Četvrtak, 03.05.2007.

17:40

Najava nasilja u Beogradu

Srpski ekstremni desničari u saopštenju najavili kontra-marš i obračun sa učesnicima skupa za ukidanje prihibicije marihuane.

Izvor: B92

Default images

Na ulicama Beograda u subotu bi mogle da se ponove scene nasilja iz 2001. kada su pretučeni učesnici gej-parade. Grupa srpskih ekstremno desnih organizacija, koja sebe naziva Ujedinjeni patrioti i Ujedinjeni srpski nacionalisti, najavila je da će u subotu, na dan okupljanja zagovornika ukidanja zabrane konzumiranja marihuane organizovati kontraskup i fizički se obračunati s neistomišljenicima

Otvoreni poziv na nasilje potpisali su Srpski otadžbinski pokret "Obraz", Nacionalni stroj, Srpski sabor "Dveri", "Krv i čast", "Konačni obračun" i "Garda cara Lazara".

"Smatramo da je nedopustivo da se 2007. godine, u trenutku kada se vodi presudna bitka za budućnost Kosova i Metohije, organizuju skupovi na kojima se veličaju pošasti poput narkomanije i homoseksualizma", kaže se u saopštenju.

Takođe se poručuje da će, ukoliko policija ne želi da spreči najavljeni skup za legalizaciju marihuane, učesnici kotramarša biti dužni da "intervenišu i silom onemoguće ove bolesne ljude da marširaju našim gradom".

Organizatori najavljuju da će "sačekati protesnu kolonu narkomana i pokazati im kako izgleda zdrava nacionalna omladina".

Prema najavi organizatora nasilnog skupa, kontramarš podržali su profesor Kosta Čavoški, Siniša Vučinić i Goran Davidović nedavno osuđen zbog upada na antifašističku tribinu u Novom Sadu.

Svetski marš konoplje

Svetski marš konoplje, poznatiji kao "Gandža marš", trebalo bi da se održi u Beogradu u subotu 5. maja na Trgu republike. Istovetni skupovi biće organizovani u 200 gradova širom celog sveta.

Cilj skupa je, prema najavi organizatora, ukidanje prohibicije biljke konoplja, tj. marihuane, i dozvoljavanje njene "medicinske, industrijske, uživalačke i duhovne upotrebe". Učesnici marša pozvani su da "zbog predrasuda" koje postoje prema uživaocima marihzane, nose maske, ali i da tokom skupa ne konzumiraju marihuanu, pošto bi time prekršili zakon.

Organizatori skupa podsećaju da je prvi "Gandža marš" održan u Beogradu 7. maja 2005. sa oko pedesetak učesnika i da je prošao mirno, bez ikakvih incidenata ili hapšenja.

Uzgoj i upotreba marihuane zabranjeni su u Srbiji, ali Ustav Srbije garantuje pravo okupljanja i protesta zabranjujući pozive na nasilje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: