"Na zapadu ništa novo", a ni u Srbiji

Oli Ren kaže da su ključni uslovi za evropsku integraciju SCG puna saradnja sa Hagom i raskid sa nacionalizmom prošlosti.

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2005.

08:21

Default images

"U današnjim i jučerašnjim susretima dobio sam informacije o konkretnim koracima koji bi mogli da znače konkretan pomak u pravcu saradnje sa Haškim tribunalom. Očekujem da vidim stvaran napredak u saradnji sa Tribunalom, koji bi onda vodio pravom napretku ka Evropi", rekao je komesar EU za proširenje, posle susreta sa predsednikom SCG Svetozarom Marovićem.

U vezi saradnje sa Haškim tribunalom, Ren je precizirao da se moraju načiniti značajni, a ne samo minimalni pomaci u pravcu pune saradnje. Ren je, ujedno, objasnio da je to uslov za početak pregovora o asocijaciji i stabilizaciji sa Evropskom Unijom: "Lopta je sada u vašem dvorištu. Ja znam da je to osetljivo i teško pitanje za SCG, ali to je problem koji je u rukama Saveta ministara SCG. Oni su jedini kompetentni da nešto urade i apelujem na njih da nešto urade što je pre moguće kako bi dokazali da mogu da naprave značajan napredak koji vodi punoj saradnji s tribunalom u Hagu.“

Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković, rekao je da se nada da će "u narednih nekoliko dana Vlada Srbije, premijer Srbije i svi politički faktori u zemlji pokazati maksimum odgovornosti pred narodom, državom i pred našom budućnošću i povući poteze koji se moraju povući. "Sasvim je sigurno da je pomoć koju prvo moramo dobiti pomoć od nas samih, da uklonimo tu jednu i jedinu prepreku između sebe i puta u Evropu. Ne mogu da zamislim i ne smem da razmišljam o tome da će se Srbija vratiti u vreme Slobodana Miloševića", rekao je Drašković.

Ren i Crnogorci

Ren je u utorak razgovarao i sa predsednikom i premijerom Crne Gore, Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem. U tim razgovorima Oli Ren je naveo da državna zajednica treba da poštuje Ustavnu povelju, da ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom i gradi čvrst put obe članice ka EU. 

Predsednik Crne Gore Vujanović izjavio je da je Crna Gora spremna za integraciju u Uniju i ispunjavanje svih uslova na tom putu: "Objasnio sam šta smo uradili na planu institucionalne infrastrukture, normative, izvršenja zakona i spremnost Crne Gore da maksimalno iskoristi princip dvostrukog koloseka, koji je utvrđen u martu. Orijentacija Crne Gore ka EU je orijentacija svih političkih stranaka, i parlamentarnih i građana, i mi smo  naravno, veoma zadovoljni na spremnosti Evropske unije da nam u tome pomogne."

Ren i Srbi

Što se tiče stavova stranaka vladajuće koalicije, oni su, čini se, nepromenjeni. Naime, gostujući u emisiji "Kažiprst" Radija B92, funkcioner Demokratske stranke Srbije Rade Obradović, ocenio je da se politika Vlade Srbije prema Haškom tribunalu, koja je već dogovorena, neće promeniti: "Postoji i ono najlogičnije moguće rešenje, koje je posledica i rezultata politike koju je ova Vlada Srbije usvojila, a to je ta dvosmerna saradnja sa Haškim tribunalom i dobrovoljna predaja svih optuženih pred Haškim  tribunalom. Najverovatnije je da će Vlada Srbije istrajati na toj svojoj dogovorenoj politici i da će to biti rešenje svih ovih problema."

Funkcioner G17 plus Čedomir Antić, međutim, ocenjuje za B92 da je Srbija potpuno nepotrebno upala u političku krizu zbog nesaradnje sa Tribunalom u Hagu: "Mi moramo znati da je 27. ipak sada izašao kao jedan psihološki datum. Naravno, niti sam ja, niti je Predsedništvo G17 plus vlasno da izvede stranku iz Vlade. Mi ćemo morati da izađemo pred Glavni odbor, koji će biti održan u danima koji neposredno slede iza 27. Ja pretpostavljam da će to biti tokom vikenda održano. Samo su tehnički razlozi ti zbog kojih ja sada ne mogu da kažem datum i sat kada će GO biti održan. I verujem da ćemo mi članovima Glavnom odbora morati da kažemo istinu, koju neprekidno ponavljamo građanima Srbije."

Komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren, razgovarao je i sa predsednikom i potpredsednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom i Miroljubom Labusom. I tu je glavna tema bio Hag, a u pauzi svojih sastanaka Ren je otvorio u beogradskom Domu omladine foto-izložbu kojom se obeležava četiri godine rada Evropske agencije za rekonstrukciju na projektima u Srbiji.

Koštunica: Uskoro nove predaje, dobrovoljne

Vojislav Koštunica kaže da se Vlada zalaže za ispunjenje međunarodnih obaveza najavivši nove dobrovoljne predaje. U saopštenju izdatom nakon razgovora Koštunice sa Komesarom za proširenje EU Olijem Renom navodi se da je Vlada Srbije opredeljena za evropske integracije i da će u punoj meri doprineti ispunjavanju svih obaveza na putu priključenja u EU.

Koštunica i Ren su se u razgovoru složili da je poštovanje Ustavne povelje SCG najbolji put za efikasno funkcionisanje institucija državne zajednice.

I na kraju, zaključak

Na kraju, kao što sva pravila nalažu, zaključak. Njega je, ovog puta čini se najbolje naveo ministar inostranih poslova Vuk Drašković: "Na zapadu ništa novo jer u Srbiji nema ništa novo."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: