Utorak, 19.04.2016.

07:31

Eksplozija, pa oružani sukob - 28 ubijenih / VIDEO

Eksplozija je rano jutros potresla centar Kabula, nakon čega je počeo oružani sukob talibana i bezbednosnih snaga u kom je ubijeno najmanje 28 ljudi.

Izvor: Tanjug

Eksplozija, pa oružani sukob - 28 ubijenih / VIDEO
Foto: Tanjug

Broj ubijenih u jutrošnjem napadu talibana u centru Kabula porastao je na 28, saopštio je načelnik policije u avganistanskoj prestonici, javlja AFP.

Ranije tokom dana Ministarstvo zdravlja Avganistana je saopštilo da je najmanje sedam osoba ubijeno, dok ih je 327 ranjeno u koordinisanom napadu talibana koji je rano jutros počeo u centru Kabula ispred vladine agencije eksplozijom automobila bombe i potom se nastavio u zgradi agencije.

"Mnogi među ranjenima su u teškom stanju", rekao je agenciji Frans pres portparol Ministarstva Ismail Kavosi, dodavši da je do sada 208 ranjenih, među kojima ima i žena u dece, prebačeno u bolnice.

Oružani sukob avganistanskih bezbednosnih snaga s talibanskim ekstremistima u kompleksu glavne vladine bezbednosne agencije je okončan, saopštili su avganistanski zvaničnici.
Foto: Tanjug
Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana Sedik Sediki je rekao da je tokom borbe ubijen najmanje jedan napadač, preneo je AP.

Talibani su na svom veb-sajtu na paštunskom jeziku objavili da su oni odgovorni za samoubilački napad na "Desetu jedinicu" Nacionalnog direktorata za bezbednost (NDS), koja je nadležna za zaštitu vladinih ministarstva i važnih ličnosti.

Oni su naveli da je automobil bomba razneo glavnu kapiju ispred kancelarije, omogućivši drugim borcima, među kojima je bilo još bombaša samoubica, da uđu u kompleks pod jakim obezbeđenjem.

Talibani su prošle nedelje upozorili da će „pokrenuti obimne napade na položaje neprijatelja širom zemlje“.

„Prvu eksploziju izazvao je bombaš samoubica u automobilu, a moguće je da jedan ili dvojica bombaša i dalje pružaju otpor. Lokaciju na kojoj se dogodio napad potpuno su blokirale avganistanske bezbednosne snage“, izjavio je ranije portparol ministarstva.
Foto: Tanjug
U toj oblasti se nalazi nekoliko bezbednosnih agencija, uključujući Nacionalni direktorat za bezbednost, navodi „Gardijan“. Osim toga, samo nekoliko stotina metara udaljeni su Ministarstvo odbrane i predsednička palata.

Rojters javlja da su se oglasile sirene s područja ambasade SAD, koja se nalazi u blizini sedišta glavne misije NATO u Avganistanu. Iz američke ambasade i NATO je saopšteno da nisu imali posledica od eksplozije.

BBC navodi da se eksplozija čula samo u ambasadi SAD, iako su neki mediji preneli da se eksplozija dogodila u njenoj blizini. Rojters prenosi izjavu svedoka koji kaže da su se pucnji čuli više od pola sata nakon eksplozije, a isto tvrdi i policija Kabula.

Predsednička palata izdala je saopštenje kojim je najsnažnije osudila napad.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: