Utorak, 29.07.2014.

18:26

Mađarska: Opozicija traži pomoć EU

Jedna mađarska opoziciona grupa će od EU tražiti da pooštri nadzor demokratije u Mađarskoj pošto je premijer rekao da želi da uvede "neliberalno društvo".

Izvor: Tanjug

Default images

Kopredsedavajući saveza E14-PM Viktor Sigetvari rekao je da ta alijansa želi da ukaže pažnju Evropskoj komisiji na "stalno pogoršanje kvaliteta mađarske demokratije", naročito kad je reč o slobodi medija i nevladinih grupa, preneo je AP.

"Potrebno je ozbiljnim i aktivnim sredstvima zaustaviti uništavanje mađarske demokratije", rekao je Sigetvari.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u subotu da je finansijska kriza iz 2008. godine pokazala da liberalne demokratije više nisu konkurentne i naveo kao uspešne modele Singapur, Kinu i Rusiju.

"Želimo da izgradimo društvo dobrobiti rada...koje je spremno da podnese odium ako se proglasi neliberalnim", rekao je Orban tokom jednog govora u Rumuniji.

Od 2010, Orban, čija je partija Fides jedva zadržala dvotrećinsku većinu u parlamentu posle izbora u aprilu, centralizovao je izvršnu vlast i povećao ovlašćenja države na uštrb privatnog sektora, navodi AP.

Orban je kazao da su prepreka njegovim nastojanjima da reformiše Mađarsku razmimoilaženja s EU i "plaćeni politički aktivisti" organizacija civilnog društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: