Četvrtak, 22.12.2005.

22:14

"Koštunica pisao za Obraz"

Aktuelni premijer Srbije Vojislav Koštunica 1996. pisao za časopis "Obraz", iz kojeg je proistekao i "Otačastveni pokret Obraz".

Izvor: Beta

Default images

Ovo je danas izjavio profesor na Katedri za društvene nauke na Univerzitetu u Notingemu, u Engleskoj, Jovan Bajford na tribini "Rasizam, fašizam, ksenofobija...". On je rekao da je Koštunica za "Obraz" napisao jedan nacionalistički članak i zapitao zbog čega je pisao za malo poznati časopis, tim pre što je morao da zna da je ideološki profil tog lista često bivao antisemitistički i rasistički.

Bajford je objasnio da je časopis "Obraz" osnovan 1993. godine, da je izlazio prilično neredovno, a da se potom polako pretvarao u pokret.

"Osnivač pokreta 'Obraz' bio je pokojni Nebojša Krstić, čovek sa vrlo jakim vezama u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i čovek koji je, kao student beogradskog Bogoslovskog fakulteta, dobio i nagradu patrijarha za jedan svoj rad", kazao je Bajford. Dodao je da je "Obraz" izgubio dosta veza sa SPC, nakon što je Krstić poginuo 2001. godine u saobraćajnoj nesreći.

"Mladen Obradović, koji je Krstića nasledio, nije toliko sposoban i nema toliko veza sa SPC. Ali oni danas tu vezu sa crkvom uspostavljaju preko Srpskog narodnog pokreta 'Svetozar Miletić', sa kojim je blizak i vladika bački Irinej. Dakle, veze 'Obraza' sa SPC nisu više direktne, ali svakako ih ima, a SPC se nikada nije ogradila od 'Obraza'", rekao je Bajford.

Bajford je rekao da je u Srbiji na sceni potpuno približavanje takozvanih "patriotskih političkih snaga", uključujući i neonacističke grupacije i pokrete sa hrišćanske desnice, poput "Obraza", "Dveri", "Justina filozofa".

"Oni se približavaju jer su spremni da međusobne razlike izbrišu pošto imaju zajednočkog neprijatelja, a to su liberalno javno mnjenje i nevladine organizacije", ocenio je Bajford.
Tribina "Rasizam, fašizam, ksenofobija..." deo je šireg projekta Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, koji je podržao Savet Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: