Kairo: Skinuli i napadali novinarku

Britanska 22-godišnja novinarka je brutalno pretučena i seksualno napadnuta na kairskom Trgu Tahrir u nedelju, na proslavi rezultata predsedničkih izbora.

Izvor: index.hr

Sreda, 27.06.2012.

20:29

Default images

Nataša Smit je opisala da ju je napala, kako je rekla, "grupa životinja" koja ju je skinula golu, grebala je i stiskala, svuda je pipajući.

Na svojoj internet stranici Smit je napisala da je Egipat morala da napusti pre vremena nakon stravičnog seksualnog i psihičkog napada na Trgu Tahrir.

Ona je objasnila da je na trgu bila sa svoja dva prijatelja, ali da su je od njih najednom odvukli. "Moj prijatelj je učinio sve kako bi me ostao uz mene. Ali, stotine muškaraca su me vukli i tukli uz povike", objasnila je Smit dodajući da su joj uzeli kameru i istrgli torbu s leđa. Novinarki je u opštem metežu jedan muškarac skinuo odeću, ostavivši je potpuno golu. Neki od njih su je za kosu vukli po ulici.

Kako je napisala Smitova, njen prijatelj je uspeo da se probije do šatora službe Hitne pomoći, i zamoli ih da kroz gomilu naprave put do nje. Na putu do šatora i dalje su je napadali.

Kada je došla na sigurno muslimanke su je okružile kako bi prekrile njeno golo telo od pogleda gomile. "Pala sam na pod i ostala bez svesti", napisala je Smit. Jedna od žena joj je rekla da je napad bio motivisan pričama da je strani špijun, nakon što je u Egiptu pokrenuta kampanja u kojoj se upozoravalo na opasnosti od stranaca.

Još nekoliko puta su napadači pokušali da se probiju u šator u koji je prebačena. "Žene su plakale i govorile mi da 'to nije Egipat' i da "to nije islam'", piše Smit. Iz šatora je izašla obučena u burku i mušku odeću držeći se za ruku s Egipćaninom koji se pravio da joj je suprug.

Kao i Smit, prošle godine je na kairskom Trgu Tahrir napadnuta i američka novinarka i dopisnica CBS-a Lara Logan. Ona je napadnuta tokom slavlja na dan kada je bivši predsednik Hosni Mubarak podneo ostavku. Logan je 11. februara 2011. godine brutalno premlaćena i seksualno zlostavljana pre nego što ju je spasila grupa žena u pratnji 20-ak vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: