Del Ponte: Hrvatska ne sarađuje

Glavna haška tužiteljka, Karla del Ponte, uputila je pismo vladama EU, u kojem kaže da Hrvatska ne sarađuje u potpunosti.

Izvor: B92

Utorak, 08.03.2005.

08:39

Default images

"Do mene nisu stigle nikakve nove informacije (od 11. februara) zbog kojih bi modifikovala svoju procenu saradnje Hrvatske s Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji", navodi Del Ponte u pismu luksemburškom predsedništvu EU.

Napominjući da je Zagreb preduzeo neke korake u smeru zamrzavanja imovine odbeglog generala i protiv mreže njegovih pomagača, del Ponteova zaključuje kako joj se "čini da su ti koraci došli prekasno, da su marginalne vrednosti i da se teško mogu smatrati odgovorom na pitanja koja je otvorila u svojoj proceni od 11. februara".

"Usprkos svim javnim i privatnim garancijama iz Zagreba, Ante Gotovina ostaje unutar dosega hrvatskih vlasti", ocenuje Del Ponte u pismu koje je prosleđeno svim zemljama članicama EU.

EU u četvrtak o Hrvatskoj

Ambasadori 25 zemalja Evropske unije u četvrtak će razmotriti pitanje početka pregovora o prijemu Hrvatske u EU.

Kako prenose izvori bliski EU, sastanak će biti održan nedelju dana pre početka zvaničnih pregovora, predviđenih za 17. mart, a konačnu odluku o početku pregovora 16. marta će doneti ministri inostranih poslova zemalja EU.Početak pregovora je odložen zbog slučaja hrvatskog generala u penziji Ante Gotovine, kojeg Hrvatska nije izručila Haškom tribunalu, koji ga tereti za zločina nad Srbima u Hrvatskoj. Vlasti u Zagrebu tvrde da ne znaju gde je Gotovina nalazi.

Luksemburg, zemlja-predsedavajuća EU i predstavnici Haškog tribunala u petak treba da održe konsultacije o Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

22 h

Podeli: