Egipat: Morsiju se sudi za nasilje

Svrgnuti egipatski predsednik Muhamed Morsi biće izveden pred sud zbog optužbi da je činio i izazivao nasilje, odlučio je danas državni tužilac.

Izvor: B92

Nedelja, 01.09.2013.

22:11

Default images

Tužilac Hešam Barakat uputio je Morsija i još 14 članova Muslimanske braće Krivičnom sudu, optuživši ih za "činjenje nasilja i podsticanje ubistava", prenela je egipatska državna agencija.

Ova odluka smatra se još jednim potezom vojnih vlasti u obračunu protiv Morsijeve Muslimanske braće, naveo je Rojters.

Optužbe se odnose na sukobe ispred predsedničke palate prošlog decembra, koji su izbili pošto je Morsi razljutio demonstrante kada je sebi dao veća ovlašćenja, podsetio je Rojters.

Morsi je saslušavan i zbog bekstva iz zatvora tokom pobune protiv Hosnija Mubaraka 2011. i optužen za ubistvo i saradnju sa palestinskom grupom Hamas tokom boravka u zatočeništvu, iako zvanična optužnica protiv njega nije podignuta.

Morsija je vojska svrgnula s vlasti 3. jula, posle masovnih protesta zbog njegove vladavine.

Od tada, vlasti su počele žestoke obračune s Muslimanskom braćom, a bezbednosne snage ubile su stotine Morsijevih pristalica tokom protesta koje je izazvala njegova smena, naveo je Rojters.

Od 14. avgusta, u sukobima koji su izbili kada je policija na silu pokušala da rastera Morsijeve pristalice u Kairu, poginulo je i oko 100 pripadnika bezbednosnih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: