U Luksemburgu i o Vojvodini

Izvor: B92

Subota, 09.10.2004.

18:53

Default images

Prema pisanju lista "Nepsabadšag", na denvnom redu sednice ministara inostranih poslova EU biće i Vojvodina.

Iako rasprava o situaciji u Vojvodini neće biti na prvom mestu u okviru razgovora o Zapadnom Balkanu, list piše da mađarsku diplomatiju čeka teška utakmica. Portparol Havijera Solane, Kristina Galjak izjavila je za taj list da uopšte ne vidi reč "Vojvodina" u planiranom tekstu zaključaka sa sastanka saveta ministara EU.

Najtiražniji mađarski dnevni list piše i da ne tako mali broj članica EU smatra da ono što se desilo u Vojvodini nije toliko dramatično, kako to Mađarska tvrdi, i da u vreme izbora nije dobro terati u čošak demokratsko rukovdstvo iz Beograda, jer će to terati vodu na mlin radikala.

Sličnog mišljenja je i predsednik skupštine SCG, Zoran Šami, koji kaže da su pojedinačni incidenti u Vojvodini, u stvari, preuveličani i da upravo to odgovara radikalnim političkim opcijama. On je ponovio da je usvojena Rezolucija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o funkcionisanju demokratskih institucija u SCG objektivna, iako su prvobitni tekst pokvarili pojedini amandmani poslanika Mađarske i Albanije. "Ja mislim da je taj dokument napravljen iskreno i objektivno. Tačno je i da je usvojeno nekoliko 'pakosnih' i nepotrebnih amandmana, ali to je odluka Skupštine, a kao i u svakoj skupštini odluke se usvajaju većinom glasova. Moj utisak je da ako mi nastavimo ozbiljno da gradimo državne institucije, pravnu državu i usput rešavamo ono što i nas interesuje, a to je da rešavamo teške ekonomske probleme, onda je naš put u Evropsku uniju osiguran", rekao je Šami.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: