Danas se slavi Uskrs

Pravoslavni vernici danas slave najveći hrišćanski praznik Uskrs.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 01.05.2005.

09:57

Default images

U Uskršnjoj poslanici, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle naglašava da se ove godine posebno sećamo mučenika iz Jasenovca, podsećajući da je šezdeset godina od proboja stradalnika iz tog "zloglasnog logora smrti", koji su zahvaljujući veri, dok su jedni stradali kao mučenici, goloruki krenuli na logorske žice. Patrijarh poručuje da će "raspetoj braći na Kosovu i Metohiji zasvetleti svetlost Vaskrsenja Hristovog".

"Ali, da bismo tu svetlost osetili, da bismo se te svetlosti udostojili i na Kosovu i van Kosova, po svim krajevima zemaljskim, moramo se izmiriti sa onima koji nas mrze, a njih nije malo. Hrista radi Vaskrsloga treba da praštamo i da se mirimo", poručio je patrijarh Pavle.

Patrijarh poziva naročito mlade da "u Hristu, u Crkvi Hristovoj, koja je Bogočovečanska zajednica, utemlje svoj život": "Znamo da je mladost najlepše, ali i najburnije doba čovekovog života, i upravo zato se nikada tako snažno kao u mladosti ne okuša sloboda čovekova. Zato pozivamo naše mlade da svoju slobodu ne žrtvuju ubilačkim autoritetima, kakvi su droga i alkohol, kao i raspusni život kojim se ugrožava zdrava priprema za svetinju braka. Pozivamo naše mlade da se smire pred svetinjom i ozbiljnošću života, jer život nije zabava, odnosno život se ne može svesti samo na zabavu. Život je stalna borba sa svim onim što nas od Gospoda odvaja, jedna stalna borba za slobodu od greha, a ne za slobodu za greh, koja se danas naziva emancipacijom ili nekakvim tobožnjim napretkom."

Patrijarh na kraju podseća da je "hrišćanski život borba za dobro, a protiv zla i izopačenosti koje vidimo u sebi, drugima i zajednici kojoj pripadamo". U Uskršnjoj poslanici poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle poručio je i da se vernici pomire sa svima koji ih mrze. Inače, patrijarh je služio liturgiju u 9 sati u crkvi manastira Vavedenje u Topčideru.

Obeležje Uskrsa jeste i Sveti oganj koji se svake godine na najveći hrišćanski praznik pali u crkvi Svetog groba u Jerusalimu, koja se, prema verovanju, nalazi na mestu gde je Hrist sahranjen.

Plavkastobeličasti plamen Svetog ognja za vernike je jedno od najvećih čuda. On se pojavljuje posle molitve jerusalimskog partijarha. Prema proceduri, pre molitve mora se proveriti da je hram potpuno prazan, odnosno da nema ničega čime bi mogla da se upali vatra. Kad se utvrdi da je hram potpuno prazan, specijalna komisija zapečati voskom ulazna vrata koja se otvaraju tek uveče kako bi unutra ušli patrijarh i arhijereji u pratnji mnogobrojnih vernika. Kroz tesan prolaz koji vodi do Hristovog groba, patrijarh ulazi sam, gologlav i bez arhijerejske odeće i bez obeležja, pošto su ga ponovo do detalja pregledali članovi posebne komisije, kako bi utvrdili da on u ruci nema ništa drugo osim voštanice.

Posle molitve koju patrijarh uznosi Bogu, u ponoć se javlja vatra koja najpre zapali smotuljak pamuka na kamenoj ploči, a zatim se prenosi na sveće. U prva 33 minuta ovaj plamen navodno uopšte ne može da opeče, pa ga ljudi provlače kroz kosu i bradu.

Plamen Svetog ognja ove godine je prvi put stigao i u Srbiju. Doneo ga je protoneimar hrama svetog Save Vojislav Milovanović: "To je plamen koji je direktno došao iz Hristovog groba. Posle molitve plamen je sam došao i upalio silne sveće, kandila".

Petersen čestitao Uskrs

Šef UNMIK Soren Jesen Petersen čestitao je Uskrs pravoslavnim hrišćanima na Kosovu. "Upućujem najtoplije želje svim pravoslavnim hrišćanima na Kosovu povodom ove specijalne prilike, kada pravoslavni hrišćani širom sveta proslavljaju uskrsnuće Hrista", kaže Petersen u poruci.

"U isto vreme upućujem svoje najtoplije želje za mir - mir u vašim srcima, mir u vašim porodicama te mir na Kosovu i među svim njegovim zajednicama", poručio je Petersen.

Služene liturgije u svim pravoslavnim hramovima

Ponoćne liturgije služene su u svim pravoslavnim hramovima u svetu. U Uskršnjoj poslanici, koju vernicima čita vaseljenski patrijarh Vartolomej, osuđuje se sklonost ka ubijanju, za koju je Vartolomej rekao da je široko rasprostranjena u savremenom svetu.

Podsećajući da je poruka "Hristos voskrese" i dalje jedinstvena, iako čovečanstvo nije volelo život na način na koji je to Isus činio, Vartolomej je rekao da se tim uskršnjim pozdravom objavljuje suština sadržaja hrišćanske vere, a koja glasi: "Mi slavimo smrt smrti". Vartolomej je pomenuo i teroriste koji ubijaju da bi prislili države i vlade da prihvate njihove zahteve, zatim ideologe koji oduzimaju živote da bi olakšali prevlast njihove ideologije, kao i fanatike koji ubijaju sve one koji ne dele njihov fanatizam. "Nažalost, sklonost ka ubijanju je široko raširena", dodao je duhovni vođa pravoslavnih hrišćana, koji je predvodio nekoliko hiljada vernika na uskršnjoj liturgiji u Sabornoj crkvi Svetog Đorđa u Istambulu.

Papa čestitao Uskrs

Papa Benedikt XVI čestitao je pravoslavnim hrišćanima Uskrs, izrazivši nadu da će se put ka jedinstvu hrišćana nastaviti.  "Našoj dragoj braći uzvraćam tradicionalni pozdrav radosti: Hristos vaskrese", rekao je papa u prvom kratkom pojavljivanju na prozoru svojih odaja u Vatikanu. "Iz sveg srca im želim da im proslava Uskrsa bude molitva za veru i u slavu Onoga koji je naš zajednički Gospod i koji nas zove da nastavimo odlučno put ka punom zajedništvom", dodao je papa.

Proslava u Zagrebu

Pravoslavni vernici proslavili su Uskrs u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, gde je svečanu uskršnju liturgiju predvodio mitopolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan.

Nakon liturgije, mitropolit Jovan čestitao je vernicima današnji veliki praznik, zahvalivši predstavnicima Rimokatoličke crkve i hrvatskih državnih vlasti na uskršnjim čestitkama.

Uskršnji praznik jednako je svečano proslavljen i u svim drugim pravoslavnim crkvama širom Hrvatske.

Karađorđevići posetili decu

Princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina danas su posetili decu u Domu za odojčad, decu i omladinu u Zvečanskoj i odneli im odeću, slatkiše i uskršnja jaja. Karađorđevići su poklone odneli i deci u Dečijoj klinici u Tiršovoj i Institutu za majku i dete u Novom Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: