"NATO nije prekoračio mandat UN"

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da NATO nije prekoračio mandat UN koji je dobio za akciju zaštite civila u Libiji.

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2011.

21:28

Default images

On je odbacio tako kritike koje su na račun Alijanse uputile Rusija, Kina i još neke zemlje u vezi s tom akcijom.

"Mislim da je rezolucija 1973 Saveta bezbednosti striktno sprovedena u okviru granica, u okviru mandata. Vojna operacija snaga NATO bila je strogo u okviru rezolucije 1973", rekao je Ban novinarima u Njujorku.

Rojters ocenjuje da je ovo neuobičajen potez za do sada "obazrivog šefa UN".

Rezolucijom 1973 od marta ove godine, države članice svetske organizacije ovlašćene su da uvedu zonu zabrane letova iznad Libije i preduzmu "sve neophodne mere" da zaštite civile ugrožene zbog nasilja vladinih snaga nad antirežimskim demonstrantima.

Rusija, Kina, Indija, Brazil i Južnoafrička Republika optužuju NATO da je mandat UN iskoristio da bi izdejstvovao promenu režima u Libiji, pomažući pobunjeničkim snagama koje su na kraju svrgnule i ubile dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija.
SAD, Britanija, Francuska i druge zemlje NATO ističu da Alijansa nije prekoračila mandat tokom osmomesečnih vazdušnih operacija protiv Gadafijevih snaga.

Ban je, pored toga, rekao da nijedan arapski lider, koji je svrgnut u talasu protesta koji su zahvati Bliski istok i sever Afrike, tzv. arapsko proleće, nije s vlasti uklonjen posredstvom strane pomoći, već da je to učinio narod.
Generalni sekretar UN je još jednom ukazao da je potrebna neka vrsta zajedničkog međunarodnog delovanja u Siriji, gde je, prema najnovijim podacima svetske organizacije, u nasilju nad učesnicima antirežimskih protesta od sredine marta ubijeno više od 5.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: