Sreda, 08.08.2012.

00:34

Vučić ukida prisluškivanja

Iz kabineta Aleksandra Vučića i Odbora za bezbednost poručuju da će problem neovlašćenog prisluškivanja uskoro biti na dnevnom redu.

Izvor: Večernje novosti

Default images

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković srešće se ove nedelje sa novim direktorom BIA Nebojšom Rodićem, saznaju Novosti.

Tema bi, između ostalog, trebalo da bude pristup bezbednosnih službi "zadržanim podacima", odnosno telefonskim kontaktima građana (ko je, sa kim, koliko često razgovarao). Biće to verovatno prvi u nizu sastanaka koje će ova nezavisna tela imati sa predstavnicima novih vlasti u vezi sa preporukama koje su dali pre mesec dana. Posle nadzora telefonskih operatera - ko i kako koristi podatke o pozivima građana, otkriveno je da samo jedan od četiri operatera u Srbiji registruje kontrolu listinga, iako su po zakonu svi obavezni. Njemu je za godinu dana podneto 4.000 zahteva za uvid u listinge, a više od polovine je bilo bez odluke suda, odnosno protivzakonito! U istom periodu, zabeleženo je i 272.000 direktnih pristupa bazama podataka, bez ikakve dozvole. Kad se saberu svi uvidi u komunikacije građana, ove brojke "dobacuju" preko milion.

"Poverenik i ombudsman su završili posao, ustanovili nepravilnosti i dali 14 preporuka Skupštini i Vladi. Sada čekamo šta će biti realizovano", kaže poverenik Šabić.

Tada ministar policije, sada i premijer Ivica Dačić, oglasio se odmah i podržao sve predložene mere. Među njima su hitna izmena zakona, kako bi se tačno odredilo koji sudovi odlučuju o zahtevima policije i bezbednosnih službi da kontrolišu komunikacije građana. Takođe se insistira na preciznoj evidenciji o uvidu u te kontakte, da bi se izbegle zloupotrebe. Predloženo je i pravno uređenje privatnog sektora bezbednosti, ali i da se krivično sankcioniše ometanje istrage koje vode nezavisni kontrolni državni organi.

Povod za ovo su nesuglasice do kojih je došlo tokom kontrole rada VOA (Vojno-obaveštajna agencija), koja je odbila da izvršava dobijene preporuke. Da li će zbog ovoga neko snositi posledice i koliko će se primeniti preporuke, znaće se vrlo brzo. Kako nam je rečeno u kabinetu ministra odbrane i prvog potpredsednika Vlade zaduženog za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala Aleksandra Vučića, ovo pitanje biće stavljeno na dnevni red odmah čim se kadrovski kompletiraju sve državne institucije.

Slična obećanja stižu i od predsednice skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Jadranke Joksimović. Ona poručuje da će "preporuke poverenika i ombudsmana biti jedna od prvih tema kad se ovaj odbor sastane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

14 h

Podeli: