Izvor: blicžena.rs

Visočka banja nalazi se u blizini sela Visoka u podnožju Zlatibora, u gornjem toku Velikog Rzava i svake godine privlači sve veći broj turista.

Međutim, o ovom banji se i dalje nedovoljno govori i nepravedno je zapostavljena, jer je pravi biser naše zemlje.

Veliki Rzav se smatra jednom od naših najčistijih reka i izvire u podnožju planine Mučanj, između Kokinog Broda i Ivanjice, istočno od planine Murtenice i južno od Javora.

Veliki Rzav čine Presečka reka, ona izvire na obroncima planine Čemernice, i reka Jamčica, koja izvire u selu Močiocima.

Ovaj kraj je kao stvoren za letnji odmor, s obzirom na to da na Velikom Rzavu nekoliko uređenih plaža.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Turizam u Srbiji (@srbijupoznaj)

Termalno blago

Na toku Velikog Rzava kroz ariljska sela na oko 600 metara nadmorske visine, pojavljuju se i mnogi termalni izvori minirelane vode.

Do ovog lekovitog mesta, skrivenog među stenama, može se doći jedino peške uskom stazicom koja vodi kroz živopisne krajolike Velikog Rzava.

Voda ima konstantnu temperatru od 24 stepena, pa se mnogi kupaji i zimi u njoj. Od davnina je poznata da leči reumu, srčane probleme, nervna, kožna i očna oboljenja.

Izvori termalne vode u Visočkoj banji ističu iz podzemnog jezera i pod sopstevnim pritiskom pronalaze otvore u stenama gde je najmanji otpor, a to je najniža tačka u kanjonu Rzava. Ističući iz jezera meša se sa rečnom vodom i hladi se.

Ovakav tip kanjonskih izvora je pravi termalni raritet i jedini je ove vrste u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Posebno su retke viseće terme, izvori u stenama, iznad korita reke.

Legenda o konju i lekovitom izvoru

Postoje predanja kako je izvor Visočke banje otkriven. Naime, meštani su hteli da se otarase konja kome je bila povređena noga. Odveli su ga pored reke u kamenite stene. Kada su se vratili, konj je hodao obalom reke kao da mu se ništa nije ni dogodilo. Zagazili su u vodu i shvatili da je voda topla.

Postoji još jedna legenda koja kaže da su se na ovom toplom izvoru lečili kosovski junaci na povratku iz Kosovskog boja, postoje i priče da su ljudi do banje dovoženi na kolima ili na konjima – zbog bolesti nepokretni. I da bi posle dve nedelje odlazili peške kući, piše srbijaplus.net.

Noćenje u blizini ove banje može koštati svega 6 evra, dok je noćenje sa doručkom nešto skuplje, i iznosi 8 evra.

Podeli: