Novi teroristički napad u Londonu

Tri naprave su eksplodirale u metrou, dok je četvrta eksplodirala u autobusu, izgleda bez žrtava.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 21.07.2005.

14:38

Default images

Britanski premijer Toni Bler saopštio je da u današnjim terorističim napadima po svoj prilici nije bilo žrtava i pohvalio policiju i gradjane na prisebnom reagovanju. Za sada je poznato da je jedna osoba povređena.

Policija je zatvorila nekoliko ulica u centralnom Londonu, a komesar policije Jan Bler je poručio građanima Londona da ostanu gde jesu i da nastave sa normalnim aktivnostima.

Britanske televizijske stanice prikazale su snimke hapšenja jedne osobe preko puta ulaza u Dauning strit gde se nalazi rezidencija britanskog premijera. Za sada nije poznato da li je to hapšenje povezano sa današnjim terorističkim akcijama. 

Specijalci u odelima za hemijsku zaštitu nisu pronašli nikakve tragove hemijskih materija na stanicama Voren strit i Oval, gde su odjeknule eksplozije.

Policija traga za muškarcem "sa žicama koje vire" iz njegove košulje, koji se pojavio u bolnici Univerzitetski koledž u blizini stanice Voren strit. Jedna od zaposlenih u bolnici Suzi Senders rekla je Asošijeted pres da su zaposleni dobili poruku da paze na Azijata sa žicama koje vire iz košulje. Skotland jard je kasnije javio da je potraga u bolnici smanjenog intenziteta.

Očevici su videli najmanje dva muškarca kako beže iz metro stanica Oval i Voren strit nekoliko trenutaka pre eksplozija. Muškarac iz Oval stanice ličio je, prema priči očevidaca, na Azijca starog oko 18 godina i sa plavom majicom kratkih rukava, farmerkama i patikama.

Jedan od očevidaca rekao je da je jedan od putnika video ranac koji je eksplodirao, a da je on osetio dim i video ljude koji pokušavaju da udju u njegov vagon.

Novinar BBC-ja na srpskom Dejan Radojević prenosi da se još ne zna šta se danas zapravo desilo. Ono što se pretpostavlja jeste da su zapravo aktivirani samo detonatori, a ne i eksplozivi, te se još ne zna da li je u napravama koje su eksplodirale bilo uopšte eksploziva. Još uvek, znači, jeste potpuno nejasno šta se tačno dogodilo, osim činjenice da je došlo do četiri ne naročito jake eksplozije.

Jedan od očevidaca današnjih dogadjaja je i Sofi Mahalevi koja je evakuisana iz voza kod ulice Voren: ’’Bila sam u vagonu i osetili smo dim, izgledalo je kao da nešto gori. Ljudi su odjednom  počeli da paniče  i vrište, počeli su da trče ka sledećem vagonu. Još se tresem’’.

Dragišić: Intenziviranje rata

Vojno-politički komentator Zoran Dragišić kaže da terorističke grupe novim akcijama pokazuju da mogu da izvedu identičan napad i u stanju potpune pripravnosti: "Ovo je jedna nova praksa da se brzo nakon terorističkog napada ponovi, za samo nekoliko dana, da se ponovi gotovo identičan teroristički napad, to do sada nije rađeno. Ovo samo izgleda pokazuje da se rat intenzivira, mislim da ovo možemo opravdano nazvati ratom između terorista i zapadne civilizacije".

Dragišić kaže da je moguće da je ovo bilo oponašanje terorističkih napada od pre dve nedelje, ali s obzirom na to da su u pitanju 4 simultane eksplozije, takodje je veoma moguće da se radi o organizovanoj terorističkoj grupi: "Svakako da je ovo poruka, na ovaj se način širi panika i pokazuje se da su mogli da stave i mnogo jače eksplozivne naprave, a da ne mogu da budu uhvaćeni. To je ključna poruka napada".

Nove jedinice protiv terorizma

Prethodno je saopšteno da britanska vlada uvodi nove specijalne jedinice za borbu protiv terorizma, čiji je zadatak nadziranje muslimanskih zajednica širom Britanije.

Reč je o jedinicama specijalne policije čiji je zadatak otkrivanje ektremizma u  muslimanskim zajednicama. Jedan od glavnih zadataka je sprečavanje vrbovanja mladih britanskih muslimana među teroriste, prenosi Fonet.

Neki pripadnici tih jedinica govoriće arapski ili urdu, a u Londonu već postoji jedna takva jedinica koja od lokalnih muslimana dobija poverljive informacije o ekstremistima koji šire militantni islam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: