Sreda, 24.10.2007.

11:06

"Vizental": Zaustaviti marš nacista

"Centar Vizental" zatražio od češkog predsednika Vaclava Klausa da spreči da jevrejskim getom u Pragu prođe marš neonacista.

Izvor: Beta

Default images

Centar sa sedištem u Parizu, koji nosi ime slavnog lovca na nacističke zločince Simona Vizentala, uputio je apel češkom predsedniku zato što je u ponedeljak praški sud ukinio zabranu pohoda koji je zakazan za 10. novembar, na godišnjicu Kristalne noći, početka pogroma Jevreja u nacističkoj Nemačkoj.

Međutim, Klausov portparol Petar Hajek je rekao da je "apsurdno da predsednik istupi protiv odluke suda".

Gradske vlasti, kao i prošle godine, ponovo su nejasno obrazložile zašto zabranjuju marš, te sudu nije preostalo drugo nego da poništi zabranu.

Gradski odbornici sada traže način kako da ipak zabrane marš Mladih nacionalnih demokrata formalno protiv "češkog učešća u okupaciji Iraka".

Istovremeno, češki Jevreji, anarhisti, podmladak socijaldemokrata i antifašističke organizacije spremaju se da izađu 10. novembra na ulice i spreče ulazak neonacističkog pohoda u četvrt Jozefov u kojoj je nekadašnji jevrejski geto pod zaštitom Uneska.

"Stotine sinagoga u Rajhu su 1938. godine bile uništene, hiljade Jevreja strpane u zatvor, mnogi ubijeni. Češki neonacisti žele da proslave te događaje demonstracijama kod sinagoga i kraj Starog jevrejskog groblja, a pri tome se pozivaju na slobodu okupljanja", podsetio je Centar Klausa na zloglasnu Kristalnu noć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

16 h

Podeli: