Petak, 11.07.2014.

22:29

Mladi uče da bi otišli

Trka za indekse i srednjoškolske knjižice ovog leta najžešća je na fakultetima i u školama čije diplome garantuju posao u inostranstvu, pišu "Novosti".

Izvor: Večernje novosti

Default images

Trećina inženjera ode u svet čim diplomira, a u dijaspori radi, procenjuje se, oko 10.000 naših lekara. Na školovanje svakog od njih država troši oko 100.000 evra.

Svet traži naše lekare, medicinske sestre, inženjere, molekularne biologe, a da je to jedan od ključnim motiva, kada biraju buduće zanimanje, pokazuje i podatak da je ove godine na jedno mesto u medicinskim školama konkurisalo po 14 učenika. Za kuvara bi se školovalo devet puta više đaka nego što ima slobodnih mesta.

"Oko 30 odsto studenata, i to najboljih, ode u inostranstvo čim završi Elektrotehnički fakultet. Mladi odlaze, jer u Srbiji ne postoji tržište rada. U ovom trenutku, na primer, Nemačka ima otvorene konkurse za 400.000 inženjera svih vrsta i tu naši mladi vide šansu. Srbija ne čini mnogo da bi ove ljude zadržala", kaže za "Novosti" prof. dr Branko Kovačević, dekan ovog fakulteta.

Iz državnog zdravstva u svet odlaze lekari svih profila, ali najviše oni kojih ni u Srbiji nema dovoljno - anesteziolozi, radiolozi i patolozi. Na Malti, recimo, gde je iz naših klinika otišlo dosta lekara, plata anesteziologa je najmanje 3.000 evra, a u Srbiji od 67.000 dinara.

Lekarska komora Srbije prošle godine izdala je oko 850 sertifikata lekarima koji su im neophodni da bi konkurisali za posao u inostranstvu. Među njima su i mladi i nezaposleni, kojih je na birou trenutno 2.455, ali i iskusni specijalisti.

"Za ovu godinu još nismo pravili presek, ali činjenica je da iz dana u dan potpisujem sve više potvrda kolegama koji se spremaju za odlazak iz zemlje", kaže primarijus dr Tatjana Radosavljević, direktorka LKS. Zemlju napušta i drugi medicinski kadar. Na evidenciji nezaposlenih je više od 13.000 medicinskih sestara, ali u inostranstvo odlaze uglavnom one koje već imaju posao i radno iskustvo. U Udruženju medicinskih sestara, tehničara i babica, kažu da, od kada su se zemlje EU "otvorile" za ovaj kadar, sestre sve masovnije pakuju kofere.

"Sve zemlje od Italije do Amerike i Australije traže medicinske sestre. Postoji realna opasnost da se u zdravstvu Srbije ovaj kadar, kojeg inače u bolnicama nema dovoljno, ospe. Najtužnije je što će nam otići medicinske sestre koje su najkvalitetnije", kaže Verica Milovanović, predsednik Udruženja.

U razvijenim zemljama nema mnogo mladih koji žele da se školuju za ovaj profil, ali je u Srbiji to zanimanje među onima koji tek biraju svoju profesiju još aktuelno, iako se do radnog mesta teško dolazi, a osnovna plata medicinske sestre u državnom zdravstvu je svega 33.000 dinara.

"Kod nas su plate medicinskih sestara ponižavajuće u odnosu na ono što se od njih traži, i može se očekivati da će sestre sva masovnije odlaziti u inostranstvo", kaže Verica Milovanović.

I ogromno interesovanje za kuvare objašnjivo je namerom da se što pre ode u inostranstvo.

"Gde god da putujem po svetu, sretnem nekog bivšeg đaka, kuvara ili konobara. Šansa za rad u inostranstvu je mnogim đacima motiv da se školuju za konobara ili kuvara. Najviše ih odlazi na prekookeanske brodove, gde mesečno mogu da zarade i do 5.000 evra. Ali oni prvo ovde ispeku zanat, pošto su traženi samo radnici sa iskustvom", priča dr Milijanko Portić, danas vanredni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, inače dugogodišnji direktor Turističko-ugostiteljske škole u Beogradu.

S istim motivima, napominje Portić, ogromno je i interesovanje za studije gastronomije na fakultetu na kome predaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

278 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: