Standardi za bolji kvalitet hrane

Od 1. januara svi prehrambeni proizvođači u Srbiji moraće da ispunjavaju rigorozne standarde kvaliteta.

Izvor: B92

Subota, 24.12.2005.

15:39

Default images

Iako se često ističe da je hrana izvozni adut Srbije, da bi se ona zaista i našla u evropskim prodavnicama, prehrambeni proizvođači moraju da povedu računa o standardima kvaliteta. U praksi to znači potpunu kontrolu proizvodnje.

Kakav ječam i kakva voda su stavljeni u pivo, kako je nešto prerađeno, upakovano i kontrolisano, sve to predviđaju evropski standardi koje treba ispuniti da bi pivo iz Srbije dobilo sertifikat o zdravstvenoj ispravanosti. To zahteva ulaganja, ali Vladislava Epifanić iz Pivare MB, koja je taj sertifikat dobila, kaže da se to isplati jer samo takvi proizvodi mogu da budu izvezeni. "Naša pivara ima najmanje zaposlenih, kompletna proizvodnja je kompujterski vođena, ne postoji mogućnost kontaminacije jer je ceo sistem proizvodnje piva zatvoren”, kaže ona. 

U proizvodnu zonu Subotičke mlekare mogu da uđu samo oni čije ruke su dezinfikovane. To je samo jedna od preventivnih mera koje je ta mlekara ispunila pre nego što je dobila evropski sertifikat o bezbednosti hrane. To ujedno podrazumeva kontrolu od proizvođača mleka do momenta isporuke.

Da bi neko izvozio mleko i mlečne proizvode, krave će ubuduće morati da budu mužene mašinski, a proizvodnja treba da je maksimalno higijenski obezbeđena. Međutim, istraživanja pokazuju da u prehrambenoj industriji u Srbiji 85 odsto proizvošača slabo poznaje evropske standarde za bezbednost hrane. te standarde je za sada zadovoljilo 12 proizvođača, koji će od 1. januara moći da izvoze.

Rigorozne mere trenutno uvodi 300 proizvođača kako bi dobilo sertifikate o bezbednosti hrane. Njima pomaže i država, bespovratnim novčanim sredstvima, koja su predviđena i za iduću godinu. 

U svetu se bezbednosti hrane posvećuje sve veća pažnja, a zahvaljujući standardima Evropske unije i na policama radnji u Srbiji naći će se kvalitetniji proizvodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: