Potraga za Pavkovićem u (po)toku

Ministar policije Dragan Jočić potvrdio je da je raspisana poternica za Nebojšom Pavkovićem i da je potraga za njim u toku.

Izvor: B92

Subota, 02.04.2005.

13:19

Default images

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore i predsednik Srpskog pokreta odnove Vuk Drašković kaže da su u skrivanje generala Nebojše Pavkovića umešane službe bezbednosti.

Na promociji nove generacije diplomiranih oficira MUP-a Srbije, Jočić je na pitanje novinara da li će se Pavković do 12. aprila naći u Hagu, odgovorio da veruje da će Pavković u potpunosti odgovoriti zahtevima Tribunala.

Pitanje novinara: "Da li mislite da on biti uhapšen silom, ili..?"

Jočić: "Zahtevi su upućeni prema državi, a najpreči su u ovom momentu interesi države. Mi ćemo učiniti sve da Srbija ispoštuje svoja obećanja i ono na šta se obavezala."

Pitanje novinara: "Kada je u pitanju general Ratko Mladić, da li tu ima nekih novosti?"

Jočić: "Tu nema nikakvih novosti. Jednostavno, tu nemamo nikakvu novu činjenicu da je on ovde u Srbiji."

Pitanje novinara: "Da li se za Pavkovića zna da je u Srbiji?" 

Jočić: "Ja opet kažem, stvar je potpuno delikatna tako da ne bih mogao ništa više da vam kažem, nego ono što sam rekao."

Pitanje novinara: "Da li ima nekih novih detalja oko slučaja Hadžić?"

Jočić: "Obavestićemo vas."


Podsetimo, predsednik Nacionalnog saveta sa saradnju sa Hagom Rasim Ljajić izjavio je da vlasti trenutno ne znaju gde se Pavković nalazi.

"Ukoliko se ustanovi gde se Pavković nalazi, nesumnjivo da će on biti predat Tribunalu. To je rečeno i predstavnicima Tribunala i međunarodne zajednice, u svim razgovorima koji su prethodili i koji prethode 12. aprilu, kada treba da se donese konačna odluka. Na žalost, ne zna se gde se Pavković u ovom trenutku nalazi, što ne znači da policija u kratkom roku neće i doznati to", kazao je Ljajić.

Drašković: Dugi prsti službe

Vuk Draškoviæ (FoNet)
Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković, međutim, pita da li je moguće da se u jednoj uređenoj pravnoj državi optuženi od strane Haškog tribunala skrivaju, a da se ne zna gde se skrivaju.

"Čija je to odgovornost? Odgovornost policije i službi bezbednosti. Nije nadležnost Ministarstva poljoprivrede da referiše građanima gde je general Pavković. I ako se sklonio i tobože se ne zna gde je, onda budite sigurni da su u tome prsti službi bezbednosti i ne samo kada je on u pitanju", kaže Drašković.

Iako Jočić smatra da je pitanje haških optuženika za Srbiju "pitanje prošlosti", Drašković ističe da ukoliko Pavković nestane na isti način kao i Goran Hadžić, Srbija i Crna Gora neće dobiti Studiju izvodljivosti, država će izgubiti kredibilitet u Evropi, a u pregovore o statusu Kosova ući će kao remetilački faktor.

Jočić: Nema sukoba sa Božovićem

Vladimir Božoviæ (FoNet)
Jočić je demantovao da između njega i generalnog inspektora MUP-a Vladimira Božovića ima sukoba, kao i da će služba generalnog inspektorata biti ukinuta.

"Ukidanje Generalnog isnpektorata, to pitanje koje se postavlja, nije mi jasno. To je jedan od uslova da mi budemo evropska policija", rekao je Jočić. Na pitanje novinara da li je zadovoljan radom generalnog inspektora MUP-a, kratko Jočić je odgovorio: "Da. Ni jedna novinarska izjava, ni jedna novinarska poluistina te odnose neće prekinuti. Ne mislim na lične odnose, već na odnose Generalnog inspektorata i Minitarstva unutrašnjih poslova, jer jednostavno mi smo započeli čvrsto reformu i to ćemo nastaviti."

Jočić je kazao i da je dolaskom Božovića na čelo inspektorata, on počeo da funkcioniše kako treba, da bude kontrola policije u svim segmentima.

Advokat tvrdi da Pavković hoće da se preda

General Nebojša Pavković namerava da se preda Haškom tribunalu, ponovio je njegov advokat Ljubiša Živadinović. On je za "Politiku" od subote rekao da misli da će se Pavković predati Haškom tribunalu kada zajedno pripreme njegovu odbranu. 

Rešenje Specijalnog suda o određivanju pritvora Pavkoviću, zbog neodazivanja na suđenje za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića, dovelo je, po Živadinovićevim rečima, do nesporazuma. "Sada smo u jednoj pat poziciji, jer zbog odluke Specijalnog suda ne možemo da spremamo odbranu za Hag. Sačekaćemo odluku suda o našoj žalbi o određivanju pritvora", rekao je advokat.

Ljubiša Živadinović advokat Nebojše Pavkovića izjavio je da će podneti žalbu Vrhovom sudu Srbije kako bi se poništilo rešenje Specijalnog suda o određivanju pritvora za njegovog klijenta koji se nije pojavio na suđenju za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva vuka Draškovića za šta je optužen.

Advokat Živadinović je rekao da sumnja da će se čuti i videti sa Pavkovićem dok se ne raščisti "nesporazum" sa Specijalnim sudom, jer ne želi da se ta situacija  zloupotrebi za slanje u Hag.

Inače, u subotu je u beogradskom Domu sindikata održana tribina podrške generalu Pavkoviću, na kojoj su, između ostalih, govorili Kosta Čavoški, Dobrivoje Budimirović Bidža i Borislav Pelević. Krtikujući, kao bivšu tako i sadašnju Vladu zbog saradnje sa Tribunalom u Hagu, oni su pozvali Pavkovića da se ne predaje.

Za Lukića potrebna medicinska nega

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar izjavio je da je Vlada Srbije, u saradnji sa Nacionalnim savetom za saradnju sa Haškim tribunalom, obezbedila da policijski general Sreten Lukić u Haškom tribunalu "ima svu potrebnu medicinsku brigu".

"Kada general Lukić bude stigao u Hag, Vlada Srbije će preko Ministarstva zdravlja biti u stalnom kontaktu sa Haškim tribunalom i sa svoje strane će obezbediti svu potrebnu medicinsku pomoć generalu Lukiću", rekao je Lončar agenciji Beta.

Ljajić: Mladić nije uslov

Izručenje Ratka Mladića nije uslov za dobijanje pozitivne ocene Studije o izvodljivosti, izjavio je Rasim Ljajić.

Ipak, njegovo izručenje će biti uslov za ulazak u Partnerstvo za mir i za početak pregovora o procesu stabilizacije i asocijacije. On je novosadskom "Dnevniku" rekao da će predstojeći period morati u potpunosti da se posveti Mladićevom pronalaženju, kako SCG ne bi dospela u isti položaj kao Hrvatska, koja je na putu ulaska u EU zaustavljena zbog Ante Gotovine.

Lazareviću sloboda do suđenja

Kako saznaje B92, Haško tužilaštvo se neće protiviti da general Vladimir Lazarević bude na slobodi do početka suđenja.

Haško tužilaštvo je zatražilo i da suđenje Lazareviću, generalu policije Sretenu Lukiću i generalu Nebojši Pavkoviću bude spojeno sa optužnicom protiv generala Dragoljuba Ojdanića, Nikole Šainovića i Milana Milutinovića. Vladimir Lazarević je doborovoljno otišao u Hag 3. februara posle pregovora sa Vladom Srbije i blagoslova Patrijarha Pavla.

On je optužen za zločine na Kosovu 1999, kada je bio komandant Prištinskog korpusa. Konačnu odluku o zahtevu Lazarevićeve odbrane doneće sudsko veće tribunala posle rasprave koja još nije zakazana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: