"Važna uloga Kongresa oko Irana"

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas američki Kongres ima važnu ulogu u pregovorima sa Iranom

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

13:40

Default images

"Lično verujem, kao što to čini (američki) predsednik (Barak Obama), da Kongres treba da ima izuzetno važnu ulogu u tome i Kongres će imati ulogu u tome", rekao je Keri tokom posete Berlina, prenela je agencija Rojters.

Obraćajući se novinarima, Keri je odbacio sugestije da će možda biti pokušaja da se "zaobidje Kongres", rekavši da on kao i predsednik veruje da "Kongres ima veoma važnu ulogu u tome".

Uoči 24. novembra i roka za nadziranje sporazuma, Iran zadržava tvrdi stav na svojoj nuklearnoj infrastrukturi, mada SAD nudi Teheranu znatno ublažvanje ekonomskih sankcija, ali se bori da ubedi Kongres da "saradjuje", navodi AP.

Keri je rekao da američka administracija očekuje da "ozbiljne i duboki angažman Kongresa u tim naporima".

Obamina administracija navodno želi da smanji ulogu Kongresa u bilo kakvom dogovoru sa Iranom oko spornog nuklearnog programa, iz straha da će "izgubiti" ako se bude glasalo o ukidanju sankcija Teheranu.

Mada Bela kuća negira, Njujork tajms izveštava da je američko ministarstvo finansija izvršilo analizu i dalo Obami ovlašćenje da "suspenduje" većinu sankcija uvedenih Iranu, bez glasanja u Kongresu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: