"Dijalogom Srbija gubi Kosovo"

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da dijalog Beograda i Prištine vodi prestanku uticaja Srbije na severu Kosova.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2013.

17:57

Default images

On je, u intervjuu podgoričkoj Televiziji Atlas, ocenio da će ishod dijaloga Beograda i Prištine rezultirati time da Srbija više neće imati nikakvu ulogu na Kosovu, dodajući da razume nezadovoljstvo Srba, ali kaže da je "pametnije razmišljati o budućnosti, umesto robovati prošlosti".

"Zna se kuda ide ovaj proces. Ide prema raščišćavanju odnosa Srbije sa Kosovom. Ne može Srbija u aprilu, kada bude odlučivano o datumu početka pregovora sa EU, zadržati ulogu koju sada ima na severu Kosova", smatra Haradinaj.

On kaže da su evropske integracije potreba i Kosova, a ne samo Srbije, s tim što Priština, prema Haradinajevom mišljenju, ima daleko više vremena.

"Mi ne držimo Srbiju, ona drži sama sebe", tvrdi Haradinaj.

Na tvrdnje da Srbi na jugu Kosova žive kao u koncentracionim logorima, on je odgovorio da, ako si Srbin na Kosovu, "malo si ljut", "nisi najraspoloženiji građanin Kosova".

Haradinaj je, na podsećanje da ga srpska javnost i dalje doživljava kao odgovornog za zločine u Metohiji, kazao da svako ima pravo na izbor da veruje u šta želi.

"Ako je vaš izbor da živite sa lažima, ne mogu da vam pomognem, živite", naveo je on.

Haradinaj je kazao i da koncept velike Albanije smatra prevaziđenim, a ideju o razmeni teritorije južne Srbije za sever Kosova nerealnom.

On je poručio Albancima s juga Srbije da nastave da učestvuju u političkom životu Srbije.

Haradinaj je potvrdio da je nedavno razgovarao sa Hašimom Tačijem o nameri da bude posle njega na mestu premijera Kosova, ali je naveo da nije optimista po tom pitanju.

"Nije odlučeno još i ne mogu da najavim u kom smeru će to ići. Nisam toliki optimista. Ja sam ponudio promenu Vlade, ali i promenu politike, ne nastavak sadašnje", kazao je on.

Prema njegovim rečima, status Crnogoraca na Kosovu nije ranije rešen, jer su tretirani zajedno sa Srbima, ali je dodao da očekuje da crnogorska zajednica uskoro dobije mesto u kosovskom Ustavu.

"Znam da stvari idu u pravcu rešenja tog problema i da Crnogorci dobiju konstitutivna prava", naveo je Haradinaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: