Gojković: Zalažemo se za Prajd

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila da se zalaže za održavanje Prajda zbog razumevanja različitosti, a da državni organi vrše ozbiljne procene.

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

18:50

Default images

Gojković je rekla da neće prisustvovati tom dogadjaju zbog porodičnih obaveza, te da neće biti u Beogradu, ali je istakla da se Parada mora održati, ali ne kao moranje, već zbog kvaliteta života i razumevanja svih koji su po nečemu različiti.

Predsednica skupštine je, gostujući na RTV, rekla da državni organi vrše ozbiljne procene za održavanje Parade, jer je jednako važno da se ništa neprijatno ne desi u državi.

Upitana da li u Srbiji postoji razumevanje za to, Gojković je istakla da nigde u svetu ne postoji kompletno razumevanje i da svuda ima otpora.

Ipak, zalažemo se da se Parada održi, rekla je predsednica Skupštine Srbije. ističući da je parlament predstavničko telo svih gradjana i da neće dozvoliti da se prave razlike na osnovu seksualnog, verskog, nacionalnog ili bilo kog drugog opredeljenja.

Na navode da je država ranije kapitulirala nad nasilnicima, Gojković je rekla da država ne sme da kapitulira, ali da je svaki ljudski život izuzetno važan.

Ona nije želela da komentariše stav SPC i patrijarha povodom Parade ponosa.

Deklaracija da se zabašure ekonomski problemi

Predsednica Skupštine Srbije i članica predsedništva SNS Maja Gojković izjavila je da današnja odluka vojvodjanskog parlamenta da usvoji Deklaraciju o ustavnim promenama predstavlja "krpljenje tapeta" i "dimnu zavesu", kako bi se zabašurila katastrofalna ekonomska situacija u Pokrajini.

"Da je SNS vladajuća stranka nikada ne bi stavljala na dnevni red ovakve stvari koje su danas stavljene", rekla je Gojković za RTV objašnjavajući da bi prioritet trebalo da bude rešavanje ekonomskih problema i spašavanje Vojvodine od ekonomske propasti, a da je "svima poznato da su ustavne promene deo procesa evropskih integracija, te da to nije nista novo".

U parlamentu Vojvodine vlada potpuna anarhija, ocenila je Gojković, te da je očigledno da se većina formira "od tačke do tačke dnevnog reda".

"Današnja rasprava u Skupštini Vojvodine o deklaraciji je pokazala da se vlast u pokrajini ne bavi realnim životom i problemima gradjana", rekla je ona, istakavši da je deklaracija bila "dimna zavesa da se ne vide te stvari".

Gojković je navela da SNS smatra da ima prostora za razgovor i o promeni ustavnog položaja Vojvodine, ali da to trenutno nije najvažnije pitanje, već privlacenje investicija i otvaranje radnih mesta.

Prema njenim rečima, potrebno je da se mere koje se donose na republickom nivou usaglase i sprovode i u Vojvodini, ali je istakla da pokrajinska vlast ne želi da saraduje s republickom.

"SNS upravo nudi kompromis o formiranju koncentracione vlade, kako bi se rešila krupna pitanja, kao recimo donošenje zakona o finansiranju Vojvodine", navela je ona.

Gojković je rekla i da je za nedonošenje tog zakona odgovorna pokrajinska vlast, jer su joj "vrata za to otvorena u Beogradu"

Na pitanje da li će uskoro u Vojvodini biti izbora, Gojković je rekla da se SNS ne plaši izbora, ali da ne gura svoj interes po svaku cenu jer postoje političari koji imaju sluha za gradjane, a sada je, kako je navela, prioritet sprovodjenje reformi i poboljšanje ekonomske situacije u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: