NATO Rusiji: Ne priznajte izbore

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je Rusiju da ne priznaje izbore koji će biti održani u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Republici.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

16:18

Default images

"Izjave predstavnika ruskih vlasti da će Rusija priznati te takozvane izbore, pokazuju da Rusija nastavlja napore za destabilizacijom Ukrajine", navodi se u Stoltenbergovom saoštenju koje prenosi Frans pres.

Čelnik NATO-a je naveo da su zemlje Alijanse "kao deo široke međunarodne zajednice, jasno stavile do znanja da neće priznati tzv. separatističke izbore".

"Pozivam Rusiju da poštuje obaveze iz Minska, što će pomoći da se utre put za mirno rešenje", rekao je Stoltenberg, bivši norveški premijer koji je ovog meseca stupio na čelo NATO-a.

Ranije danas, Francuska i Nemačka pridružile su se ukrajinskoj vladi u stavu da se izbori mogu održati samo u skladu sa ukrajinskim zakonodavstvom.

Ruske agencije prenele su da je američki državni sekretar Džon Keri ranije rekao da SAD i međunarodna zajednica neće priznati izbore u DNR i LNR, jer oni krše sporazum iz Minska, dok je zvanična Moskva navela da interpretacija dogovora ometa obnovi mira u Ukrajini.

Prema rečima stalnog predstavnika Rusije pri EU Vladimira Čižova, Rusija ne vidi ništa loše u tome da vlasti DNR žele na izborima da dobiju demokratski mandat, između ostalog i zbog pregovora sa Kijevom.

"I sa strane ustanika potrebni su ljudi koji imaju ovlašćenja i vlast. Sada imaju poverenje stanovništva i žele da održe izbore kako bi dobile od stanovništva demokratski mandat i predstavljali njihove interese na pregovorima. Ssta je tu loše? Treba se radovati", rekao je Čižov.

AFP naglašava da su zbog ukrajinske krize, u kojoj je do sada poginulo više od 3.700 ljudi, odnosi RUsije i NATO-a na najnižem nivou od "hladnog rata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: