Utorak, 29.10.2013.

13:15

Oluja odnela 16 života u Evropi

U Severnoevropskim zemljama jako olujno nevreme odnelo je 16 života, a suočene su i sa prekidom u snabdevanju strujom i problemima u železničkom transportu.

Izvor: Tanjug

Default images

Dan posle jake oluje koja je stigla sa orkansko jakim vetrom i obilnom kišom, Velika Britanija, Francuska, Holandija, severni delovi Nemačke i skandinavske zemlje - Švedska, Norveška i Danska počele su sa procenjivanjem razmera štete, prenosi agencija AFP.

U Britaniji, gde je četvoro poginulo, 61.000 domaćinstava je i dalje bez struje iako je, u ovo vreme juče, oko 600.000 domova bilo odsečeno od ostalog dela sveta na neki način. Železnički saobraćaj se odvija otežano i bilo je kašnjenja i otkazivanja, ali su usluge vraćene u normalni dnevni red polazaka.

U Nemačkoj, gde je sedmoro poginulo u olujnom nevremenu od nedelje, glavni železnički operater Dojčland Ban upozorio je da je za linije na severu zemlje potrebno vreme za vraćanje u normalan red vožnje, pošto je nevreme izazvalo štetu na železničkih prugama u Bremenu i Hamburgu, kao i u Donjoj Saksoniji i Šlezvig-Holštajnu.

Nekoliko škola u Šlezvig-Holštajnu u regionu između Severnog mora i Baltika danas su zatvorene.

Na jugu Švedske oko 60.000 domova i dalje je bez struje i oko 35.000 telefonskih korisnika nemaju linije, a u nekim seoskim sredinama trebaće nekoliko dana pre nego što bude normalizovano snabdevanje.

U Danskoj gde su dve osobe poginule, nacionalna železnička kompanija DSB upozorava na kašnjenja tokom dana.

U Holandiji je takođe dvoje poginulo i prelimarne procene govore da je pričinjena šteta od oko 95 miliona evra. Olujno nevreme uzelo je juče i jedan život u Francuskoj, a na desetine hiljada ljudi je ostalo bez struje i danas u Estoniji i Letoniji.

Jučerašnje olujno nevreme bilo je jedno od najgorih u poslednjih nekoliko godina sa udarima vetra od gotovo 200 kilomatara na čas, oborenim i isčupanim drvećem i stubovima, oštećenjima na zgradama i oborenim skelama širom sevenog dela Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: