Ljajić: Netačne informacije oko izveštaja UN

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2003.

16:04

Default images

Ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić izjavio je za B92 da su apsolutno netačne informacije o tome da vlasti nisu iznele pravu istinu iz izveštaja UN o stanju ljudskih prava u Centralnom zatvoru u Beogradu. Savetnik Komesarijata za ljudska prava pri Ujedinjenim nacijama Aleksandar Cvejić izjavio je da se izveštaj te organizacije o poseti pritvorenima u akciji "Sablja" "bitno razlikuje od izveštaja koji su objavljeni u medijima". Ljajić, koji poseduje izveštaje kancelarija UN i OEBS u Beogradu, tvrdi da u njima ima primedbi, ali pre svega u vezi s pravnim osnovama za pritvaranje lica u akciji policije. "Baš zbog toga, mi smo prihvatili da paket pravosudnih zakona ponovo bude stavljen na proveru u Skupštini za 90 dana. Druge njihove primedbe tiču se lošeg osvetljenja u CZ u Beogradu, posebno se to odnosi na pojedine samice, odnosno ćelije, na žalbeni postupak, odnosno na neupoznavanje pritvorenih lica s njihovim pravima. Manje-više su to primedbe koje mogu biti otklonjene, ali ni u kom slučaju to ne znači da je bilo kršenja ljudskih prava, posebno ne u obimu koji bi primio karakter neke pojave", kaže Ljajić. On je podsetio da se ocene koje je on izneo posle posete zatvorima u potpunosti podudaraju sa onim što je o tom pitanju rekao i šef misije OEBS Mauricio Masari.

Aleksandar Cvejić kaže da ostaje pri svojoj izjavi. "Koliko je meni poznato, Ljajić nije član Vlade Srbije i ne znam zbog čega je požurio da tako reaguje. Što se tiče Masarija, mogu da kažem da on nije bio s nama u zatvoru, znači sve eventualne izjave koje bi on davao ne može da daje iz svog utiska koji nastao iz njegove posete zatvoru, jer on tamo nije bio. Ostajem pri onome što sam rekao, a uporno izbegavam da kažem da je kršenja ljudskih prava bilo da ne bih prekršio dogovor napravljen s Vladom. Što se mene tiče, pretpostavljam da Ljajić nema ništa protiv toga da taj izveštaj objavi, ali to je na njima, nije na nama. Mi izveštaj nećemo objaviti dok ga ne objavi Vlada", kže on.

Rasim Ljajić ističe da "nema ništa protiv da taj interni dokument bude objavljen.: "Mi ćemo reagovati onako kako smo to i do sada činili. Dakle, nećemo da stvaramo nikakav medijski slučaj. Mi smo dobili četiri grupe tih primedbi, to su i preporuke koje smatramo kao pružanje dobrih usluga. Nastojaćemo da dobijemo konkretnu pomoć da uslovi u zatvoru budu bolji nego što jesu, nastojaćemo da ispitamo promene i zbog ovih krivičnih i pravosudnih zakona. Mi smo, kao demokratska zemlja, spremni da uskladimo zakonodavstvo u toj oblasti u skladu s važećim međunarodnim standardima, jer od svih primedbi ključna je ona koja se tiče pravnog osnova za pritvaranje i mi ćemo to preispitati", kaže Ljajić.

Radio B92 je nameravao da u emisiji "Kažiprst" u četvrtak do kraja rasvetli nedoumice oko izveštaja UN o stanju ljudskih prava u zatvorima. Ljajić je pristao da dođe, ali je Cvejić odbio da učestvuje u emisiji uz obrazloženje da je sve rečeno i da su njegovi nadređeni doneli takvu odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

22 h

Podeli: