Čekajući Miru Marković

Supruga Slobodana Miloševića sutra se ipak neće pojaviti pred sudom u Beogradu, saznaje B92.

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2005.

17:44

Default images

Ime Mire Marković od juna nije na Interpolovoj poternici jer je njen advokat dao reč Tužilaštvu da će se ona sutra pojaviti u sudnici. Ako se to ipak ne dogodi za Mirom Marković će verovatno ponovo biti raspisana poternica.

Mira Marković, supruga bivšeg predsednika Srbije, koja je pre dve godine otišla iz zemlje, sutra u 10.00 treba da se pojavi pred Okružnim sudom u Beogradu na suđenju za posredovanje u nezakonitom dodeljivanju stanova iz fonda Vlade Srbije. Nijedna od informacija za sada ne govori da će se ona i pojaviti u sudu. Pre tri meseca, njen advokat Zdenko Tomanović obećao je da će se ona odazvati pozivu suda, a republički tužilac Slobodan Janković poverovao je na reč advokatu i bez uobičajenog jemstva izdao obavezno uputstvo za povlačenje Interpolove poternice.

Ministar: Možda da, a možda i ne

Ministra pravde Zorana Stojkovića ne brine da li će republički tužilac biti izigran jer ga predmet Mire Marković ne interesuje."Postoji mogućnost da se ona pojavi, ali i mogućnost da se ne pojavi. Sve varijante pravno postoje, ali da ne znam i zaista ne želim o tome da se izjašnjavam, ionako kažu da imamo nekog uticaja. Jednostavno, taj me predmet ne interesuje. Sud neka radi svoj posao, Tužilaštvo neka radi svoj posao, mene dalje ništa od svega ne interesuje. Znate, stalno ide neka priča, vi mene pitate pravno, a sutra to dobije političku konotaciju, a ja zaista nemam s tim predmetom veze, niti me interesuje”, kaže ministar.

Šta ako ne

Advokat Zdenko Tomanović nije želeo da saopšti da li će se Mira Marković pojaviti na suđenju, za šta je ranije dao garancije. Portparolka Okružnog suda Ivana Ramić kaže da je rešenje o određivanju pritvora Miri Marković i dalje na snazi, iako je poternica za njom ukinuta. "Pravosnažno rešenje o određivanju pritvora i dalje postoji, ono nije stavljeno van snage. Pritvor je, u suštini, najstroža mera koja u smislu Zakonika o krivičnom postupku može biti preduzeta prema okrivljenom radi obezbeđenja njegovog prisustva na glavnom pretresu i nesmetanog vođenja krivičnog postupka. Ako okrivljena ne pristupi na zakazan pretres, sud će u svakom slučaju postupiti u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima”, kaže ona.

Ako se Mira Marković sutra ipak ne pojavi u sudu, za njom će najverovatnije ponovo biti raspisana crvena Interpolova poternica. Mira Marković je optužena da je s nekadašnjim generalnim sekretarom Vlade Srbije Živkom Knežević nezakonito dodelila stan dadilji sina Marka Miloševića.

Mira Marković je Srbiju napustila dve nedelje pre ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. Tada je sa Aerodroma Beograd otputovala u Moskvu, a njena kćerka je tvrdila da Mira Mraković putuje sa urednim i dokumentima koje je overila policija i da nema reči o tome da je pobegla iz zemlje. Međutim, Mira Marković se posle toga u Srbiji više nije pojavljivala. Policija je tragala za njom i od trenutka kada je saznala detalje u vezi sa ubistvom bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića. Poternica za Mirom Marković raspisana je 4. aprila 2003, a njeno ukidanje opozicione stranke su ocenile kao politički dogovor sa Socijalističkom partijom Srbije o opstanku manjinske vlade Vojislava Koštunice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: