SAD: U SCG poštovana ljudska prava

U Srbiji i Crnoj Gori 2004. godine u suštini su poštovana ljudska prava, uprkos problemima u nekim oblastima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2005.

21:47

Default images

Ovo se navodi u redovnom izveštaju Stejt departmenta, koji je objavljen u ponedeljak. Policija je efikasno istražila politička ubistva za vreme i posle režima Slobodana Miloševića, ali nekažnjavanje krivaca i korupcija su i dalje problemi, navodi se u delu posvećenom Srbiji i Crnoj Gori.

Stejt department smatra da je SCG Haškom tribunalu "dostavila puno dokumenata" i pružila svedoke za suđenja, ali i da je pored toga ta institucija ostala nezadovoljna saradnjom SCG, zbog verovanja da se bivši komandant bosanskih Srba, general Ratko Mladić nalazi u Srbiji.

Prema procenama, kako se navodi u izveštaju, oko 30 odsto dece u SCG, uglavnom Roma, žrtve su nasilja, ali i policija je uglavnom reagovala na sprečavanju ove pojave.

Stejt department navodi da se broj međuetničkih incidenata u Vojvodini povećao od kako je na parlamentarnim izborima u Srbiji u decembru 2003. Srpska radikalna stranka dobila glasove u različitim sredinama.

Podseća se i da je homoseksualna zajednica u Srbiji prikrivena zbog straha, nasilja i diskriminacije.
Ocenjuje se da srpska vlada ima "značajan uticaj" na tri programa Radio-televizije Srbije i na još neke televizije, ali i da nema "formalnu kontrolu" tih medija.

Takođe, Vašington smatra da su vlasti Srbije i SCG sarađivale sa susednim zemljama i međunarodnim organizacijama na identifikaciji i pronalaženju nestalih osoba, ali i da je napredak u toj oblasti "spor".

Kosovo: Možda politički motivisano nasilje

Kada je reč o Kosovu, u izveštaju se navodi da su UNMIK i privremene kosovske institucije u suštini poštovali ljudska prava, ali su u nekim oblastim zabeležini "ozbiljni problemi", pogotovo kada je reč o kosovskim Srbima. Vašington podseća i na "navodna etnički motivisana ubistva Srba" na Kosovu tokom 2004. pogotovo za vreme martovskog nasilja. Sloboda kretanja kosovskih Srba i dalje je, kako se navodi, ozbiljan problem.

Rastuće nasilje na Kosovu, pogotovo za vreme martovskih nemira, "možda je bilo politički motivisano i možda su njim rukovodili ekstremni kosovski Albanci", dodaje se u izveštaju.
Kosovski Srbi suočavaju se sa socijalnom diskriminacijom u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, "iako te servise nastavlja da dopunjava vlada SCG kroz Koordinacioni centar za Kosovo i paralelne institucije", stav je Vašingtona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: