Radi se na "slučaju Štedionica"

Poslednjih dana intenzivno se radi na slučaju Nacionalne štedionice, pokrenutom u maju, saznaje B92 u Specijalnom tužilaštvu.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2005.

14:53

Default images

Dok Savet za borbu protiv korupcije o radu Nacionalne štedionice govori kao o smišljenoj prevari u koju su upleteni predstavnici sadašnje vlasti, ministar finasija Mlađan Dinkić, koji je u vreme osnivanja štedionice bio guverner, kaže da je to njegov najuspešniji projekat.

Već tri godine u javnosti se postavlja pitanje odgovornosti Dinkića zbog navodnih privilegija koje je kao guverner davao Nacionalnoj štedionici od samog osnivanja. Čim je formirana, preuzela je isplatu stare štednje ukupne vrednosti od oko 4,5 milijarde evra.

Ipak, Mlađan Dinkić kaže da je Nacionalna štedionica izmišljena afera: "Taj projekat je jedan od mojih najuspešnijih profesionlnih projekata i ja se ponosim. Svi oni koji lažu, bilo da se zovu lažov Dušan Petrović, Aleksandar Vucić ili siroti Nenad Čanak ili Zarko Korac ja sam spreman na debatu javnu ili prtivatnu kakve god sa njima bilo bi doibro da nadležni državni oragani počnu da rade na tome me ispitaju, samo da se okonča ta lakrdija zvana Nacionalna štedionica".

Prema izveštaju Saveta za brobu protiv korupcije sporno je i to što je Nacionalna štedionica kao privatna banka napravljena uz veliku pomoć države. Dodeljene su joj filijale tadašnje Službe platnog prometa, čije je radnike godinu dana plaćala država.

Na početku država je bila većinski vlasnik sa više od 60 odsto akcija, a sada ima manjinski paket od 37 odsto.

Sadašnji guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da su privatni vlasnici u međuvremenu saproveli nekoliko dokapitalizacija tako da je državni udeo opadao i na kraju je postao manjinski.

Većinski vlasnik Nacionalne štedionice sa 62,3 odsto akcija postala je EFG Eurobank grup, kojoj su privatni vlasnici prodali svoje akcije. Na novinarsko pitanje u vezi sa pokretanjem istrage o štedionici, iako je bilo upućeno direktoru Nacionalne štedionice Bojanu Stanivukoviću, odgovorio je direktor međunarodnog sektora EFG jurobank grupe Dejvid Vatson: "Mi zaista želimo da govorimo o budućnosti, a ne o prošlosti. Mislim da gospodin Stanivuković, ne treba da priča o onome što ja vidim kao političko pitanje. Iz pozicije Evrobanke mogu da kažem da smo mi prošli kroz transparentan, otvoren i zakonit proces preuzimanja. Mi posedujemo većinski paket akcija i nema razloga da budemo zabrinuti. Možete biti sigurni da ćemo zaštiti svoju poziciju jer smo uložili preko 40 miliona evra".

Među vlasnicima nacionalne štedionice koji su EFG grupi prodali svoj udeo su i preduzeća Vojina Lazarevića i Vuka Hamovića.

Država je odbila da proda svoje akcije iako je ponuđena cena čak pet puta veća od knjigovodstvene vrednosti. Ministar Mlađan Dinkić je objasnio da državi sada nije neophodan taj novac, jer ima suficit u budžetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: