Beograd: 1.000 ždralova za Japan

Građani Beograda će građanima Japana poslati više od 1.000 papirnih ždralova, kao čin tradicionalne molitve, koji simbolizuje nadu za život i opstanak.

Izvor: B92

Nedelja, 20.03.2011.

18:11

Default images

Akciju “1000 ždralova za Japan” pokrenuli su pre tri dana blogeri B92.

Cilj akcije je da pošalju poruku podrške građanima Japana, nakon razornih zemljotresa, cunanija i nuklearne katastrofe koji su prošle nedelje pogodili tu zemlju.

1.000 ždralova poleteće iz Beograda za Japan. Građani Beograda okupili su se u Domu omladine na inicijativu blogera B92 i građanima Japana uputili poruku: “Sa vama smo i u najtežim trenucima”.

“Pošto oni izražavaju neke svoje molitve i želju za srećom i za uspehom pravljenjem ždralova, koji predstavlja svojevrsnu molitvu japansku, došli smo na ideju da se skupi 1.000 ždralova koji imaju simboliku, želju za srećom”, objašnjava bloger B92 Kukusigameni.

Papirne ždralove nije teško napraviti, a oni koji to nisu umeli mogli su da pronađu i instruktore

Prema japanskoj tradiciji, jata 1.000 ždralova su nuđena svetinjama ili hramovima sa molitvom, zasnovanoom na verovanju da će trud savijanja tako velikog broja ždralova sigurno biti nagrađen. Poklanjaju se kao molitva za oporavak, želja za srećom i kao izraz simpatije i mira.

Učesnici akcije za B92 kažu da su upravo to poruke koje su želeli da pošalju narodu Japana:

“To će sve biti poruka narodu Japana da eto na neki način saosećamo sa njima u celom ovom bolu i patnji.”

"Pokušavamo nekako da im se revanširamo na neki način, naša srca su sa njima.”

“Narod Japana je uvek bio uz nas i normalno je da ćemo biti uz njih, a bićemo i uz druge.”

Veliki broj ljudi odazvao se na poziv blogera B92, od ambasadora Velike Britanije, koji je došao sa ćerkom, do poznatih glumica Svetlane Bojković i Gorice Popović.

“Ide nekako. Nikad nisam pravila i sada učim. Jako je interesantno i zanimljivo i liči mi na Japance”, rekla je Gorica Popović.

“To Japanci bolje razumeju nego mi, to je tradicija i iskrena energija koja se ovim putem šalje tako daleko”, rekla je Svetlana Bojković.

Više od 1.000 ždralova, koje su građani Beograda napravili i nanizali na uzice, biće predati ambasadoru Japana u Srbiji.

Opširnije o ovoj akciji čitajte na mestu odakle je sve počelo - Blogu B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: