Drnovšek: Kosovo je već nezavisno

Slovenački predsednik tvrdi da je Kosovo već nezavisno, ali se svi bave perifernim stvarima, kao što je organizacija pregovora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2005.

18:13

Default images

Janez Drnovšek je danas u Ljubljani rekao da su njegove nedavne izjave "donekle uzbudile" srpsku stranu, ali da je i dalje čvrsto ostao na onom što je tvrdio, a to je da je činjenično gledano, Kosovo već danas nezavisno i da to svi znaju. Podsećamo, izjava Drnovšeka o Kosovu i odluka predsednika SCG Marovića da otkaže posetu Drnovšeka Beogradu izazvali su pravi diplomatski skandal.

Drnovšek je danas rekao i da su međunarodne snage na Kosovu od 1999. godine,ali da stanje danas nije bitno bolje nego pre šest godina, kao i da se sve ovo vreme Srbija i Kosovo opterećuju tim pitanjem. Zbog toga Drnovšek smatra da međunarodna zajednica odmah mora da počne sa rešavanjem tog problema, jer odlaganja ne koriste nikome. 

Niko se ne usuđuje da kaže "bobu bob", rekao je Drnovšek i dodao da se svi motaju oko Kosova kao mačak oko vrele kaše, kako u Srbiji, tako na Kosovu i u međunarodnoj zajednici, kao i da bi se svi bavili sami sobom, a ne napretkom tamo gde je potreban ljudima. Zato se Drnovšek zalaže da međunarodna zajednica što pre prenese svoje upravljanje na kosovske organe, gde ljudi sami treba da preuzmu odgovornost za svoj razvoj. "A na Kosovu nema baš blještavog razvoja, otkako je tamo međunarodna zajednica", izjavio je Drnovšek u Ljubljani.

Ključni element koji treba razrešiti za Drnovšeka nije pitanje nezavisnosti Kosova, već pitanje kako na nezavisnom Kosovu srpskoj manjini obezbediti miran i dostojanstven život.Tome bi pre svega morala da se posveti međunarodna zajednica. Srpska zajednica bi na Kosovu trebalo da dobije odgovarajući status, odnosno odgovarajući stepen autonomije, smatra Drnovšek. U tome je posebno bitan eksteritorijalni status za istorijske srpske spomenike, rekao je Drnovšek i dodao da bi međunarodna zajednica trebalo da pre svega naše odgovor na ta dva pitanja i da ostane na Kosovu dok se to ne obezbedi, približno pet godina.Tek tada bi Kosovo dobilo status međunarodno priznatog subjekta.

Drnovšek smatra da je vreme da svi počnu da se odgovorno ponašaju, zajedno sa međunarodnom zajednicom.I sadašnje beskonačno zaplitanje međunarodne zajednice u to kako početi pregovore, ko će učestvovati, ko manje, a ko više - sve su to periferna pitanja i besmisleno je da se na to gubi vreme i energija, kaže Drnovšek. "Sve to su bili razlozi koji su me motivisali da dam predlog i malo uzburkam situaciju", kazao je slovenački predsednik, koji i dalje veruje da bi njegov predlog mogle da prihvate obe strane i međunarodna zajednica.

Na pitanje B92 da li bi Drnovšek prihvatio kao prijateljski i konstruktivan gest, da mu recimo predsednik Svetozar Marović pošalje pismo sa predlogom rešenja problema Piranskog zaliva, slovenački predsednik je odgovorio: "Sa veseljem bih prihvatio neki pametan, konstruktivan predlog, jer taj problem već dugo rešavamo".

Na novinarsko pitanje da li mu se čini da su zbog njegove inicijative ugroženi slovenački investicijski interesi u SCG, Drnovšek je odgovorio: "Zbog čega? To nije ni u čijem interesu. Valjda smo takve dečije bolesti već preboleli tokom prošlih 16 godina, da se takve stvari više neće ponavljati."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: