideja da raspad donosi rat - to je, nazalost, bila istina samo kad su Srbi bili u pitanju jer su se svi drugi ras(t/p)ali normalno (Česi od Slovaka, Baltičke zemlje od SSSR-a, Slovenija od Hrvatske, Hrvatska od Slovenije itd.); Ne zagovaram nezavisnost Kosova, ali ne razumijem da jos uvijek u Srbiji postoje oni koji stvari postavljaju: ili onako kako ja kazem ili onda nema kompromisa pa cemo u rat... Steta...

komsija

pre 18 godina

Nije vise ni sekret cak nije vise atraktivno govoriti o nezavisnosti. To je stara tema interesantana samo za ljude "jakog" karaktera koji nikako da se prilagode prirodi i drustvu. Za mene vise atraktivno bi bilo da ljudi diskutuju o odnosima izmedju Srbije i Kosova u novim okolnostima. Ja se slazem izjavom Nikolica da postoji mogucnost da Kosovo trazi albanske krajeve koje ce ostati unutar Srbije i mozda i Vojvodina ce biti van.
Da on bude jasniji u svojim stavovima ja bih rekao da nikada nema garancija i sve je u kretanju. Znajuci to MZ vec prihvatila suprotnost prava Naroda za otcepljenje i prava drzava za cuvanje drzavnih granica. To u praksi radi isto kako je Ministar IP V.Britanije rekao da u svim slucajevima situacija ce razmotriti odvojeno. To znaci dragi Nikoloce da ako drzava nije u stanju da harmonizuje ovu protivrecnost, ona verovatno ce biti brisana sa mape. Prakticno to znaci da drzava mora da radi za narod a ne narod za drzavu. Dok srpski politicari, dakle i vi dragi Nikolice, razumete uvu prostu cinjenicu opasnost postoji. U mementu da vasa drzava tretira svoje drzavljane po ljudskim pravima, a ne po verskim ili nacionalnostima, i dok isti ljudi prihvate drzavu za svoje, opasnost da Jug Srbije i Vojvodina budu odvojeni od matice ide ka nuli. To pravilo ne vredi samo za Srbiju. To vredi i za Kosovo cak i za Ameriku....

jako zabrinut

pre 18 godina

Kad se kaze kompromis misli se na sledece: Srbija ce morati da prizna nezavisnost Kosovu, a tokom pregovora ce u zavisnosti od kooperativnosti moci da se izbori za uslovnu nezavisnost, nesto od svoje imovine, nesto za pravoslavnu crkvu, nekakvu decentralizaciju za preostale Srbe, eventualno specijalne veze sa Srbijom i to je to. Ovo nabrojano je i kompromis koji ce Albanci morati da prihvate u zamenu za nekakvu nezavisnost od Srbije. NAzalost, kakvo god resenje da bude, verujem da ce ono predstavljati kraj jednog, a pocetak novog ciklusa u kojem ce Srbi bojkotovati albanske skole, univerzitete, bolnice i graditi svoje privatne, pa ajmo nanovo, sada sa izmenjenim ulogama.

Driton

pre 18 godina

Da ce biti Kosovo biti nezavisno sada i ptice znaju...a da srbi i svi ostali treba da se integriraju... to je duznost svima nama Albancima... nista nije nemoguce ako se radi na tome, i ako sednemo za stolom sa licem prema jednima drugima i sa zeljom da zajedno idemo Evropi u buducnost...

Pogled u buducnost

pre 18 godina

Necu da za 30 godina moja deca i unuci budu manjina u svojoj zemlji, i zato cu slaviti dan kada Kosovo ne bude ni zvanicno vise deo Srbije!

Demokrata

pre 18 godina

Ako dodje do nezavisnosti Kosova, potpune, da postane nova drzava u Evropi, onda c to povuci lancano i mnoge druge drzave da podju njihovim putem. Kako zabraniti Meksikancima onda da imaju svoju drzavu na jugu Amerike, ili Cecenima da prave svoju drzavu. Ili zakon vazi samo u dvoristu slabih i nemocnih a jaki rade sta hoce?

Ne razumem

pre 18 godina

Zanimljiv je fenomen da se Srbi toliko nadcovecanski trude da organizuju drzavu u koju ce uci iskljucivo najnerazvijeniji i najzaostaliji ruralni regioni bivse Jugoslavije. A beze od razvijenih i urbanih delova Jugoslavije kao djavo od krsta. U cemu je vas probem, prijatelji?

onaj

pre 18 godina

Danasnja "Politika" navodi da su se na sednici SB otvoreno suprostavile nezavisnosti Kosmeta Kina, Ukrajina i Argentina. Kao sto svi znamo, bez Kine koja ima pravo veta, ni SAD nemogu nista. Nije sve na Rusiji i nije sve gotovo.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Ja kao pojedinac nemam pravo da pisem u ime svih Kosovara,pa zato dajem samo moje misljenje.Pre Rambujea ja i mnogih koje sam ja poznavao bili smo zadovoljni i sa Ustavom od `74.Srbija nije prihvatila to,jer izgleda,da je suvise racunala na Rusiju,i rekla nece valjda ceo svet da se uvuce u Kosovski kosmar.G.Milosevic je povukao,da se sahovski izrazim,los potez mada je imao kao savetnike;Parlament,Vladu,SANU,Crkvu,KOS,UDB-u itd.Ali,raspad SFRJ pokazao je svu trivijalnost price"nas i Rusa 200 miliona"jer ih je Kosmet,u junu 1999. godine doslo svega 200. G.Tadic nudi nam iz Njujorka siroku autonomiju! Srpska izreka:"Ko se jednom o mleku opece taj i u jogurt duva".Vi ste druze Tadicu,zajedno sa vladom Srbije imali puni sest godina za dogovor sa Albancima cak ste mogli,da pregovarate i o trampi teritorija.I sada razgovarajte sa MZ i sa Albancima o trampi a ako ne dozvoljavaju velike sile onda bi bilo najprirodnije da Vi prvi priznajete nezavisnost Kosova,pod predpostavkom ako se ne bojite.Sta znaci druze Tadicu smisao recenice:"Ako Kosovo postaje nezavisno,Srbija ce da zadrzi pravo da vrati sve sto je nezakonito izgubila"? Kada cete vratite Kosovo pod Srbijom? Posle 50 godina Srbi ce ostati u manjini u svojoj drzavi.

D.D. Toronto

pre 18 godina

Lepo je to sto su Albancima puna usta prava za srpsku manjinu ali je poznato kako je ta "manjina" postala manjina u zadnjih 60 god. Sami smo krivi sto je albanski genocid nad Srbima na kraju nagradjen, lazni patriotizam srpskih komunista, socijalista i radikala i njhova potpuna nesposobnost da se uhvate u kostac sa realnim problemima nas je dovela pred svrsen cin.
Posto nismo 1945 dozvolili Srbima da se vrate na Kosovo sa koga su ih proterali Balisti a pri tome doselili Albance iz Albanije pripremnjen je teren za ovo danas. I umesto da krenemo da spasavamo bar deo Kosova sto se moglo do skoro uraditi Miloseviceva D.B. banda je odatle vukla lazne glasove na izborima da bi i dalje silovala Srbiju.
Posto su sve upropastili sada su svi drugi krivi.
Srbija mora da shvati da sa nasim natalitetom mi nestajemo a pored toga nam mladi ljudi masovno odlaze u svet i da su teritorije za nas sada malo manje bitne (...)
Kada ode i Crna Gora valda cemo napokon shvatiti da treba saradjivati sa napredim i organizovanim svetom (citaj Nemcima) koji su nasi omiljeni i najcasniji neprijatelji, a vise volim takve neprijatelje nego lazljive prijatelje (citaj Rusi, Grci i Englezi, pa i Francuzi).
Kada dodjemo pameti mozda se deo ljudi koji vole Srbiju a sada su po belom svetu i vrati kuci.

think about

pre 18 godina

Predhodna politika Srbija je bila arogantna, kao sto je arogantna politika svake vece drzave, sa razlikom, sto mi nismo bili u poziciji sile. Verovatno smo tako uspeli da isprovociramo nevidjeno neprijateljstvo od strane Blerove i Klintonove vlade, koji, za razliku od nas, jesu u poziciji trenutno (najvece) sile.
Pozicija Srbije u odnosu na silu, je crna rupa u razumu mnogih nasih foteljasha, da ne kazem politicara.
TACNO je da se nad nama sprovodi pravno nasilje, tacno je da se nad nama sprovodilo i sprovodi i fizicko nasilje od strane protivnika, MEDJUTIM, gospoda iz parlamenta moraju da VLADAJU ZNANJEM svog zanata - politike.
Trebalo bi takodje da podlezu odgovornosti za rezultate politike koju vode.
Takodje bi trebalo da ovladaju istinskim znacenjem 'nacionalni interes': nacionalni interes, nije akcija nego stanje. Dakle, uspeh u ostvarivanju istog, se meri iskljucivo analizom stanja nacije.
Danas na vremenskoj distanci, jasno vidimo rezultate jedne politike. Takodje vidimo i rezultate 'politike povijanja', koju su nepopularno vodili nashi protivnici, i gle cuda: uspeli! Zasto? Samo zato sto su shvatili da sila boga ne moli. Molim one koji nisu u stanju da svoje stavove uskladjuju-menjaju, u skladu sa tekucom situacijom, da se sklone, u cilju sprecavanja dalje destrukcije zemlje Srbije.
Svi mi u Srbiji zelimo isto - blagostanje nacije, gospodo extremisti, ali vash nacin ne dovodi do zeljenog cilja.
Dosta ste se zalili na nepravdu spolja, nesposebni da uticete i popravite nashu poziciju. Danas vishe nemate mandat da gubite u nashe ime, pogledajte rezultate svoje politike i povucite se. Danas su na potezu oni koji mozda i mogu nesto da poprave, sto se jos popraviti moze.

Luan

pre 18 godina

Ja razumem reakciju srpskog naroda i drugih.Razumem da kosovo je "kolevka" i da bi dali zivot,ali daj kako ste portvrdili to.Primera radi koliko kome je ostalo do kosova samo da uzima neke primere.Mi albanci od '80 smo se borili ma svim mogucim nacinam dali zivote demostracije po 500000 hijlada ljudi.lobirali dali mnogo para veq 20 gonia najmanje kad smo pravili demostracije bili su i po 100 000 na inostranvsto bilo je pravi potres za tamosnje vlasti i to 10 godina sa redom.a gde ste vi srbi.citam u ovaj sajt da kad je britanski zvanicnik rekao da Kosovo mora da bude nezavisno sta se desilo.@00 ljudi pretestiralo ipred amasade britanije.I sta ocekujte vi .da je bilo suprotno najmanje 10 000 bi pretestiralo usred Lodona a amisli kako bi bilo u kosovo.Pa prema tome recite sam sebi kome je vise stalo do kosove srbima ili albanicima.i ima mnogo mnog primera da se potvrdjue kome je stalo vise .I dragi citatelji sve ove postupske se prate i analiziraju se pa sve ovo je rezultat danasjeg statuta.(Molio bih redakciju da objavi )Ako neko misli da nisam u pravu nek mi abjasnava kako je.

mendi

pre 18 godina

gospodin tadic sada siroku autonomiju neka nudi albancima u presevskoj dolini madjarima u vojvodini i bosnjacima na sandjaku a sto se tice kosovo kasno stigao janko na kosovu da vi ponudite nesto albancima na kosovu sad mozete samo da pevate pesmu ko to kaze ko to laze da je srbija velika posto ste prije pevaliste po exs jugoslaviju ko to kaze ko to laze da je srbija malo

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Iznenadjujuce je transparentan stav Sande Raskovic koja ne krije da "ako stvari odu lose po Srbiju onda narod preuzima liderstvo i odgovornost" a ja cu da je pitam ako stvari idu dobro da li ce Sanda da pokupi sav kredit??

Milan

pre 18 godina

Zaista mi nije jasno sta ima lose u stavu SRS-a da u slucaju proglasenja nezavisnosti Kosova Srbija proglasi taj deo svoje teritorije "pod okupacijom".Nema nista legitimnije od tog stava.Drugo,normalno je da zbog toga mi necemo ratovati sa celim svetom,ali na taj nacin uz referendum,mi zadrzavamo pravo da taj deo svoje teritorije(koja to jeste po medjunarodnom pravu),vratimo pod svoju kontrolu kad-tad.Nesto slicno kao pravo Grcke na okupirani deo Kipra.Sada je okupirani deo pod Turskom de facto,ali de jure, to je i dalje deo Grcke teritorije.
Jeste da mi ne mozemo nista uraditi protiv US-a,Engleske i drugih velikih sila,ali u slucaju ocepljenja nase teritorije i te kako mozemo otezati,na primer prolaz bilo koga kroz nasu teritoriju.Recimo uvodjenjem viznog rezima prema gradjanima Kosova koji ne zele da vise zive u drzavi koja se zove Srbija i Crna Gora.Te vize,cak ni tranzitne Albanci sa Kosova, koji ne pristaju ni nasta drugo nego na nezavisnost, ne bi trebalo da dobiju.To je takodje nas legitiman potez.Kao sto je legitiman potez Evropske Unije da nase gradjane maltretira i ne daje im vize na normalan nacin nego se nasi gradjani kao stoka guraju i danima cekaju ispred stranih ambasada da popune svu papirologiju oko dobijanja viza.govorim ovo kao neko ko ima inostrani,kanadski pasos i koji od 1999 godine nema nikakvih problema sa putovanjima.

Gradanin Kejn

pre 18 godina

Ne mogu da verujem da su srpski politicari toliko licemerni. Ali, dobro po nas albance. Siroka autonomija - malo morgen. To smo imali. Milosevic je to smenio, pljeskali su mu u Sava Centru kao ludi. Posle ste nas svim roditelje oterali sa poslova, unistili nam zivote, nismo mogli ni u skoli da idemo bez da nas zaustavi policija, i da ne nabrajam sve druge stvari. Jeste da je imalo paralelnog rezima, ali je bilo razloga zasto je do toga doslo. Kad bi policija dosla u "ilegalne skole" ne bi dosla zaradi toga da nas vrati u "legalnim" zgradama nego da nas plasi sa kalasnjikovima i usput uzme nekog profesora na "informativni" razgovor. To sam sam doziveo na zalost mnogo puta. Kako mogu biti svi krivi za oruzane pobune u ex-SFRJ, a samo srbi nisu.
Gosp. Nikolicu, ne mozete VODITI jos jedan rat? Pa mi smo mislili da vi ne vodite ratove. Gosp.Tadic kaze kako srbi nemaju struje. Pa nemaju je i albanci - svi oni koji nisu platili. Pa rukovodioci elektro-kosovoa (KEK) nisu albanci, nego stranci. Oni su resili za taj ABC plan, pa ko placa, je A. Prosto. Pa sto lazeta ljudima u oci, a tamo i Pedersen. Pa zar nece oni Pedersena pitati? I sta ce posle misliti i vama. Inace, ja sam ok sa tim da se status resi posle 20 godina. Ali, da ne ostanete bez Srbije do tad sa vasim natalitetom. A, takode, kao u US kosarkaskoj reprezentaciji (beli:crni), trazimo najmanje 3 kosarkasa na svakom evropskom i svetskom prvenstvu.
I nije Kosovo srpsko prijatelju. Ja stvarno ne razumem kako neko moze da kaze da su se albanci preselili posle 1912, kad je teritorija gotovo sve vreme bila pod srpskom kontrolom. Pa, jeste li vi ljudi, pobogu, culi za Rankovica? Za srpsku vojsku 1912 godine, pa onda 1946.
Jeste i mnogo srba otislo za Kosovo, pa i ja sam pre dve godine, da zivim bolje. Ali me niko naterao nije.
Istina je da su vecina srba u losem bezbedosnom polozaju, ali u isto vreme treba da se ukljuce u institucije Kosova. Nema mesta paralelizmu sad, jel nema ama bas nikakve slicnosti sa onim albanski pre deset godina. Razlika: Kosovo je danas UN protektorat, KFOR joj je vojska, OSCE se brine za izbore, a srbi jos nece da ucestvuju, znaci ne priznaju ceo svet. Opet greska. Rad u institucijama ne znaci nikakvo priznavanje nicega u smislu nezavisnosti, nego izolacija i popustane prilike za vracanje srba u Kosovu. Pa treba kosovski srbi da shvate da nista nece da se desi preko noci. Nece svi albanci odjednom da se odsele pa da oni vrate, nego treba raditi preko institucija u tom pogledu. Nece nikakvo resenje vratiti srbe, ako se o tome ne radi svakog dana.
Jeste da smo i mi albanci krivi za mnogo stvari. Ali, cinjenica je da Kosovo treba postati nezavisno, a da u njoj bude mesta, ama bas za sve jedno za svagda. A ko bude igrao pogresno i da se kocka na stetu drugih, nece mu dugo potrajati. Pametno.

Petar

pre 18 godina

Albanci sa Kosova nikako ne mogu da se vade na politiku SM, jer su ga svojim ne izlaskom na izbore 15 godina (p)odrzavali na vlasti.
Taj argument se mora ponavljati Medjunarodnoj zajednici.

Magnus Pyke

pre 18 godina

Na nasu veliku zalost Srbi i Albanci ne mogu da zive zajedno. Iako je Kosovo sastavni deo Srbije, ono je prakticno izgubljeno i mozemo jedino da se nadamo da ce medjunarodna zajednica uloziti napor i pokusati da spasi nase spomenike i crkve.
Da tragedija bude veca politicka "elita" Srbije trenutno pregovara za MZ i pravi deal-ove o prodaji Kosova, pri tom dolivaju ulje na vatru na domacem terenu i huskaju narod na nove ratove.

Zoran

pre 18 godina

Kosovo je de facto nezavisno vec neko vreme ali mnogo je lakse to konstatovati iz moje udobne beogradske perspektive nego i formalno se odreci dela sopstvene teritorije. Problem je u tome sto bi otcepljenje Kosova realno pogodilo procentualno veoma mali broj Srba, pa je zato ova zemlja potpuno podeljena po tom pitanju. Sasvim logicno i razumljivo. Podela Kosova nije moguca jer se ne moze podeliti tako da svi Albanci ostanu na jednoj a Srbi na drugoj strani.

Zoran iz Pristine

pre 18 godina

Da razjasnim par stvari:
Albanci treba da podignu spomenike po Kosmetu jos za zivota S.Milosevicu.Njemu, jer je za njih najvise ucinio (namerno ili nenamerno)u smislu obogacivanja i sticanja pozicija u svetu. Oni su pod njim postali najbogatiji narod na Balkanu,i to tako sto ih nije sprecio da se bave drogom, prostitucijom, nelegalnom trgovinom, oruzjem i da ne nabrajam dalje.Ne znam sta je Albancima hvalilo pod njim. Ja znam jer sam ziveo dole.Najlepse kuce, kola, trgovine su imali, a mi Srbi smo radili po firmama.Nije ukinuo Zakon iz 1945 o povratku prognanih Srba na Kosovo, i jos mnogo sto sta.Prema tome, Albanci neka ne pricaju budalastine o njegovom "teroru", nego neka priznaju istinu kako su dosli do ovoga sada. Ta istina je JEDNA I JEDINA, a to je da su se spremali od 1878.god.i da su uz pomoc Srba (komunista, socijalista, demokrata)i ostalih (medjunarodne zajednice)dosli do ove situacije da im je nezavisnost "blizu".

Vitez Koja

pre 18 godina

Ja cu na referendumu da glasam za nezavisnost Kosova. I bas se radujem tom referendumu, bas me zanima koliko ljudi misli svojom glavom, a koliko ljudi misli tudjim glavama.

kosovar

pre 18 godina

veoma je amaterski reci da treba praviti zid i ukinuti tranzite za albance. Za neobavestene, iz Kosova ima letova svaki dan za sve metropole evrope, imamo i KosovaAirlines naravno avion je izajmljen pa takav je i u CG, nijedan let ne ide preko teritorije srbije. A za tranzite mi placamo debelu postarinu, a ionako vecina albanaca koji dolaze u kosovu su drzavljani nemacke, svajcarske, britanije itd, pa ako im ne dozvolite tranzit to ide na vasu stetu jer ambasade ce znati za to, i eto ti. A prekinuti trgovinu sa kosovom pa to je glupo, pa to je bisnis danas na balkanu ima 9 miliona albanaca pa to je trziste gde srbi treba da investiraju i esporitiraju kao i sto rade samo nazalost niko o tome nije obavesten, ali tako je uvek sirotinja strada a bisnismeni rastu. Prema tome gospodo nema nista samo iz inata, gledajte samo interes i biznis, mi albanci idemo tom pravcu. Pozdrav

gradjanin Srbije

pre 18 godina

Albanska zajednica na Kosovu mora da prestane da tera pricu o Milosevicu jer je njihov monoetnicki projekat o nezavisnom Kosovo mnogo duzi nego sto je trajala Miloseviceva vladavina. O oni su ga svojim "neucestovanjem u institucijama" tako i drzali na vlasti. Dakle sada ce Srbi sa Kosova imati svoje institucije i svoju drzavu: Srbiju. Dakle podela i da se ne gledamo vise.

paja

pre 18 godina

Očigledno se platforma za pregovore Srbije polako realizuje. Ponuda koju je teško odbiti, a koja je očigledno usaglašena sa pregovaračkim timom Srbije, i koju je dao Tadić u UN teško da može da se zaobiđe. Ona je način da se ne prekrši međunarodno pravo, da budu zadovoljni Srbi ali i albanci (oni koji racionalno misle). Ovom ponudom Albanci preuzimaju odgovornost da sami urede deo teritorije na koji pretenduju uz isti model za deo Kosova gde žive Srbi.
Mislim da se ovoj ponudi nisu nadali i da će u pat poziciji MZ ovo prihvatiti kao rešenje. Ovo nije konačno rešenje ali je i odlaganje konačnih rešenja u postojećoj situaciji mudar potez. Albanci dobijaju priliku da dokažu da su zreli da poštuju norme EU i UN i to ne u pričama nego na delu.
Pa gospodo albanci sada imate priliku da se dokazujete sa visokim stepenom autonomije. Da li ćete uspeti da se dokažete to je drugo pitanje ali jedno je sigurno: za ono što vam sledi neće vam biti kriv ni Milošević niti bilo koja vlada iz Beograda. Bićete kovači svoje sreće (ili nesreće).
Pošto će u prelaznom periodu Kosovo uživati specijalan status (da nam ne otežava put ka EU), Kosovo će morati samo da se bori da izgradi svoje institucije po standardima EU i Srbije.

bato

pre 18 godina

ima dve opcije. ili podela ili nezavisnost celog kosmeta. naši političari trebali bi da rade da se ostvari prva opcija. po popisu 1991 godine trebalo bi podelit kosmet, to znači 81,59% (8.883 km²) albancima a 18,41% (2.004 km²) nama.

vasilije knezevic

pre 18 godina

Prozirnost politike Zapada, sa potenciranjem uloge Milosevica za odluku da se Kosovo proglasi nezavisnim, je samo naivno izvinjenje da se prikriju stvarne namjere zasto je cijela rezija sa tom pokrajinom pocela. Kosovski Albanci su saradjivali sa Zapadom mnogo ranije nego se Milosevic pojavio na scenu. Pripreme su vrsene jos od pocetka posleratne Jugoslavije da se stvore uslovi za intervenciju od strane Zapada slicno onoj neuspjeloj u Albaniji 1945.Vjerovatno ce se naci razlog da se Milosevic krivi i za albansku kolaboraciju sa nacistickom Njemackom. Srpski politicari i narod ne smiju nasjesti na jedan takav "trik" i kapitulirati pred lazima. Ko je oruzao i trenirao kosovske Albance mnogo ranije nego sto se Milosevic pojavio? Da li su objelodanjene sve kriminalne akcije prema bivsoj Jugoslaviji od strane albanskog stanovnistva? Mnogobrojna ubistva ne samo policajaca nego i obicnih gradjana, paljenje privatnih kuca i crkvenih objekata je samo dio organizovanog kriminala.Bilo kakva uloga se pripisuje Milosevicu, Albanci,zajedno sa Zapadom, moraju priznati svoja nedjela da bi dobili postovanje srpskog naroda.Realna istorija ce donijeti pravi sud o Milosevicu i njegovim greskama i nedjelima
ali to ne mora da bude izvinjenje da se prikriva kriminal prema srpskom narodu.
(vasilije knezevic, 15 Feb.2006)

mama ludaca

pre 18 godina

Sve ovo sto predstavnici nase vlasti govore lici na konzilijum lekara koji se prvi put srecu sa nepoznatom,neizlecivom bolescu,a zele da sacuvaju autoritet strucnjaka koji sve lece.Mada jeste lekar,gdja Raskovic-Ivic vise deluje kao ona lepo upakovana sarena laza koja ne leci,ali dok je gledas zaboravis koliko boli.
Sve je toliko tuzno i beznadezno,ali nedostatak osecaja za realnost u politici je zastrasujuci.Kako sebi objasniti da smo izgubili rat protiv NATO-pakta,izgubili Kosovo koje su strane trupe uzele od Srbije koja je bila zao gospodar.Ako je ovo jasno,koji ludak misli da nakon toga moze da se kaze:Ok,pogresili smo,izgubili smo,blesavi smo,inertni,tromi,zagledani u nebesa umesto u realan zivot,ali smo odlucili da je san java i da je Kosovo nase,pa ako treba mozemo malo i ratovati ili se igrati referenduma,na kome ce kao i u Hrvatskoj,glasati gradjani Srbije,rodjeni u Hrvatskoj ili okolini.
Manite se, gdjo Raskovic,politike!Psihijatrija je zanimanje neophodno ovoj zemlji.

Branislav

pre 18 godina

Pogledajmo problem nezavisnosti Kosova sa druge strane: pretpostavimo da Kosovo i dobije "uslovnu" nezavisnost (posto punu nezavisnost niko i ne pominje). Uslov podrazumeva rec "AKO". Voleo bih da mi neko od nasih (doskorasnjih) sunarodnika Albanaca odgovori sta to "AKO" znaci. Moguca znacenja:
1. AKO mi, Albanci na Kosovu ne stvorimo demokratsko, prosperitetno drustvo u kome ce se gradjani, ukljucujuci Srbe, osecati bezbedno i slobodno, u roku od 10 godina, spremni smo da se vratimo pod suverenitet Srbije
2. AKO mi Albanci ne ostvarimo sve sto se od nas trazi odricemo se nezavisnosti
3. AKO mi Albanci ne uspemo da stvorimo drustvo u kome starce nece ubijati u njihovim kucama samo zato sto su Srbi ... nikom nista
4. ????

Pop

pre 18 godina

Možemo i po starom oprobanom receptu iz '98. da igramo kolo ispred glasačkih mesta i da kažemo još jedno istorijsko NE neprijateljima srpskoga naroda. Naravno, bio sam sarkastičan!(što bi rekao Homer Simpson)

Esad Paša

pre 18 godina

Oko Kosova i njegove sudbine ima različitih tumačenja ali jedno je izvesno; nema više nezavisnosti u smislu kako to shvataju kosovski Albanci jer nema te sile koja će povući američke trupe iz Bondstilla. Oni su došli da ostanu. Sve ostalo su kako neko reče nijanse. Dakle, parafraza iz knjige "Olovka piše srcem" gde jedna devetogodišnja devojčica kaže:"Sada kada smo postali samostalni, možemo samostalno da izaberemo novoga gospodara". Kosovska politička elita je to već učinila a crnogorska se tek priprema za sličnu opciju.Živeli........

Stonehenge

pre 18 godina

Kosovo treba podijeliti i uzeti manastire i ono malo enklava sto je ostalo ako se jos moze uzeti i teritorijalno ih podjeliti. Vojno se vise nista ne moze rijesiti. Kad onaj Milosevic nije znao, sada nam stranci polako ali sigurno svakim danom saopstavaju da gubimo diplomatsku bitku za Kosovom. Stavovi Tadica i Kostunice su kao kod male djece ... Sa Albancima je suzivot nemoguc, Kosovo ne treba pokusavati zadrzati,treba ga podjeliti i pokusati uzeti vrijedne manastire i crkve, koje su duhovna tekovina srpskog naroda. To bi bila jedina diplomatska pobjeda Beograda.