Nedelja, 11.11.2012.

15:02

Medalje pradedi i prababi Jeremića

Jad Vašem u Jerusalimu dodelio je medalju Nuriji i Devleti Pozderac, pradedi i prababi Vuka Jeremića, zbog spasavanja Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Tanjug

Default images

Bračni par Pozderac je dobio medalju "Pravednik među narodima" i Povelju časti.

Nurija i Devleta Pozderac su pradeda i prababa predsedavajućeg Generalne skupštine UN Vuka Jeremića, a visoka odlikovanja dodeljena su im zbog hrabrosti i plemenitosti koju su iskazali spašavajući Jevreje upućene u ustački koncentracioni logor Jasenovac.

Grupa Jevreja koja je odbegla iz transporta za Jasenovac, pokucala je na vrata porodice Pozderac u Cazinu, u zapadnoj Bosni i Hercegovini, a zahvaljujući njihovoj pomoći, oni su preživeli nacističku okupaciju Jugoslavije i holokaust, navodi se u saopštenju. Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi pozdravio je herojski čin porodice Pozderac, podsećajuci na jevrejsku izreku da je onaj koji je spasio jedan život spasio čovečanstvo.

"Svi oni u Izraelu koji su potomci Jevreja spasenih u Cazinu ovom prilikom duguju svoje živote porodici Pozderac", poručio je ambasador Levi u saopštenju dostavljenom medijima.

Priznanja će biti uručena potomcima, a datum ceremonije na kojoj će biti dodeljena još jedna medalja "Pravednik među narodima", nije utvrđen. Nurija Pozderac po zanimanju je bio učitelj i pre rata poslanik iz cazinskog sreza, a jedan je od vođa i pokretača Narodnooslobodilackog pokreta u Cazinskoj krajini.

Njegov otac Murat-aga takođe je bio poštovan i uticajan u tom regionu za vreme turske vladavine. U toku Pete neprijateljske ofanzive nemačkih i četničkih snaga potpomognutih italijanskim i bugarskim jedinicama 1943. godine u blizini Sutjeske, Nurija Pozderac je ranjen, a preminuo je četiri dana kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: