Rešenje za SCG nije na vidiku

Svi rokovi za održavanje neposrednih izbora za poslanike državne zajednice su probijeni, ali još nema dogovora.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 20.02.2005.

13:46

Default images

Predsednik državne zajednice Svetozar Marović ocenio je za "Politiku" da je pravi izlaz iz trenutne situacije oko izbora za parlament državne zajednice samo sporazum i da je neophodan "stalni dijalog" da bi do njega došlo.

"Verujem da ćemo nakon pozitivne Studije o izvodljivosti, do sporazuma veoma brzo doći. To znači, kad se završi deo onih još predstojećih obaveza u vezi sa Hagom, mislim da onda imamo jedno široko polje ubrzanih evropskih koraka Srbije i Crne Gore u ovoj godini", kazao je Marović.

Predsednik držvane zajednice je istakao da 2005. nije "godina u kojoj se razgovara o referendumu", već ona u kojoj se razgovara o tome "kako da se približimo Evropi".

Marović je ponovio stav da mandati poslanika u parlamentu SCG prestaju kada se verifikuju mandati novoizabranih poslanika. "Mislim da bi bilo neuporedivo štetnije objaviti da parlamenta državne zajednice nema i da ga zaključamo dok se mi ne dogovorimo", kazao je Marović i dodao da bi takva situacija bila pogodna za one koji "žele da ubrzaju kraj državne zajednice".

On je rekao i da većinska poslanička grupa iz Crne Gore "ne želi da učestvuje u takvoj vrsti opstrukcije", kao i da "ima uverenja da većinske grupe iz Srbije žele da daju doprinos da, dok se to pitanje ne reši, ne ugrožavaju rad parlamenta SCG".

Đukanović: Tadićeva izjava ohrabrujuća

Milo Ðukanoviæ na skupu na kom se govorilo o buduænosti SCG
Za buduće odnose između Crne Gore i Srbije najbolje je rešenje savez suverenih  međunarodno priznatih država, ali ako partneri iz Srbije na to ne pristanu, odluka će biti doneta na referendumu u februaru 2006. godine i taj rok se neće odlagati, izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

On je za podgoričke "Vijesti" rekao da su moguća dva scenarija – transformacija postojeće državne zajednice u savez nezavisnih država ili referendum o državno-pravnom statusu Crne Gore.

Đukanović kaže da o ideji o savezu nezavisnih država još nije razgovarao sa zvaničnim predstavnicima vlasti u Srbiji. "Naprotiv, imali smo nekoliko vrlo tvrdih stavova, uključujući i stav premijera Srbije Vojislava Koštunice da ne želi da razgovara o toj temi, da ne želi razgovor dva rukovodstva, već u okviru Saveta za evropske integracije o evropskoj budućnosti SCG. To je još jedna potvrda da se beži od otvorenih pitanja", rekao je Đukanović.

On je ocenio ohrabrujućom izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da je za Srbiju prioritet članstvo u EU, navodeći da takav stav može doprineti "konstruktivnijem rešavanju" odnosa Beograda i Podgorice. "Za nas je ohrabrujući svaki politički stav koji ukazuje da su Srbiji i Crnoj Gori prioritetni njihova evropska budućnost. Zaista verujem da državna zajednica nije najvažnije pitanje za strateške nacionalne interese ni Srbije ni Crne Gore", rekao je Đukanović za "Vijesti".

On je izrazio nadu da bi o tome mogao biti postignut konsenzus u Srbiji, koji bi doveo do bržeg rešenja odnosa Srbije i Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: