Gde su i šta rade agenti

Jedan novinar poljskog dnevnika "Žečpospolita" dobio je otkaz jer je kolegama dostavio listu agenata bivše službe bezbednosti.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 01.02.2005.

12:19

Default images

Bronjislav Vildštajn je ostao bez posla zato što je iz Instituta za pamćenje naroda izneo spisak imena 240.000 agenata komunističke državne bezbednosti i poslao ga kolegama u poljskim medijima. Pokazalo se da su na listi, pored imena agenata, i imena svih osoba koje se u dosijeima pojavljuju.

"Svojim činom je iskoračio iz uloge novinara i prihvatio ulogu političara. To je u suprotnosti s našim pravilima u redakciji i s principima nezavisnog novinarstva", neveo je glavni urednik Gžegož Gauden.

"Nisam prekršio zakon, jer je taj spisak javan. Želeo sam da omogućim kolegama da se obraćaju IPN i traže obelodanjivanje podataka", rekao je Vildštajn, ali nije želeo da kaže kome je poslao materijal.

Premijer Marek Belka optužio je Vildštajna da je iznošenjem spiska kompromitovao ceo proces lustracije u poljskom društvu. "To je u stvari kraj bilo kakve lustracije. Ne znam da li mu je to bio cilj, ali posledice su takve", rekao je Belka.

Predsednik IPN-a Leon Kjeres i dobar deo političara smatraju da bi stihijsko objavljivanje imena, bez obrade i komentara, donelo više štete nego koristi.

U Poljskoj su mnogi nezadovoljni tempom lustracije i čišćenja državne uprave od protagonista komunističkog režima. Poljaci traže da spiskovi agenata tajne policije budu objavljeni na Internetu, kao što su to već učinile Češka i Slovačka.

Iskustva Češke i Slovačke

U češkom Ministarstvu inostranih poslova još je zaposleno 1.100 pripadnika bivše Državne bezbednosti Čehoslovačke, StB.

Pre 15 godina čehoslovački ministar unutrašnjih poslova Rihard Saher naredio je da raspuštanje StB-a, koji je tada zapošljavao 12.000 ljudi, a na spiskovima vodio 75.000 agenata i saradnika, mada istoričari procenjuju da ih je bilo više. U periodu plišane revolucije, od 1. decembra 1989, kada je vanredno naređenje o uništenju dosijea izdao šef StB-a, general Alojz Lorenc, do sredine januara 1990, uništena je većina dosijea.

Češki istoričar Vilem Prečan upozorio je na to da se društvo kako-tako obračunalo i obračunava sa agentima i saradnicima StB-a, ali da su van pažnje javnosti ostali stalno zaposleni u StB-u, koji su vrbovali agente i rukovodili njihovim radom. U češkom MUP-u ih je ostalo još oko 1.100, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Češke František Bublan.

U vreme vlade Vladimira Mečijara mnogi bivši pripadnici StB-a vratili su se na posao u novu slovačku obaveštajnu službu, SIS, gde su do čistke, krajem 2003, činili oko 12 odsto obaveštajaca. Zloglasni šef StB-a, general Alojz Lorenc danas je u Slovačkoj moćan biznismen. Čehoslovačke vlasti su ga osudile na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i nezakonitog uništavanja dosijea, ali je kaznu izbegao tako što je po raspadu Čehoslovačke pobegao u Slovačku, gde su lustracije obustavljene, a političke volje za suđenja za zločine prošlosti nije bilo do 1998.

Mađarska: Vlada traži otvaranje dosijea

Vlada Mađarske je pokrenula proceduru za otvaranje tajnih dokumenata iz perioda bivšeg režima.

Vladajuća Mađarska socijalistička partija predala je Parlamentu nacrt Zakona o agentima bivšeg režima, koji bi, kako prenose mediji, omogućio pregledanje tajnih dokumenata, ali i objavljivanje lista agenata i njihovih izveštaja, na Internetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: