"Bez novinarstva nema demokratije"

Bez hrabrog, odgovornog i borbenog novinarstva nema ni demokratije ni nezavisnog pravosuđa, ocenio je izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin u izjavi za Tanjug.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

21:46

Default images

"To je tu (u Srbiji) rak rana jer, za mene koji pratim to pre svega preko medija, znam kojih osam medija moram otvoriti da bih video šta misli koja stranka i šta su njihovi prioriteti", rekao je Kacin, ne precizirajući koji su to mediji.

Prema njegovim rečima, to nije evropski pristup, već samo sukob izmedju sadašnjih i bivših vlasti. Kacin je, takodje, ocenio da je u Srbiji korupcija sistemska i da "zloupotrebe postoje na različitim nivoima, ali najveći problemi su u tužilaštvu".
"Tužilac je taj koji pokreće postupak, koji odlučuje o hapšenju, zadržavanju, pritvoru i tu treba jasno reći da kada govorimo o članu 359 (Krivičnog zakona) o zloupotrebi položaja, taj član se često zloupotrebljavao i još se zloupotrebljava, pre svega od strane tužioca", kazao je on. Govoreći o spornim privatizacijama u Srbiji, Kacin je, u pauzi Šestog interparlamentarnog sastanka EU-Srbija, rekao da sve te slučajeve treba ispitati, ali uz pretpostavku nevinosti. "Ako nečega ima, to treba isterati do kraja, ali ako nema ničega, onda treba rehabilitovati" osumnjičenog, rekao je on, dodajući da "skandaliziranje, diskriminacija i diskvalifikacija pojedinaca zbog nekih političkih iili konkurencijskih razloga ne vodi ničemu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: